Hoe meet je je wifi signaal in huis?

Donderdag 20 Mei 2021 3 minuten en 27 seconden leestijd

Hoe meet je je wifi signaal in huis?

Het kan handig zijn om het wifi signaal in huis te meten. Heb jij bijvoorbeeld een niet zo sterke wifi dan kun je het signaal meten zodat je er iets aan kunt doen. Of wil jij het wifi bereik vergroten maar wil je graag weten op welke plek in huis het bereik het slechtst is? Je kunt heel gemakkelijk je eigen wifi signaal meten.

Test gratis jouw internetsnelheid

Hoe meet ik mijn wifi signaal?

Je kunt je wifi signaal heel gemakkelijk zelf meten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van applicaties zoals de wifi analyzor. Je kunt dit ook doen door middel van onze speedtest op onze website. Wanneer jij je wifi signaal wilt meten is het belangrijk dat jij op de plek gaat staan waar jij de wifi wilt meten. Voor een betrouwbare meting kunt je dit het beste op meerdere tijdstippen doen en dan de gemiddelde snelheid berekenen.

Hoe kan ik mijn wifi signaal versterken?

Bijna elk huishouden heeft een draadloos netwerk dat wordt uitgezonden door een wifi router. Deze router heb je vaak van je internetprovider gekregen. Binnenshuis komt het bereik van een wifi router gemiddeld tot 8 meter ver. Naar mate de afstand tot de router toeneemt verminderd het wifi signaal. Ook kunnen er veel storingsfactoren in huis aanwezig zijn die het wifi signaal verslechteren. Denk hierbij aan betonnen muren, een magnetron of bluetooth apparaten. Heb jij een groot huis en heb je bijvoorbeeld op de zolderkamer geen wifi meer? Dit kan natuurlijk heel vervelend zijn. Er zijn wel een aantal manieren om jouw wifi signaal te versterken.

• Zoals hierboven genoemd zijn er een aantal storingsfactoren. Probeer apparaten zoals bluetooth apparaten of magnetrons zo ver mogelijk van je access point of router te plaatsen, zo hebben ze minder invloed op het signaal.

• Je kunt gebruik maken van een wifi versterker. De wifi versterker pikt het signaal van de router op en kopieert dit, waardoor het signaal dat vanuit je router gezonden wordt nu ook vanuit de versterker verzonden wordt. Je wifi wordt dus herhaalt.

• Het is voor een goed wifi signaal belangrijk dat je firmware helemaal up-to-date is. Dit is de software die geïnstalleerd is. Ook is het bij een wifi netwerk mogelijk om gebruik te maken van verschillende kanalen. Het kan op een kanaal heel druk zijn omdat buren hier bijvoorbeeld ook op zitten. Er zijn gratis programma’s waarmee je de beschikbare kanalen in jouw buurt kunt checken, bijvoorbeeld met Netstumbler.

• Wanneer jij een router met antennes hebt kun je je signaal versterker door een sterkere antenne.

• Je kunt een Mesh multiroom wifi systeem aanschaffen. Dit zijn mesh punten die verbinding hebben met de router. Deze punten verdeel je over het huis en het punt het dichtst bij de router pikt het signaal op en geeft dit door aan de andere mesh punten. Daardoor heb je op alle punten een even goed bereik.

• Een andere manier om snel internet te realiseren is internet via een stopcontact. Je kunt stroomnetadapters aanschaffen die je in het stopcontact steekt, zo gebruik je het elektriciteitsnet als computernetwerk.

• Heb je alles geprobeerd maar heb je nog steeds een slecht wifi bereik in huis? Dan kun je je router vervangen. De technologie is de afgelopen jaren zo veel verbeterd, dat een nieuwe router al veel verschil kan maken.

Ben jij benieuwd welke internetproviders er internet op jouw adres kunnen leveren? Doen dan bij ons de gratis postcodecheck!

Wat is wifi?

Door middel van wifi is het mogelijk om apparaten met elkaar te verbinden via een draadloos netwerk. Wifi maakt gebruik van radiogolven om gegevens met hoge snelheden te kunnen ontvangen en versturen. Door middel van wifi kun je overal online zonder snoertje. Denk maar aan huis, kantoor of wanneer jij in een restaurant zit. Je apparaat wordt door middel van straling verbonden met een modem. Wifi staat voor een W-LAN (Wireless-Local Area Network).

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste berichten?

Volg ons dan via Social media! Wij zijn te vinden op FacebookInstagram en Twitter.