100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is glasvezel internet?

Dinsdag 19 juni 2018 2 minuten en 18 seconden leestijd

Wat is glasvezel internet?

Glasvezel is een vezel zo dun als een haar, gemaakt van een speciaal soort glas. Informatie wordt met behulp van laserlicht via glasvezel op een betrouwbare en snelle manier verzonden. Digitale gegevens worden doorgegeven door laserlicht met een heel hoge snelheid aan en uit te schakelen. De gegevens worden razendsnel door de glasvezel verplaatst. Hoe sneller de laser aan en uit knippert, hoe sneller de gegevens heen en weer worden gestuurd. Signalen zoals telefoongesprekken, tv en up- en downloads via internet worden omgezet in een digitaal signaal. Je zou dit kunnen vergelijken met het seinen van een boodschap in morsecode met een zaklantaarn. Net als bij glasvezel vormen hierbij een serie van punten en strepen de gegevens.

Glasvezel internet is nog niet overal in Nederland beschikbaar, maar wordt wel in steeds meer gemeenten en wijken aangelegd. Inmiddels hebben ruim 2 miljoen woningen glasvezel voor de deur, een derde maakt hier ook daadwerkelijk gebruik van.

Wat kun je met glasvezel internet?

Je kunt over het glasvezel (net zoals bij ADSL en kabel) internet, telefonie en televisie afnemen. Groot voordeel is dat je met glasvezel hogere internetsnelheden kunt halen dan met welk ander netwerk dan ook. In Nederland is het momenteel mogelijk om tot wel 1 Gbps te behalen. Daarmee is de maximale snelheid voor glasvezel nog niet bereikt! Uniek aan glasvezel internet is dat je voor pakketten kunt kiezen waarbij de uploadsnelheid gelijk is aan de hoge downloadsnelheid.

Fiber to the home

Een groot gedeelte van het netwerk bij internet via de kabel of ADSL bestaat al uit glasvezel. In de meeste gevallen is het laatste stukje van centrale naar de woning nog via koper of coax kabel. Wanneer je een glasvezel internet verbinding tot aan de woning (FTTH) hebt gaat ook het laatste stukje via glasvezel.

Open glasvezel netwerk

Op het glasvezelnetwerk mag iedere provider internet, televisie en telefonie aanbieden. Er zijn inmiddels al zo’n 25 providers die glasvezel internet aanbieden, maar die zijn niet in alle gemeenten actief. Het voordeel van meerdere aanbieders is dat je kunt overstappen wanneer je bijvoorbeeld niet tevreden bent over de klantenservice. Doe de glasvezel vergelijker op onze website en zie welke providers glasvezel aanbieden op jouw adres.

Aanleg van glasvezel internet

Glasvezelaanbieders beheren niet zelf het netwerk. Zij zijn bijvoorbeeld niet verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het glasvezelnetwerk. In Nederland wordt zo’n 90% van het glasvezelnetwerk beheerd door Reggefiber. Wanneer je in Overijssel, Gelderland of Flevoland woont is de kans het grootst dat glasvezel beschikbaar is.

Glasvezel aanbieders

Dit zijn een aantal van de aanbieders, oftewel providers, van glasvezel internet in Nederland:
- KPN -> Zij zijn de grootste aanbieder van glasvezel internet.
- XS4ALL
- Tele2
- Online.nl
- Caiway