Wat is kabel internet?

Dinsdag 19 Juni 2018
Laatste update: Donderdag 4 November 2021 3 minuten en 24 seconden leestijd

Wat is kabel internet?

Kabel internet is breedband internet dat wordt geleverd via het traditionele kabeltelevisienetwerk. Al sinds 1995 is het in Nederland mogelijk om gebruik te maken van internet dat via een signaal over de kabel wordt verzonden. Je maakt gebruik van de kabel die van oudsher bedoeld is voor de televisie. Je kunt ook bellen en internetten via deze aansluiting. Via een kabelmodem wordt er verbinding gemaakt met het kabelnetwerk voor je kabel internet verbinding.

Kabelinternet wordt soms ook internet over coax genoemd. Dit komt omdat de coaxkabel het soort kabel is dat gebruikt wordt voor dit soort internetverbindingen. Deze kabel bevat twee geleiders die beeld en geluid kunnen overdragen. Beide geleiders hebben dezelfde as. Deze kabels zijn de enige kabels in Nederland die gebruikt kunnen worden voor een internetverbinding via de kabel.

Kabelinternet was de eerste internetverbinding waarvoor mensen niet per minuut hoefden te betalen en waar geen datalimiet was. Dit betekent onbeperkt internetten voor een vast bedrag. CAIW (tegenwoordig Caiway) heeft kabelinternet geïntroduceerd. Gedurende jaren is de snelheid hard omhoog gegaan tot de huidige maximale snelheid van zo’n 1000 MB’s.

Voor- en nadelen van internet via de kabel

Er zitten veel voordelen aan kabel internet, maar er zijn ook een aantal nadelen. Wij hebben de voordelen voor jou op een rijtje gezet:

• Kabelinternet biedt een enorme snelheid (tot wel 1000Mb/s);
  • Surfen op het web en tegelijkertijd televisie kijken heeft geen invloed op de snelheid;
  • Hoge beeldkwaliteit is altijd haalbaar wanneer je digitale televisie kijkt via de kabel;
  • Het is mogelijk om op meerdere televisies tv te kijken zonder extra kosten;
  • De afstand tot de wijkcentrale heeft, in tegenstelling tot DSL internet, op kabelinternet geen invloed.

Er zitten ook een aantal nadelen vast aan kabelinternet. Deze hebben wij ook op een rijtje gezet:

• Het internet via de kabel is vaak wat aan de dure kant;
  • Je hebt niet veel keuze tussen providers omdat niet alle internetproviders kabelinternet aanbieden.

Kabel internet aanbieders

Er is in Nederland eigenlijk maar één grote aanbieder van kabel internet en dat is Ziggo. Zij hebben in Nederland een monopolie op het beheren van het kabelnetwerk. Daardoor heb je bijna geen keuze tussen verschillende kabelaanbieders. Er zijn naast Ziggo wel wat kleine spelers zoals Delta in Zeeland en CAI in Harderwijk. Omdat er weinig concurrentie is liggen de prijzen relatief hoog en ben je vaak voordeliger uit met een DSL  verbinding.

Is kabel internet geschikt voor jou?

Voor de meeste huishoudens is kabel internet zeer geschikt. Internet via de kabel heeft als voordeel dat je op meerdere televisies tv kunt kijken. Daarnaast zijn de download- en uploadsnelheden meestal hoger dan bij een DSL abonnement. Daarmee is kabel internet ook erg geschikt voor gezinnen. De prijs van het abonnement is meestal wat hoger dan bij DSL internet, maar je hebt dan ook een aantal voordelen die DSL niet biedt. Ben je veel online, download je grotere bestanden en wil je gebruik maken van meerdere televisies, dan is kabel internet waarschijnlijk de beste optie voor jou.

Kabel internet mogelijkheden

Ben je benieuwd of jij ook een abonnement op kabelinternet af kunt sluiten? Je kunt  bij ons de gratis postcodecheck doen om hier achter te komen.

Wanneer je de postcodecheck hebt gedaan zie je welk soort internet er op jouw adres beschikbaar is. Staat kabelinternet hier tussen? Dan kun je links in de filters kiezen voor ‘kabel’. Op deze manier komen alleen de kabelinternet abonnementen op jouw adres naar voren. Er zijn meerdere abonnementen beschikbaar, namelijk Alleen internet, Internet en bellen, Internet en televisie en Alles-in-1. De abonnementskosten voor kabelinternet zijn afhankelijk van jouw abonnement. Je hebt keuze uit diverse internetsnelheden en allemaal extra’s.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.