Wat is band steering?

Woensdag 10 Augustus 2022 3 minuten en 11 seconden leestijd

Wat is band steering?

Band steering zorgt er voor dat het wifi netwerk gelijkmatig belast wordt. Hierdoor hebben alle apparaten in je thuisnetwerk een stabiele en snelle verbinding. Dit is heel fijn omdat apparaten het zelf niet altijd even goed kunnen bepalen welk netwerk het beste is. Routers en repeaters kunnen door band steering voor elk draadloos netwerkapparaat herkennen welk wifi netwerk het meest geschikt is en sturen het apparaat daar automatisch heen.

Door deze technologie maken apparaten dus gebruik van zowel het 2,4GHz netwerk als het 5GHz netwerk. Om gebruik te maken van band steering moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan, namelijk:

• Het wifi apparaat dat je met het netwerk wilt verbinden moet geschikt zijn voor dual band;
  • Het modem moet op beide netwerken dezelfde naam van het netwerk (SSID) gebruiken;
  • Het modem moet een FRITZ!Box met Wireless AC zijn. Dit is een wifi standaard.
  • FRITZ!OS 6.80 moet minimaal geïnstalleerd zijn.

Als jij een internet abonnement afsluit ontvang je van je provider een modem/router. Niet alle modem/routers van de internet providers kunnen gebruik maken van band steering, maar de meeste gelukkig wel omdat de meeste providers een FRITZ!Box leveren. Als je een abonnement afsluit bij KPN, Youfone, Budget Alles-in-1, Online.nl, T-Mobile, Caiway, Delta. Wil je het zeker weten? Dan kun je het altijd even navragen bij de provider. Als jij een FRITZ!Box ontvangt is band steering in de fabrieksinstellingen al ingeschakeld.

Ben je benieuwd of een van deze providers ook op jouw adres internet kan leveren? Doe dan bij ons de gratis postcodecheck.

Wat is Mesh wifi steering?

Naast band steering is er met de invoering van de FRITZ!Box versie 7.10 ook AP-steering bijgekomen. De AP in AP steering staat voor access point. Dit zijn dus extra wifipunten, zoals een andere FRTIZ!Box of een FRITZ!Repeater. Band steering en AP steering vormen samen de basis voor mesh wifi steering. Maar wat is dit precies? Als FRITZ! Punten binnen het thuisnetwerk gebruikt worden, stuurt mesh wifi steering de apparaten op het netwerk automatisch naar het punt met het beste wifi ontvangst en tegelijkertijd naar de geschikte frequentieband.

Wij geven een voorbeeld. Stel je hebt een huis van 3 verdiepingen met op de bovenste verdieping weinig bereik. Om het bereik op de bovenste verdieping te verbeteren kun je een FRITZ!Repeater installeren. Hierdoor heb je ook op de bovenste verdieping een goed bereik. Als je beneden gebruik maakt van je telefoon en je loopt naar boven, vindt je telefoon automatisch het netwerk van boven en verbindt hiermee zodra hij denkt dat dat netwerk beter bereik geeft dan het netwerk beneden. Je hoeft hierdoor zelf nooit te schakelen tussen de netwerken. Daarbij zorgt de FRITZ!Repeater er, door middel van band steering, voor dat je ook op het netwerk boven op de juiste frequentie (2,4HGz of 5HGz) terecht komt.

Wat is 2,4 GHz en 5GHz wifi netwerk?

Lagere frequenties kunnen makkelijker door obstakels dringen, zoals muren of metalen voorwerpen. Hierdoor heeft een 2,4GHz wifi netwerk een groter bereik. Het 5GHz netwerk heeft een hogere snelheid in de buurt van een draadloze router. Dit komt omdat er een breder frequentiespectrum gebruikt kan worden waardoor er binnen dezelfde tijd meer gegevens getransporteerd kunnen worden.

Wij zetten de grote verschillen voor jou op een rij:

5HGz

2,4HGz

Reikwijdte

Dichtbij een hele goede dekking

Goede dekking, ook veraf

Transmissiecapaciteit

Heel hoog

Hoog

Apparaat ondersteuning

Alleen nieuwere wifi-apparaten

Alle wifi apparaten

Geschikt voor

Streaming, downloaden

Internetten, e-mailen

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.