100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Supersnel internet tot 1 Gbit/s, heb ik dat eigenlijk wel nodig?

Donderdag 16 Maart 2023 5 minuten en 20 seconden leestijd

Supersnel internet tot 1 Gbit/s, heb ik dat eigenlijk wel nodig?

Wat is Gigabit internet?

Gigabit internet is de snelste internetverbinding die momenteel beschikbaar is. Met deze verbinding haal je snelheden van 1000Mbit/s of meer (1 Gbit/s). Dit is vele malen sneller dan de gemiddelde internetsnelheid in Nederland. Veel internetproviders bieden dergelijke abonnementen inmiddels aan, je kunt hiervoor terecht bij onder andere Ziggo, KPN en T-Mobile. Gigabit is inmiddels (bijna) overal beschikbaar. Welke snelheid bij jou thuis haalbaar is, ontdek je gratis en volledig vrijblijvend via onze postcodecheck. Vul hieronder je postcode in en weet binnen enkele seconden hoe snel jouw internetaansluiting is.

Heb ik Gigabit internet wel nodig thuis?

Of je Gigabit internet echter nodig hebt, hangt af van je internetgebruik. Als je extreem veel gebruik maakt van het internet en veel grote bestanden tegelijkertijd downloadt, dan kan het een uitkomst zijn. Het klinkt bovendien natuurlijk leuk om het allersnelste internet te hebben dat er mogelijk is. Wanneer je internetabonnement een lagere snelheid levert dan je eigenlijk nodig hebt, dan krijg je te maken met bijvoorbeeld haperingen tijdens het Netflixen of is je internet simpelweg heel erg traag. In de moderne tijd is traag internet een van de grootste dagelijkse frustraties. Je kunt daarom beter te snel internet dan te langzaam internet hebben.

In de praktijk zijn er echter maar weinig huishoudens die een dergelijk Gigabit abonnement ook daadwerkelijk nodig hebben. Een van de dingen die het meeste vragen van je internetaansluiting is video’s kijken of films streamen in 4K-beeldkwaliteit. Er moet dan constant haarscherp beeld worden gedownload, zonder haperingen. Een film streamen in 4K verbruikt echter maximaal 40 Mbit/s. Wanneer je dus een internetabonnement hebt van 1000 Mbit/s, verbruik je dus slechts 4% van de potentiële internetsnelheid. Uiteraard is tegelijkertijd ook je smartphone verbonden met wifi, heb je misschien wel slimme lampen van Philips Hue of een speakersysteem van Sonos dat constant verbonden is met wifi waardoor je meer dan die 40 Mbit/s gebruikt. Echter kun je dus met tien apparaten tegelijkertijd een film streamen in 4K en verbruik je dan nog steeds minder dan de helft van de potentie van een Gigabit abonnement.

Tenzij je in een groot studentenhuis woont of het betreft een kantoorpand, is Gigabit internet voor een normaal huishouden dus eigenlijk vrijwel altijd ‘overkill’. Wist je bovendien dat veel computers, tablets of routers niet eens de capaciteit hebben om gebruik te maken van een internetverbinding die zó snel is.

Hoeveel mbit/s is normaal?

De conclusie is dus dat Gigabit internet voor vrijwel geen enkel huishouden echt nodig is. Het is in de meeste gevallen zonde van je geld. Maar welke internetsnelheid heb je dan wél nodig? In deze tijd waarin we veel vanuit huis werken en ons vermaak voor een groot deel online plaatsvindt, is een goede internetverbinding namelijk onmisbaar geworden. Het antwoord op deze vraag is echter niet eenduidig en hangt af van verschillende factoren. Om je te helpen hebben we daarom in een eerder artikel uitgebreid uiteengezet welke internetsnelheid geschikt is voor welk type huishouden.

Lees daarom ook: Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Een eenvoudig ezelsbruggetje is om te rekenen met 50 Mbit/s per persoon. Hiermee kun je zorgeloos streamen, Whatsappen en mailen tegelijk. Een vierspersoons huishouden zou dus eenvoudig uit de voeten moeten kunnen met 200 Mbit/s. Wordt er veel vanuit huis gewerkt? Dan is het aan te raden hier iets meer marge in te nemen, zeker bij werk als designer, developer of een andere baan waarbij grote bestanden moeten worden gedownload. Voor doorsnee huishoudens en gezinnen is meer dan 500 Mbit/s echter écht niet nodig, ook niet bij veel thuiswerken.

Slechte wifi heeft vaak andere oorzaken

Er wordt vaak gedacht dat langzame wifi aan het internetabonnement ligt en dat upgraden naar bijvoorbeeld Gigabit internet de oplossing is. Voldoe je echter al aan de minimaal 50 Mbit/s per persoon, dan is dit in vrijwel alle gevallen een verkeerde aanname.

Als je thuis een slechte wifi-verbinding hebt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de router op een verkeerde plek staat, of dat het signaal wordt verstoord door andere apparaten in huis. Ook kan het zijn dat de router verouderd is en aan vervanging toe is. Het is dus belangrijk om eerst de oorzaak van het probleem te achterhalen voordat je maatregelen treft zoals een nieuw internetabonnement. We raden aan om de volgende stappen te ondernemen wanneer je last hebt van trage wifi:

  1. Ga naar onze internet speedtest
  2. Probeer eerst een computer of laptop bekabeld aan te sluiten op je router wanneer mogelijk, met een UTP-kabel, en doe vervolgens de speedtest. Bekabeld internet is altijd het snelst en zou op zijn minst in de buurt moeten komen van de internetsnelheid die je afneemt van je provider. We laten je bovendien direct zien of een andere provider sneller internet zou kunnen leveren op jouw adres, handig wanneer je dus niet de 50 mbit/s per persoon haalt.
  3. Doe vervolgens wederom de speedtest terwijl je naast je router zit, maar nu zonder de UTP-kabel. Via wifi dus. Wanneer er een groot verschil in de snelheid zit, weet je dat je router het probleem is van de trage wifi.
  4. Ga vervolgens op verschillende plekken in je huis zitten waar je regelmatig gebruik maakt van je wifi. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, een slaapkamer, de zolder of misschien wel buiten. Herhaal de speedtest op verschillende plekken en kijk of er grote verschillen zijn. Wanneer je bijvoorbeeld op zolder een veel lagere snelheid haalt, dan weet je dat je wifisignaal simpelweg niet sterk genoeg is om de zolder te bereiken. Dit hoeft niet per se aan de router te liggen, maar kan ook komen doordat de afstand te groot is of je huis te goed geïsoleerd is. Om het internet hier te versnellen heeft het dan geen nut om je internetabonnement te upgraden. Hierbij moet je dan denken aan een andere oplossing, zoals ethernetkabels trekken naar deze locatie, gebruikmaken van access points of kiezen voor een mesh netwerk.

Wil je meer weten over het versnellen van je internet thuis, lees dan ook eens ons artikel over tips bij trage wifi. Wil je graag overstappen van internetprovider en zoek je de beste deal op jouw adres? Ga dan naar onze pagina voor internet thuis vergelijken of vul hieronder (anoniem) je postcode in om de mogelijkheden te ontdekken.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking