100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is een UTP kabel?

Vrijdag 12 Februari 2021 3 minuten en 7 seconden leestijd

Wat is een UTP kabel?

Internet wordt steeds belangrijker. Overal waar je kijkt zie je apparaten die op het internet aangesloten zijn. Zoals een printer, computer, televisie of de media box. Al deze appraten hebben internet nodig. Voor stabiel internet wordt er geadviseerd om de apparaten via een UTP kabel aan te sluiten. Door middel van een UTP Kabel worden de apparaten met elkaar of met het internet verbonden.

Waar staat UTP voor?

UTP staat voor ‘Unshielded Twisted Pair’. In de mantel van de UTP Kabel zitten acht onbeschermde aparte aderen. Hiervan zijn vier paren in elkaar gedraaid. Unshielded betekent ‘onbeschermd’, Twisted betekent ‘in elkaar gedraaid’ en Pair betekent  ‘paar’. Er worden meerdere termen voor een UTP kabel gebruikt, zoals internetkabel en ethernet kabel. Een internetkabel is een kabel die wordt gebruikt om apparaten te verbinden met het modem.

Welk soort UTP kabels zijn er?

De internetkabels zijn verdeeld in verschillende categorieën.  De categorieën worden aangeduid met de afkorting Cat. Het grote verschil binnen deze categorieën zijn de verschillende breedbandtes die de kabels aan kunnen. Hoe hoger de categorie van de kabel, hoe hoger de snelheid van de kabel. Wij leggen deze categorieën voor je uit:

  • UTP Cat5 kabel. Deze kabel heeft een overdrachtssnelheid van 100mbit/s en een bandbreedte van 100Mhz.
  • UTP Cat5e kabel. Deze kabel heeft een overdrachtssnelheid van 1000mbit/s en een bandbreedte van 100Mhz.
  • UTP Cat6 kabel. Deze kabel heeft een overdrachtssnelheid van 10.000mbit/s en een bandbreedte van 250Mhz.
  • UTP Cat6a kabel. Deze kabel heeft een overdrachtssnelheid van 10.000mbit/s en een bandbreedte van 500Mhz.
  • UTP Cat7 kabel. Deze kabel heeft een overdrachtssnelheid van 10.000mbit/s en een bandbreedte van 1000Mhz.
     

Voor thuisnetwerken is vooral de snelheid belangrijk. Wil je graag snel kunnen streamen, online gamen of een goede video call kunnen doen? Dan is een kabel met voldoende snelheid belangrijk. De bandbreedte is in deze keuze minder belangrijk. Weet je niet welke snelheid voor jou relevant is? Dan kun je ons kennisbankbericht ‘Internetsnelheid; Welke snelheid heb je nodig?’ lezen.

Wil je weten welke internetsnelheid er op jouw adres mogelijk is? Vul dan onze gratis postcodecheck in. Hier zie je wat jouw maximale up- en downloadsnelheid is.

Veel internetabonnementen bieden op dit moment snelheden tussen de 50 en 500 mbit/s. Zelfs bij glasvezel wordt niet meer dan 1000 mbit/s geboden. Een Cat5e kabel of een Cat6 kabel zal voor thuisinternet dus al voldoende zijn. 

Hoe sluit je een UTP kabel aan?

Aan het uiteinde van de UPT kabel moet een connector zitten om de kabel aan te sluiten op de gewenste apparaten. Deze connector wordt ook wel een RJ-45 aansluiting genoemd. Wanneer je een UTP kabel koopt kun je er voor kiezen om een kabel aan te schaffen waar de connector al aan vast zit. Wanneer je de connector zelf aan de kabel wilt vastmaken kun je deze ook los kopen.

Heb je een UTP kabel met aan beide kanten een connector? Dan hoef je de internetkabel alleen in de desbetreffende apparaten te stoppen om deze te verbinden. Bijvoorbeeld je tv en het modem. Zowel je tv als je modem hebben een UTP aansluiting. Wanneer je deze twee verbind door middel van een UTP kabel is je tv verbonden met het internet.

Wil jij ook thuis internet afsluiten?

Je kunt via onze gratis postcodecheck kijken welke internetproviders internet (en tv en bellen) op jouw adres leveren. Wanneer je de postcodecheck hebt gedaan zie je welk soort internet er op jouw adres leverbaar is. Er zijn meerdere soorten internet, namelijk DSL internet, kabel internet of glasvezel internet. Ook zie je welke internetsnelheid er beschikbaar is. 

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking