100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Kan ik zelf glasvezel aansluiten en hoe werkt dat?

Donderdag 23 December 2021 3 minuten en 29 seconden leestijd

Kan ik zelf glasvezel aansluiten en hoe werkt dat?

Je kunt glasvezelinternet zelf aansluiten wanneer er al een glasvezelaansluiting je huis in gaat. Is er nog geen glasvezel aanwezig in jouw straat? Dan moet dit eerst aangelegd worden door een internetprovider of een glasvezelaanbieder. Het aanleggen van glasvezel is een lang traject, dit kan tussen de 3 en 6 maanden duren. Dit komt namelijk omdat de glasvezelkabel eerst in de straat aangelegd wordt en tot aan het huis gebracht wordt. Daarna wordt de kabel door de buitenmuur naar binnen geboord. Hier moet een speciaal modem geplaatst worden. Maar wat kun je precies zelf doen in dit traject?

Het is wel mogelijk om het glasvezelmodem zelf aan te sluiten. Wanneer jij een glasvezelabonnement afsluit kun je er bij veel internetproviders voor kiezen om het modem te laten installeren door een monteur. Kies je ervoor om het modem zelf te installeren? Het installeren van het modem is niet zo lastig als het lijkt en je krijgt ook altijd constructies meegestuurd van jouw provider. Het glasvezel is aangelegd tot in de meterkast. In de meterkast vind je het glasvezel-aansluitpunt. Deze verbinding wordt door de provider geactiveerd en vervolgens sturen ze een installatiepakket op.

Ben je benieuwd of er op jouw adres al glasvezelinternet aanwezig is? Doe dan bij ons de gratis postcodecheck.

Wat is een glasvezelmodem?

Een glasveel modem is een modem die je opgestuurd krijgt van je internetprovider wanneer je aangeeft bij die provider een glasvezelabonnement af te sluiten. Je hebt deze modem in bruikleen. Dit modem zet het signaal dat via de glasvezelverbinding je huis binnenkomt om in leesbare data voor al je apparaten thuis. Het modem is ook uitgerust met een router, het is dus een modem en router in een. Zo heb je overal in huis draadloze internet verbinding.

Hoe sluit je je glasvezelmodem zelf aan?

Het aansluiten van je glasvezelmodem gaat gemakkelijker dan je denkt. Het kan bij elk modem net iets anders werken, maar wij zetten het stappenplan voor jou op een rijtje. Let op, het kan bij jou dus iets afwijken.

  1. Zoek het glasvezelkastje op. Ga naar het glasvezelaansluitpunt, deze zit meestal in de meterkast. Dit glasvezelkastje wordt altijd aangesloten door een monteur. Per post ontvang je een kabeltje om je modem te verbinden met het glasvezelaansluitpunt. Deze kabel is meestal rood, maar kan ook grijs of wit zijn.
  2. Het kan handig zijn om je modem eerst op te hangen, zodat je zeker weet dat deze een stabiele plek heeft. Verbind daarna het modem met het glasvezelkastje door de meegeleverde kabel.
  3. Zorg ervoor dat het modem verbonden is met het stroomnetwerk. Wacht nu 20 minuutjes en het zou moeten werken!

 

Werkt dit niet? Pak dan nog een keer de handleiding van je provider erbij en probeer het opnieuw. Wanneer het lastig blijft kun je altijd contact opnemen met jouw provider. Zij kunnen een monteur langs sturen.

Wat is glasvezelinternet?

Glasvezel is een kabel zo dun als een haar, gemaakt van een speciaal soort glas. Informatie wordt door dit glas gestuurd door middel van een laserlicht. Hoe sneller dit laserlicht knippert, hoe sneller de informatie heen en weer gestuurd wordt. Glasvezel is het beste en snelste internet dat er is. Je kunt namelijk genieten van stabiel en supersnel internet. De download- en uploadsnelheid zijn ook gelijk aan elkaar.

Met glasvezelinternet kun je internet, telefonie en televisie afnemen. In Nederland kun je met glasvezel een internetsnelheid halen tot wel 1 Gbps. Glasvezel heeft heel veel voordelen, namelijk:

  • Je hebt stabiel en razendsnel internet;
  • Je internet is van een hoge constante kwaliteit;
  • De prijs is hetzelfde als standaard internet;
  • De up- en downloadsnelheid zijn gelijk aan elkaar;
  • Meerdere providers kunnen internet aanbieden via dit netwerk.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Werkt dit niet? Pak dan nog een keer de handleiding van je provider er bij en probeer het opnieuw. Wanneer het lastig blijft kun je altijd contact opnemen met jouw provider. Zij kunnen een monteur langs sturen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking