100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is roaming?

Maandag 26 September 2022 3 minuten en 20 seconden leestijd

Wat is roaming?

Het internet is tegenwoordig heel belangrijk. Ook als je naar het buitenland gaat wil je je familie kunnen blijven appen en je sociale media kunnen bijwerken. Hier komt roaming bij kijken. Roaming wordt ook wel data roaming genoemd. Door middel van roaming kun je overal contact maken met een lokaal mobiel netwerk. Ja maakt dus gebruik van mobiel internet op een ander netwerk dan het thuisnetwerk. Je kunt de dataroaming zelf aan- en uitzetten. Als de roaming aan staat en je komt in het buitenland maakt je telefoon via het buitenlandse netwerk contact met je Nederlandse provider. Zo kun je in het buitenland ook blijven bellen, sms’en, appen en internetten.

Moet je dataroaming aan- of uit staan?

Als je in Nederland gebruikt maakt van het internet heb je je roaming aan staan. Als je van het internet in het buitenland gebruik wil maken moet je roaming ook aan staan. Het enige waar je op moet letten is dat het soms voor hoge kosten kan zorgen. Ga je op vakantie binnen de EU? Dan kun je je roaming zonder zorgen aan hebben staan. Binnen de EU is je abonnement namelijk gewoon geldig dus kun je internetten zoals je dat in Nederland ook doet. Ga je op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk? Ondanks de Brexit kun je nog gewoon internetten binnen je bundel. Hetzelfde geldt voor de landen IJsland en Zwitserland. De providers hebben onderling afspraken gemaakt om geen kosten te rekenen als een gebruiker op het netwerk van een ander zit. In het Verenigd Koninkrijk, IJsland en Zwitserland kun je je roaming dus onbezorgd aanlaten. Heb jij een onbeperkt abonnement? Dan zit er in het buitenland wel een limiet op. Wat dit limiet precies is kun je controleren bij jouw internet provider.

Ga je op reis buiten de EU? Dan kun je roaming beter uitzetten. Dit komt omdat dit niet binnen je abonnement valt en je daarom hoge kosten kunt maken. Buiten de EU gelden andere tarieven, dit verschilt per land en per provider. Als je een extra buitenlandbundel aanschaft dan kun je de dataroaming wel aan zetten. Hetzelfde geld voor Aruba en Curaçao. Deze eilanden horen bij het Koninkrijk der Nederlanden, maar je betaalt hier wel het buitenbundeltarief. Als je op zee bent met een cruise of bijvoorbeeld op de boot naar Engeland kun je beter je roaming uit laten. Als je op internationale wateren bent maakt je telefoon verbinding met een satelliet in plaats van met een zendmast. Dit kost heel veel geld.

Bij de meeste internet providers kun je een buitenlandbundel afsluiten. Hierdoor kun je in het buitenland gewoon blijven internetten, bellen en sms’en voor een lager tarief. Het kan een aanvullende bundel zijn die je ook in Nederland kunt gebruiken, maar het kan ook een tijdelijke bundel zijn. Let dus bij het afsluiten ook op de geldigheid van de bundel. Nog niet alle providers hebben dit, dus als je dit belangrijk vindt moet je hier rekening mee houden bij het afsluiten van een mobiel abonnement.

Heb jij al een thuis internet abonnement bij een provider? Dan kun je combikorting ontvangen als je ook een mobiel abonnement bij die provider afsluit.

Hoe zet je je roaming aan of uit?

Je kunt je roaming heel makkelijk zelf aan- of uitzetten. Wij vertellen je hoe.

Op iPhone:

  • Open ‘instellingen’;
  • Klik op ‘Mobiel Netwerk’;
  • Klik op ‘Opties mobiele data’;
  • Hier kun je dataroaming aan- of uitschakelen.

Op Android:

  • Open ‘Instellingen’;
  • Klik op ‘Netwerken’;
  • Klik op ‘Mobiele Data’;
  • Klik op ‘Dataroaming’;
  • Hier kun je dataroaming aan- of uitschakelen.

Deze informatie kan vanwege de verschillende software versies iets afwijken.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking