100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is downloadsnelheid?

Maandag 9 April 2018
Laatste update: Woensdag 10 Augustus 2022 5 minuten en 12 seconden leestijd

Wat is downloadsnelheid?

Je wilt natuurlijk een stabiele internet verbinding ontvangen met een hoge snelheid. Met het internetgelijken wordt overal de downloadsnelheid aangegeven. Maar hoe weet je nu welke downloadsnelheid bij jou past en wat de daadwerkelijke snelheid is die je nu ontvangt? Wij lichten toe wat downloadsnelheid precies is en wat een normale snelheid is. Na dit bericht weet je precies wat je nodig hebt!

Wat is downloadsnelheid?

Wanneer je gaat internet vergelijken is de downloadsnelheid een belangrijke term. De downloadsnelheid is namelijk de snelheid waarmee apparaten, die aangesloten zijn op het internetnetwerk, de gestuurde data van het internetnetwerk kunnen halen. 
Voorbeeld 1: Jij bent op dit moment op zoek naar een artikel over downloadsnelheid op je smartphone, pc, laptop of tablet. Hoe sneller jouw browser laadt om dit artikel te laten zien, hoe sneller je downloadsnelheid.
Voorbeeld 2: Je heb een WhatsApp bericht ontvangen. De snelheid waarmee je dit bericht ontvangt heeft ook met de downloadsnelheid te maken

De downloadsnelheid wordt uitgedrukt in Mbit/s, wat het aantal megabits per seconde is.

Steeds meer apparaten maken gebruik van internet. Internet providers zijn daarom constant bezig met ontwikkelen en innoveren om de gemiddelde downloadsnelheid te verhogen. Daardoor kun je onbeperkt naar je favoriete series kijken op Netflix of Videoland en tegelijkertijd zonder haperingen je nieuwste game spelen.

Wat is een normale downloadsnelheid?

Ga je een internetabonnement afsluiten en vraag je je af welke downloadsnelheid je moet nemen? Dat hangt af van wat je allemaal wilt doen via je internetverbinding. Een richtlijn:

  • Tot 20 Mbit/s: lage downloadsnelheid, maar kan genoeg zijn als je alleen woont en weinig internet of streamt.
  • 40 tot 50 Mbit/s: als je met meerdere apparaten tegelijk wilt streamen, interactieve tv wilt pauzeren en opnemen en wilt gamen.
  • 80 tot 100 Mbit/s: voor grotere gezinnen die vaak tegelijkertijd downloaden, zonder haperen willen streamen en die online willen gamen.
  • Vanaf 150 Mbit/s: als je in 4K-resolutie via meerdere apparaten tegelijkertijd wilt downloaden en streamen, grote bestanden vanuit de cloud wilt downloaden en altijd optimale snelheid wilt behouden.
  • 1000 Mbit/s: het krachtigste glasvezelinternet voor een optimale verbinding, altijd en ook tijdens het gebruik van meerdere apparaten.

Voor de meeste huishoudens zal een gemiddelde downloadsnelheid tot 150 Mbit/s voldoen, zeker omdat veel apparaten die je gebruikt een hogere snelheid niet aan kunnen, ook al sluit je dit pakket wel af bij je provider. Controleer daarom eens welke downloadsnelheid je op dit moment hebt.

Welke downloadsnelheid ontvang jij?

Zoals je net hebt kunnen lezen zijn er richtlijnen voor het kiezen van een maximale downloadsnelheid. Dat wil dus niet zeggen dat je deze downloadsnelheid daadwerkelijk aan kunt, vaak haal je deze maximale downloadsnelheid namelijk niet. Dat heeft te maken met verschillende factoren:

  • De drukte op het internet en de connectiesnelheid van je internet provider.
  • De server of computer waar vanaf je aan het downloaden bent.
  • Ontvang je kabel internet of is dit internet via glasvezel. Bij ADSL bijvoorbeeld is de downloadsnelheid die je ontvangt afhankelijk van de afstand van je woning tot de wijkcentrale.

