Vrijdag 15 Oktober 2021
Laatste update: Woensdag 26 Oktober 2022 4 minuten en 12 seconden leestijd
Een simkaart is een heel klein kaartje van plastic met een chip. Het is de bedoeling dat je deze kaart in je mobiele telefoon stopt. Alleen met een simkaart in je toestel kun je bellen, sms’en en gebruik maken van het internet via 4G. Een simkaart is dus essentieel om gebruik te maken van je telefoon. De simkaart verbindt je namelijk met het netwerk van jouw mobiele provider zodat je gebruik kunt maken van de diensten. Zonder simkaart kun je wel gebruik maken van de wifi. Wij leggen jou in dit bericht alles uit over de simkaart.
Je simkaart bevat een aantal gegevens, maar welke gegevens zijn dit? Wanneer jij een mobiel abonnement afsluit bij een mobiele provider, is jouw abonnementsbundel gekoppeld aan jouw simkaart. Op de simkaart staat hoeveel data en belminuten jij iedere maand hebt te verbruiken. Door middel van de simkaart wordt de telefoon dus als het ware gekoppeld aan de provider. Elke Simkaart heeft een uniek nummer zodat je gebruik kunt maken van het netwerk van de providers.
Daarnaast geldt de simkaart ook als een soort geheugenkaartje. Je kunt er bijvoorbeeld contacten en sms’jes opslaan. Tegenwoordig hebben telefoons zoveel geheugen dat dit bijna niet meer nodig is, maar het kan nog wel. Jouw simkaart is beveiligd met een code, zodra je deze ontgrendeld ben je verbonden met je simkaart en kun je gebruik maken van je abonnement.
Je hoeft niet altijd een abonnement bij een provider af te sluiten voor een sim kaart. Je kunt namelijk ook kiezen voor een prepaid kaart. Met een prepaid kaart zet je zelf tegoed op een simkaart. Vervolgens kun je bellen, sms’en of internetten. Alles wat je verbruikt gaat van je tegoed af. Je betaalt dus vooraf. De tarieven van een prepaid simkaart zijn wel hoger dan bij een (sim only) abonnement.
Een simkaart is altijd beveiligd met een viercijferige code. Wanneer je telefoon helemaal uit is geweest kun je deze ontgrendelen met de pincode. Zodra je de pincode drie keer fout invult wordt je telefoon geblokkeerd. Dit is een beveiliging zodat iemand die bijvoorbeeld jouw telefoon gestolen heeft niet zomaar kan bellen of internetten. De ontgrendelingscode van je telefoon is anders dan de pincode. Een pincode is verplicht en een ontgrendelingscode niet.
Wanneer jij je simkaart ontvangt zit er altijd al een code op. Deze staat op de simkaart zelf. Meestal is deze code 0000. We raden aan om deze pincode meteen te veranderen.
Als je simkaart geblokkeerd is heb je een pukcode nodig. Dit is een viercijferige code die je tegelijkertijd met je simkaart ontvangt. Met de pukcode kun je je kaart weer activeren. Je ontvang je simkaart altijd in een pasje waar je hem uit kunt drukken. Op dit pasje kun je altijd de simcode en de pukcode vinden. Het is dus van belang dat je dit pasje bewaart. Ben je hem toch kwijt geraakt? Dan kun je vaak ook inloggen op de site van je provider. Hier kun je dan een pukcode aanvragen. Bestaat er van jouw provider een fysieke winkel? Dan kun je ook hiernaartoe gaan om een nieuwe code aan te vragen.
Wanneer jij een mobiel abonnement bij een internet provider aanschaft ontvang je ook altijd een simkaart. Een simkaart is gekoppeld aan een provider. Wanneer jij een mobiel abonnement af gaat sluiten kijk je eerst naar welk abonnement van welke provider het beste bij jou past. Heb je je keuze voor een provider gemaakt? Dan sluit je het abonnement af en stuurt de provider een simkaart naar je op. Tegenwoordig zijn er drie formaten simkaarten, namelijk mini, micro en nano. Het is dus wel van belang om te weten welke kaart jij nodig hebt.
De providers houden hier gelukkig wel rekening mee. Bij bijna alle mobiele providers wordt een simkaart toegestuurd die alle drie de maten bevat. Het enige wat je hoeft te doen is het juiste formaat uit het kaartje te drukken.
Je kunt ook zelf in de winkel een simkaart kopen. Naast een simkaart die je van je provider ontvangt, kun je zoals al eerder omschreven, ook kiezen voor een prepaid simkaart. Als je er voor kiest om een prepaid simkaart te kopen zorg je er zelf voor dat je een geschikte telefoon hebt. Je koopt vooraf tegoed waar je mee kunt bellen, sms’en en internetten. Als dit tegoed op is kun je niet meer bellen, sms’en of internetten. Je lijft wel bereikbaar dus andere kunnen jou nog wel sms’en of bellen. Omdat je het zelf in de hand hebt hoeveel je uitgeeft, heb je nooit extra kosten.
Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.