Wifi aansluiten in huis, hoe werkt dat?

Donderdag 21 oktober 2021 3 minuten en 12 seconden leestijd

Wifi aansluiten in huis, hoe werkt dat?

Heb jij bij een internetprovider een internet  (en tv) abonnement afgesloten? Dan krijg je een modem thuis gestuurd en moet je deze in veel gevallen zelf aansluiten. Heb jij een glasvezelabonnement afgesloten? Dan komt er in de meeste gevallen een monteur om je glasvezelkastje aan te sluiten. Check dit voor alle zekerheid ook altijd even bij je internetprovider. Je hebt je modem (en tv kastje) ontvangen, maar wat nu? Nu moet je je wifi aansluiten, hoe werkt dat precies?

Je ontvangt van je internetprovider dus een modem. Een modem zet het signaal van je internetprovider om in een internetsignaal. Daarnaast zorgt een modem er ook voor dat het signaal dat je naar buiten uitzendt vanuit je woning naar de internetprovider gaat. Het modem zorgt dus eigenlijk voor draadloos internet in je woning. Met alleen een modem kun je met jouw apparaten geen verbinding maken met het internet. Het signaal vanuit de modem moet namelijk nog in een bruikbaar internetsignaal omgezet worden. Dit doet de router. De router zorgt er dus voor dat het signaal opgepikt kan worden door jouw apparaten, dat het signaal goed verdeeld wordt over alle apparaten die in verbinding staan met het netwerk en dat verschillende apparaten met elkaar kunnen communiceren. Dit vormt dus een netwerk. Tegenwoordig is het modem dat je ontvang van je internetprovider in de meeste gevallen al een modem en router in een.

Hoe sluit je je modem aan?

Het is heel erg simpel om je eigen modem aan te sluiten. Je moet je modem aansluiten op het punt in jouw woning waar het internet binnenkomt. Dit kan je glasvezelaansluiting zijn, maar bij DSL internet heet dit bijvoorbeeld het ISRA Punt. Je sluit je modem op dit punt aan door middel van een ethernet kabel. Heb je je modem verbonden door middel van de ethernet kabel? Dan moet je je modem ook aansluiten op het stroomnetwerk. Wanneer je dit gedaan hebt kun je hem aanzetten en zou je wifi moeten werken! Kijk de video onder dit bericht voor een uitgebreide uitleg.

Heb jij een groot huis dan zou het kunnen dat je wifi minder goed wordt naar mate je verder van je modem af bent. Hier is gelukkig ook een oplossing voor, namelijk een wifi versterker! Sluit jij een abonnement af bij bijvoorbeeld KPN, Delta of Ziggo? Dan kun je extra wifi punten aanvragen. Zo kun je een mesh wifi netwerk creëren.

Wat is een mesh wifi netwerk?

Door middel van een mesh wifi netwerk kun je je wifi bereik eindeloos uitbreiden. Dit netwerk bestaat uit een hoofdrouter en losse stations. De hoofdrouter sluit je aan op je modem en de losse stations verdeel je over je huis op plekken waar jij het signaal wilt versterken. Het mesh netwerk is een slim netwerk. Wanneer jij meerdere stations in je woning hebt zoekt je wifi een efficiënte route en wordt jouw apparaat altijd met het meest voor de hand liggende station verbonden.

Heb jij nog geen internetverbinding?

Je kunt via onze gratis postcodecheck kijken welke internetproviders er op jouw adres leveren, welke snelheid ze kunnen halen en welk soort internet er mogelijk is.

Wanneer je de check hebt gedaan zie je in één oogopslag welke abonnementen er allemaal mogelijk zijn op jouw adres. Op deze manier kun je makkelijk internet vergelijken en kies je uiteindelijk het abonnement dat het beste bij jou past. Je kunt kiezen uit ‘alleen internet’, ‘internet en tv’, ‘internet en bellen’ en ‘alles-in-1’.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.