Ben je benieuwd wat de werkelijke downloadsnelheid is die je nu ontvangt en wil je je internetsnelheid testen? Dan biedt een ping test uitkomst. Hier op Providercheck.nl hebben we zo’n speedtest klaargezet, zodat je binnen een minuut weet hoe het zit met jouw downloadsnelheid.

Speedtest: Wat is mijn downloadsnelheid?

handen man met macbook

Extreme internet snelheid tot 1000 Mbit/s

Zoals gezegd zijn internet providers druk bezig om de downloadsnelheid voor jou zo optimaal mogelijk te maken. Juist doordat we steeds meer apparaten met een internetverbinding gaan gebruiken, zijn internet providers bezig om de downloadsnelheden te verhogen.

Onder andere DeltaZiggo, KPN en T-Mobile bieden hun klanten nu al een downloadsnelheid van 1000 Mbit/s, maar ook andere providers staan niet stil. Een downloadsnelheid van 1000Mbit/s is natuurlijk supersnel, maar je kunt je afvragen of je dat echt nodig hebt met jouw internetgebruik.

Om de keuze voor een bepaalde downloadsnelheid wat makkelijker te maken, gaven we je hierboven al een richtlijn voor een normale downloadsnelheid. Daarnaast hebben we het kennisbankbericht Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig? geschreven. Hierin krijg je uitgebreid advies over de downloadsnelheid die het beste past bij jouw situatie.

Zelf downloadsnelheid verhogen

Heb je een internetabonnement met een bepaalde downloadsnelheid, maar ben je er middels de speedtest achter gekomen dat je werkelijke downloadsnelheid een stuk lager ligt? Dan kun je vaak ook zelf acties ondernemen om de snelheid te verhogen.

  • Plaats de router bij voorkeur niet in een kast of afgesloten ruimte. Dikke muren en afstand tot apparaten zorgen voor een lagere internetsnelheid. Je kunt ook wifi-versterkers installeren om dit probleem te omzeilen.
  • Verbind vaste apparaten, zoals een pc of smart TV, met een netwerkkabel. Zo wordt de wifi-verbinding sneller doordat er minder apparaten op aangesloten zijn.

Voor meer tips en tricks lees je onze Checklist snel internet.

Downloadsnelheid en uploadsnelheid

Naast de downloadsnelheid heb je ook de uploadsnelheid. De downloadsnelheid zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk data ontvangt, de uploadsnelheid zorgt er juist voor dat de data wordt verzonden. Stuur je bijvoorbeeld een e-mailbericht of een foto via Whatsapp dan gaat dit via de uploadsnelheid.

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw internet abonnement zul je zien dat er vaak een verschillende downloadsnelheid en uploadsnelheid staat vermeld. Dit komt omdat je meer data downloadt dan uploadt. Het is dus belangrijk dat de downloadsnelheid hoger is. Wanneer je je internet via glasvezel ontvangt zijn de downloadsnelheid en uploadsnelheid wel gelijk.

Wil je meer weten over de verschillen tussen downloadsnelheid en uploadsnelheid? Lees dan ons kennisbankbericht Wat is het verschil tussen downloaden en uploaden?

Welke downloadsnelheid wil je ontvangen?

Ben jij tevreden met de internetsnelheid die je nu ontvangt? Of mag het wel wat sneller of stabieler? Dan is het slim om eens te internet vergelijken. Door dat te doen ontdek je wat de mogelijkheden zijn voor jou. Welke vormen van internet zijn leverbaar op jouw adres, wat is de hoogst haalbare downloadsnelheid en wat zijn de kosten.

Met onze handige postcodecheck ontdek je binnen een minuut wat de mogelijkheden zijn voor jou. Misschien ontdek je wel dat je bij een andere internet provider een hogere downloadsnelheid ontvangt voor een lager maandbedrag.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking