100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wifi aansluiten in huis, hoe werkt dat?

Donderdag 21 Oktober 2021
Laatste update: Vrijdag 19 Mei 2023 4 minuten en 11 seconden leestijd

Wifi aansluiten in huis, hoe werkt dat?

Je hebt een nieuw internet abonnement afgesloten. Je hebt vervolgens je modem (en tv kastje) ontvangen, maar hoe werkt de wifi aansluiten nu precies? We leggen het je graag uit.

Let op:

  • Heb je bij een provider een internet (en tv) abonnement afgesloten? Dan krijg je een modem thuis gestuurd en moet je deze in veel gevallen zelf aansluiten.
  • Heb jij een glasvezel abonnement afgesloten? Dan komt er meestal een monteur om je glasvezelkastje aan te sluiten. Check dit voor de zekerheid altijd even bij je internet provider.

Internet aansluiten thuis

Internet aansluiten is doorgaans niet heel moeilijk. De meeste providers leveren alle benodigde apparatuur bij de oplevering van je abonnement. Ook is doorgaans een uitgebreide handleiding aanwezig. Enige technische kennis kan wel van pas komen.

Je ontvangt van je internet provider een modem. Een modem zet het signaal van je internet provider om in een internet signaal. Ook zorgt de modem ervoor dat het signaal uit je woning naar de internet provider gaat. Het modem zorgt dus eigenlijk voor draadloos internet in je woning.

Met alleen een modem kun je met jouw apparaten geen verbinding maken met het internet. Het signaal vanuit de modem moet namelijk nog in een bruikbaar internet signaal omgezet worden. Dit doet de router.

De router zorgt ervoor dat het signaal opgepikt kan worden door je apparaten. Ook zorgt het ervoor dat het signaal goed verdeeld wordt over de apparaten in het netwerk. Dankzij de router kunnen apparaten bovendien met elkaar communiceren (een netwerk). Meestal is het modem dat je ontvangt van de provider al een modem en router in één.

Hoe sluit je je modem aan?

Je eigen modem aansluiten is eenvoudig. Je sluit deze aan op het punt waar de internet verbinding jouw huis binnenkomt. Dit is doorgaans een glasvezel aansluiting of een kabel aansluiting. Voor DSL internet noemen we dit het ISRA-punt, deze is echter steeds vaker vervangen door glasvezel.

Je sluit je modem hierop aan via een UTP-kabel of coax-kabel, afhankelijk van je aansluiting. Heb je je modem verbonden? Dan moet je je modem ook aansluiten op het stroomnetwerk (het stopcontact dus). Heb je dit gedaan, dan zou je modem moeten werken.

Op de modem staat meestal een netwerknaam (SSID) en een wachtwoord. Hiermee kan je inloggen op het wifi-netwerk dat deze creëert in jouw huis. Vaak is je router instellen met je persoonlijke voorkeuren ook mogelijk. Je logt dan via je computer of laptop in op het ip-adres van de router. Vervolgens kun je gebruik maken van bijvoorbeeld je eigen wachtwoord of netwerknaam.

In onderstaande video laten we je stap voor stap zien hoe internet thuis aansluiten werkt.

Geen goed bereik na internet aansluiten?

Heb je een groot huis of een huis met hele goede isolatie? Dan zou het kunnen dat je wifi slechte wordt als je verder van de router af bent. Hier is gelukkig een oplossing voor, namelijk een wifi versterker! Bij sommige providers kun je deze toevoegen aan je abonnement.

Sluit jij een abonnement af bij bijvoorbeeld KPNDelta of Ziggo? Dan kun je extra wifi punten aanvragen. Dit zijn doorgaans geen doorsnee wifi repeaters, maar een meer geavanceerde oplossing genaamd mesh wifi. De wifi punten creëren onderling een mesh netwerk, wat zorgt voor een beter bereik.

Wat is een mesh wifi netwerk?

Met een mesh wifi netwerk kun je je wifi eindeloos uitbreiden. Dit netwerk bestaat uit een hoofdrouter (base node of main node) en losse extra stations. Deze stations worden ook wel mesh nodes genoemd. Deze nodes kunnen onderling met elkaar communiceren en elkaar versterken.

De hoofdrouter sluit je aan op je modem en de losse stations verdeel je over je huis. Het mesh netwerk is een slim netwerk. Als je meerdere stations in huis hebt zoeken je apparaten altijd naar het dichtstbijzijnde station. Zo is dit een heel efficiënt netwerk.

Voor mesh wifi geldt: hoe meer stations, hoe beter het bereik en de snelheid van je wifi. Uiteraard moet je ook niet overdrijven en is goed ook gewoon goed! Heb je een KPN abonnement? KPN kijkt eventueel met je mee wat er nodig is in jouw woning via de Wifi Manager.

Heb jij nog geen internet abonnement?

Als je nog geen internet abonnement hebt, dan valt internet aansluiten natuurlijk niet mee. Voor wifi aansluiten in huis heb je een abonnement nodig. Via onze gratis postcodecheck kijk je welke internet providers er op jouw adres kunnen leveren. Ook zie je welke snelheid ze kunnen halen en welk soort internet verbinding er mogelijk is.

Vul hieronder vrijblijvend je postcode in. Na de check zie je in één oogopslag welke abonnementen er mogelijk zijn op jouw adres. Zo kun je gemakkelijk internet vergelijken en kies je het abonnement dat het beste bij jou past. Je kunt kiezen uit ‘alleen internet’, ‘internet en tv’, ‘internet en bellen’ en ‘alles-in-1’.

 

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking