100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is een simkaart?

Vrijdag 15 Oktober 2021 3 minuten en 20 seconden leestijd

Wat is een simkaart?

Een simkaart is een heel klein kaartje van plastic met een chip. Het is de bedoeling dat je deze kaart in je mobiele telefoon stopt. Alleen met een simkaart in je toestel kun je bellen, sms’en en gebruik maken van het internet via 4G. Een simkaart is dus essentieel om gebruik te maken van je telefoon. De simkaart verbind je namelijk met het netwerk van jouw mobiele provider, zodat je gebruik kunt maken van de diensten. Elke simkaart heeft een uniek nummer. Zonder simkaart kun je wel gebruik maken van de wifi.

Wat staat er op een simkaart?

Je simkaart bevat een aantal gegevens, maar welke gegevens zijn dit? Wanneer jij een mobiel abonnement afsluit bij een mobiele provider, is jouw abonnementsbundel gekoppeld aan jouw simkaart. Op de simkaart staat hoeveel data en belminuten jij iedere maand hebt te verbruiken. Door middel van de simkaart wordt de telefoon dus als het ware gekoppeld aan de provider. Elke Simkaart heeft een uniek nummer zodat je gebruik kunt maken van het netwerk van de providers.

Daarnaast geldt de simkaart ook als een soort geheugenkaartje. Je kunt er bijvoorbeeld contacten en sms’jes opslaan. Tegenwoordig hebben telefoons zoveel geheugen dat dit bijna niet meer nodig is, maar het kan nog wel. Jouw simkaart is beveiligd met een code, zodra je deze ontgrendeld ben je verbonden met je simkaart en kun je gebruik maken van je abonnement.

Je kunt ook nog gebruik maken van een prepaid kaart. Met een prepaid kaart zet je tegoed op een simkaart. Vervolgens kun je bellen, sms’en of internetten. Alles wat je verbruikt gaat van je tegoed af. Je betaalt dus vooraf. De tarieven van een prepaid zijn hoger dan bij een (sim only) abonnement.

Wat zijn de pincode en pukcode?

Een simkaart is altijd beveiligd met een viercijferige code. Wanneer je telefoon helemaal uit is geweest kun je deze ontgrendelen met de pincode. Als je het drie keer fout gedaan hebt wordt je telefoon geblokkeerd. Dit is een beveiliging zodat iemand die bijvoorbeeld jouw telefoon gestolen heeft niet zomaar kan bellen of internetten. De ontgrendelingscode van je telefoon is anders dan de pincode. Een pincode is verplicht en een ontgrendelingscode niet.

Wanneer jij je simkaart ontvangt zit er altijd al een code op. Deze staat op de simkaart zelf. Meestal is deze code 0000. We raden aan om deze pincode meteen te veranderen.

Een pukcode is een code die je nodig hebt als je simkaart geblokkeerd is wanneer jij je pincode drie keer achter elkaar fout hebt ingevoerd. De pukcode kun je krijgen door in te loggen in je account op de site van je provider. Hier kun je de code aanvragen. Ook kun je naar de fysieke winkel gaan om de code aan te vragen. Wanneer jij je simkaart ontvangt zit deze in een pasje. Hier kun je hem vervolgens uitdrukken. Op dit pasje kun je meestal ook de pukcode vinden.

Hoe kom je aan een simkaart?

Wanneer jij een mobiel abonnement bij een internetprovider aanschaft ontvang je ook altijd een simkaart. Een simkaart is gekoppeld aan een provider. Wanneer jij een mobiel abonnement af gaat sluiten ga jij kijken welk abonnement van welke provider het beste bij jou past. Heb je je keuze voor een provider gemaakt? Dan sturen zij ook een simkaart naar je op. Tegenwoordig zijn er drie formaten simkaarten, namelijk mini, micro en nano. Het is dus wel van belang om te weten welke kaart jij nodig hebt.

De providers houden hier gelukkig wel rekening mee. Bij bijna alle mobiele providers wordt een simkaart toegestuurd die alle drie de maten bevat. Het enige wat je hoeft te doen is het juiste formaat uit het kaartje te drukken.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking