Hoe installeer je een netwerkswitch?

Donderdag 23 September 2021 3 minuten en 18 seconden leestijd

Hoe installeer je een netwerkswitch?

Steeds meer apparaten zijn voorzien van draadloos internet, maar toch blijft een kabel op het gebied van stabiliteit en snelheid onovertroffen. Wanneer betrouwbaarheid van een internetverbinding van belang is, is een bekabelde verbinding erg populair. Door middel van een netwerkswitch kun je van een bekabelde netwerkaansluiting, meerdere aansluitingen maken zonder snelheidsverlies. Maar hoe doe je dat?

Bekijk de beste internet deals

Wat is een netwerkswitch?

Een Switch is te vergelijken met een stekkerblok voor elektriciteit. In de switch gaat een netwerkkabel. Door andere netwerkkabels in de ‘contactdoos’ van de switch te stoppen komen ze op het netwerk. Hierdoor kan het netwerk bij andere apparaten terecht komen. Een switch is dus eigenlijk een apparaat dat apparaten binnen het netwerk met elkaar via kabels verbind.

Je kunt meerdere switches met elkaar verbinden. Het kan dus zo zijn dat het netwerk door meerdere switches loopt voordat het bij het betreffende apparaat aan komt. Het is wel zo dat de langzaamste switch de snelheid bepaald.

Er zijn meerdere soorten netwerkswitches beschikbaar. Het verschil in deze switches zit hem in de aanwezigheid van opties voor netwerkbeheer in het apparaat. Je hebt een managed switch, een unmanaged switch en PoE switches. Een unmanaged switch zorgt direct voor extra netwerkaansluitingen, zonder dat je allerlei instellingen hoeft te beheren. Zo zit er in een managed switch een extra stukje software waarmee je het netwerkverkeer kunt monitoren en regelen. PoE (Power over Ethernet) switches zijn switches die ook stroom toe kunnen voegen aan de kabel. Zo lopen er stroom en data over een kabel. Wanneer jij een switch voor thuis wilt installeren is de unmanaged perfect en makkelijk te installeren!

Hoe installeer je een unmanaged switch?

Het plaatsen van een unmanaged switch is heel erg eenvoudig. Het is letterlijk aansluiten en gaan! Wij leggen in de volgende stappen uit hoe je de switch kunt installeren:

1. Voorzie de eerste switch van netwerkvoeding.
  2. Sluit een ethernetkabel aan op de router en sluit deze ook aan op de switch. Je integreert nu de switch in je huidige netwerk. Op welke poort je de kabel aansluit maakt niet uit.
  3. Vervolgens sluit je je eindapparatuur erop aan, zoals je laptop, pc of spelcomputer.

Zo simpel is het. Voor thuisgebruik heb je vaak aan een switch van 4-8 poorts genoeg. Ben je echt een grootverbruiker voor bijvoorbeeld een bedrijf dan kun je zelfs een switch aanschaffen met 52 poorten.

Welke snelheid heeft een netwerkswitch?

Er bestaan grofweg 3 categorieën snelheden van switches, namelijk 100 Mbps, 1000 Mbps en 10.000 Mbps. De meest gebruikte switches zijn 1000 mbps (ook wel Gigabit genoemd). Deze switches zijn geschikt voor thuisgebruik en kleinere kantoren. Met deze snelheid geniet je van een snel netwerk.

Alle snelheden werken met elkaar. Heb jij een internetverbinding van 100 Mbps, maar een switch van 1000 Mbps? Dan zal de snelheid 100 Mbps blijven. Andersom geldt dit precies hetzelfde.

Wat zijn de voordelen van een netwerkswitch?

Met een netwerk switch upgrade je de aansluitingen van je netwerk. Er zijn veel voordelen aan verbonden. Wij hebben de voordelen voor jou op een rijtje gezet:

• Je kunt je netwerk vergroten in enkele seconden;
  • Je hebt geen softwarematige installatie nodig;
  • Je kunt zelfs een netwerkswitch installeren wanneer je weinig verstand hebt van internet en techniek;
  • Je ontvangt stabiel internet op meerdere apparaten.

Heb jij al internet?

Om switches aan te sluiten op je netwerk heb je wel een internetverbinding nodig. Je kunt bij ons de gratis postcodecheck doen om te kijken welke internetproviders er internet (& tv) op jouw adres leveren.

Na het doen van deze check zie je ook meteen welk soort internet er beschikbaar is op jouw adres en welke internetsnelheid er gehaald kan worden.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.