100% onafhankelijk
100% gratis
Vragen? 088 3232 032

OLED vs QLED vs miniLED

Maandag 3 April 2023 4 minuten en 39 seconden leestijd

OLED vs QLED vs miniLED

Wat is OLED?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Kort uitgelegd kunnen bij OLED alle pixels afzonderlijk van elkaar licht geven met behulp van organische deeltjes, waardoor zwart écht zwart is en je een zeer rijk contrast krijgt met goede kijkhoeken en een natuurlijke kleurweergave.

In een ander artikel vertellen we je alles over wat OLED is.

Wat is QLED?

QLED is een beeldschermtechnologie die ontwikkeld is door Samsung. De afkorting staat voor Quantum-dot Light Emitting Diode. Vergeleken met LCD-schermen bieden QLED-schermen helderdere kleuren, meer kleuren en ook een betere kleurweergave. Dit doet het met hele kleine deeltjes genaamd quantum dots die licht weergeven in verschillende kleuren.

Wat is miniLED?

MiniLED (ook bekend als QNED) lijkt op een LCD-televisie. Bij miniLED is de achtergrondverlichting echter opgesplitst in duizenden kleine ledlampjes. Deze mini ledlampjes kunnen individueel aan- of uitschakelen om het beeld te verlichten. Hierdoor krijg je nauwkeurigere kleuren, beter contrast en ook betere zwartwaarden.

OLED vs QLED

OLED en QLED zijn momenteel de twee populairste beeldschermtechnieken op de markt, maar wat zijn eigenlijk de verschillen?

 • QLED is van Samsung en kun je daarom alleen krijgen bij een Samung televisie. OLED is een techniek die je bij verschillende merken vindt, zoals LG, Philips en Sony. De meeste OLED-schermen worden gemaakt door LG en vervolgens ook aan andere merken geleverd.
 • OLED heeft betere zwartwaarden en natuurlijkere kleurweergaven dan QLED. Zwart is écht zwart bij OLED, wat mij QLED (heel) donkergrijs is. QLED-schermen zijn dan weer helderder en hebben fellere kleuren die er meer uit springen, naast ook een groter kleurengamma.
 • Bij OLED-televisies heb je meer (hoewel nog steeds klein) kans op inbranding, wat bij QLED vrijwel nooit voorkomt.
 • OLED biedt betere kijkhoeken dan QLED. Hierdoor is het beeld beter zichtbaar als je niet recht voor de televisie zit, maar bijvoorbeeld vanuit een bepaalde hoek kijkt. Wanneer je schuin naar een QLED-scherm kijkt, dan is de beeldkwaliteit aanzienlijk minder.
 • OLED-televisies zijn dunner.
 • Een OLED-televisie reflecteert meer, wat een nadeel kan zijn als het niet donker is.
 • OLED is duurder.

Je kunt inmiddels ook QD OLED televisies op de markt vinden. Dit is een soort hybride vorm die de voordelen van beide technologieën combineert. Er is echter wel nog weinig keus en ze zijn prijzig. Tegelijkertijd heeft QD OLED nog steeds het grootste nadeel van OLED: kans op inbranding.

OLED vs miniLED

Als je een nieuwe tv gaat kopen heb je bij de meeste merken in het hogere segment de keuze tussen een OLED-scherm of een miniLED-scherm. De verschillen zijn:

 • OLED is beter in het weergeven van contrast en de zwartwaarden zijn beter dan bij miniLED. Dit komt doordat zwart helemaal niet verlicht wordt, in plaats van toch nog een heel klein beetje indirect licht.
 • OLED heeft een breder kleurenbereik dan miniLED, maar miniLED is wel helderder. Het OLED-scherm is hierdoor ‘mooier’, maar miniLED is wel beter zichtbaar in felverlichte ruimtes.
 • Bij OLED heb je een kleine kans op inbranding, waar het risico bij miniLED nihil is.
 • OLED-televisies zijn dunner, omdat er geen achtergrondverlichting is.
 • OLED is duurder voor een verder vergelijkbare televisie.
 • Een OLED-televisie reflecteert meer, wat een nadeel kan zijn als het niet donker is.

QLED vs miniLED

MiniLED is een doorontwikkeling van het LCD-scherm, waar QLED echt een andere techniek is. Wat zijn de verschillen?

 • MiniLED heeft, net als OLED, beter contrast en betere zwartwaarden dan QLED. Hoewel het verschil kleiner is dan tussen OLED en QLED. QLED heeft dan wel weer een hogere helderheid en kan meer kleuren weergeven.
 • MiniLED heeft betere kijkhoeken dan QLED.
 • Voor beide technologieën geldt dat de kans op inbranden vrijwel nul is.
 • QLED alleen bij Samsung te krijgen, miniLED ook bij onder andere merken zoals LG en Sony.

Overigens is het interessant om te weten dat de miniLED technologie niet altijd bij naam wordt genoemd. Zo wordt dit bij LG aangeduid met de term LG QNED, bij Sony met Full Array LED en zelfs bij Samsung kun je miniLED krijgen. Bij laatstgenoemde heet dit echter Neo QLED en wordt het gepresenteerd als de ‘nieuwe QLED’.

Is miniLED dan beter dan QLED? Misschien wel, het is echter een relatief nieuwe techniek die nog in ontwikkeling is, waardoor er grote verschillen kunnen zijn tussen bepaalde merken of modellen. Met QLED heb je meer zekerheid, gezien de jarenlange optimalisatie en het enkel door Samsung gemaakt wordt.

Conclusie

Wanneer je het een expert gaat vragen, dan is de kans groot dat deze zal zeggen dat je met een OLED-televisie de mooiste beelden gaat krijgen. Is OLED beter dan QLED of miniLED? Technisch gezien wel als je simpelweg het allermooiste en beste beeld wilt. Het is echter ook afhankelijk van je situatie en gebruik.

Hangt je televisie bijvoorbeeld tegenover een raam of zelfs buiten, waardoor er veel licht op het scherm komt? Dan heb je kans dat je bij een OLED-scherm minder goed kunt zien wat er op het scherm zichtbaar is. Ook is het niet verstandig een OLED-televisie te kopen als je erg veel statische beelden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan informatievoorziening in een wachtruimte, wanneer je áltijd dezelfde televisiezender aan hebt staan of heel veel één specifiek game speelt waarin een element constant in beeld blijft (denk aan spelersnamen of clublogo’s bij FIFA). In deze gevallen kun je beter voor miniLED of QLED kiezen.

Wil je optimaal genieten van je nieuwe tv? De mooiste beelden krijg je via streamingsdiensten met beelden in 4K. We maakten een overzicht voor je van alle streamingsdiensten in Nederland. Liever gewoon televisie kijken? Internet en TV vergelijken is eenvoudig!

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking