100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is bandbreedte?

Dinsdag 21 Februari 2023 3 minuten en 12 seconden leestijd

Wat is bandbreedte?

Bandbreedte is de hoeveelheid informatie die een verbinding binnen een bepaalde tijd kan overdragen. Het wordt regelmatig verward met internetsnelheid. Je internetsnelheid bepaalt hoe snel je internetverbinding in theorie kan zijn. De bandbreedte gaat over de maximale hoeveelheid gegevens die binnen een bepaalde tijd verstuurt worden. Het wordt uitgedrukt in megabit per seconde of gigabit per seconde. Bandbreedte bepaalt dus eigenlijk hoe snel een site laadt, hoe snel een video verstuurt wordt en hoe lang het duurt om grote bestanden te downloaden.

Aan je internet verbinding zit een maximum van hoeveel data je tegelijkertijd kunt versturen en ontvangen. Als jij in je eentje gebruik maakt van deze verbinding kun je veel meer versturen en ontvangen dan wanneer jij bijvoorbeeld met vijf man je verbinding deelt. De bandbreedte wordt dan verdeeld tussen deze vijf gebruikers, waardoor jij minder bandbreedte tot je beschikking hebt. Dit resulteert in langzamer internet.

Waarom is bandbreedte belangrijk?

In de wereld van internet is bandbreedte heel erg belangrijk. Het geeft namelijk aan hoe snel je internet daadwerkelijk is. Met meer bandbreedte heb je sneller en stabieler internet voor meer apparaten, maar hoe meer apparaten je op het netwerk verbindt hoe lager de bandbreedte wordt.

Nederlandse huishoudens krijgen jaarlijks steeds meer apparaten die met het internet kunnen verbinden. Denk aan je smartphone, smart tv, koffiezetapparaat, slimme thermometer en slimme deurbel. Er komen steeds meer slimme apparaten in huis. Daarom wordt het hebben van een hoge bandbreedte steeds belangrijker.

Al deze slimme apparaten hebben een deel van jouw internetverbinding nodig om goed te kunnen werken. Je geeft aan elk apparaat dus een stukje bandbreedte. Hoe meer apparaten gebruik maken van het internet, hoe meer bandbreedte er wordt gebruikt.

Hoe meet je je bandbreedte?

Ben je benieuwd wat jouw bandbreedte is? Dit kun je testen door middel van onze gratis speedtest. Met deze speedtest zie je wat je down- en uploadsnelheid op het moment van de test daadwerkelijk is. Zo weet je ook hoeveel data er per seconde wordt uitgewisseld. Als je de uitslag binnen hebt kun je de resultaten naast de snelheden van je abonnement leggen. Zo zie je het verschil tussen bandbreedte en internetsnelheid.

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij jouw internetsnelheid. Naast de bandbreedte spelen ping snelheid, pakketverlies en andere factoren een grote rol. Het soort internet dat je hebt speelt ook een grote rol. Zo is de bandbreedte bij een DSL verbinding een stuk lager dan bij een glasvezel verbinding. Dit komt omdat de DSL verbinding vanuit een centrale komt. Vanuit deze centrale wordt het verdeeld over meerdere huishoudens.

Wat beïnvloed je bandbreedte?

Er zijn meerdere factoren die je bandbreedte beïnvloeden, zowel in huis als buiten de deur. Binnenshuis zijn er veel invloeden zoals bezoekers en slimme apparaten. Alles wat gebruik maakt van het wifi signaal beïnvloed je bandbreedte. Vind je dat je internet steeds trager wordt? Probeer dan apparaten die je niet gebruikt van het internet af te halen. Zo blijft er meer bandbreedte over voor jezelf om te gebruiken.

Ook buitenshuis zijn er factoren die bandbreedte beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je internet techniek. Een DSL verbinding deel je namelijk vaak met je buren. Hoe meer mensen er in je buurt online zijn op het netwerk, hoe lager jouw bandbreedte wordt. Bij glasvezel internet heb je dit probleem niet. Heb je nog geen glasvezel abonnement? Je kunt via onze gratis postcodecheck kijken of glasvezel internet op jouw adres mogelijk is en welke abonnementen je af kunt sluiten.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking