100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is kabel internet?

Dinsdag 19 juni 2018 1 minuut en 54 seconden leestijd

Wat is kabel internet?

Kabel internet is breedband internet dat wordt geleverd via het traditionele kabeltelevisienetwerk. Al sinds 1995 is het in Nederland mogelijk om gebruik te maken van internet dat via een signaal over de kabel wordt verzonden. Daarvoor werd de kabel gebruikt om televisie te kijken, maar nu kun je via dezelfde aansluiting ook internetten en bellen. Via een kabelmodem wordt er verbinding gemaakt met het kabelnetwerk voor je kabel internet verbinding.

Voor- en nadelen van internet via de kabel

Er zitten veel voordelen aan kabel internet, maar er zijn ook een aantal nadelen. Zo biedt kabel internet een enorme snelheid (tot wel 400Mb/s). Daarnaast is internet via de kabel vaak wat aan de dure kant, maar het voordeel is wel dat surfen op het web en tegelijkertijd televisie kijken geen invloed hebben op de snelheid. Een ander voordeel is dat een hoge beeldkwaliteit altijd haalbaar is wanneer je digitale televisie kijkt via de kabel.

Kabel internet aanbieders

Er is in Nederland eigenlijk maar één grote aanbieder van kabel internet en dat is Ziggo. Zij hebben in Nederland een monopolie op het beheren van het kabelnetwerk. Daardoor heb je bijna geen keuze tussen verschillende kabelaanbieders. Er zijn naast Ziggo wel wat kleine spelers zoals Delta in Zeeland en CAI in Harderwijk. Omdat er weinig concurrentie is liggen de prijzen relatief hoog en ben je vaak voordeliger uit met een VDSL of ADSL-verbinding.

Is kabel internet geschikt voor jou?

Voor de meeste huishoudens is kabel internet zeer geschikt. Internet via de kabel heeft als voordeel dat je op meerdere televisies tv kunt kijken. Daarnaast zijn de download- en uploadsnelheden meestal hoger dan bij een ADSL abonnement. Daarmee is kabel internet ook erg geschikt voor gezinnen. De prijs van het abonnement is meestal wat hoger dan bij ADSL internet, maar je hebt dan ook een aantal voordelen die ADSL niet biedt. Ben je veel online, download je grotere bestanden en wil je gebruik maken van meerdere televisies, dan is kabel internet waarschijnlijk de beste optie voor jou.

Kabel internet mogelijkheden

Een abonnement via de kabel kan bestaan uit de volgende diensten of een combinatie daarvan: