Wat is een Apple tv?

Maandag 25 Januari 2021 4 minuten en 18 seconden leestijd

Wat is een Apple tv?

De Apple TV is een digitale media ontvanger die is ontwikkeld door Apple. Het is in feite Apple's versie van de Google Chromecast. De eerste versie van de Apple TV is verschenen in 2007. De Apple TV is een multimedia apparaat waarmee je films, video’s en foto’s kunt bekijken via je televisie. De Apple TV bestaat uit twee onderdelen, namelijk de mediaspeler, dat is een zwart boxje, en een afstandsbediening. Deze afstandsbediening heeft maar 6 knopjes en hiermee kun je het gehele apparaat bedienen. Het is ook mogelijk om de Apple TV te bedienen door middel van de Apple TV app.

Apple TV aansluiten

Het aansluiten van de Apple TV is heel simpel. Je verbindt de Apple TV aan je televisie door middel van een HDMI-kabel. Let op, de HDMI-kabel wordt niet standaard meegeleverd. Wanneer je de mediaspeler verbonden hebt fungeert deze als een ontvanger voor video- en audiobestanden. Wanneer je geen goede internetverbinding hebt in huis, dan heb je ook de mogelijkheid om je Apple TV op het netwerk aan te sluiten door middel van een ethernet-kabel. Wanneer je de Apple TV niet aansluit op het thuisnetwerk heb je ook geen toegang tot iTunes en kun je geen video’s of muziek streamen.

Een Apple TV installeren is zeer eenvoudig. Je sluit simpelweg de kabel aan, zet je televisie op het juiste HDMI-kanaal en het apparaat leidt je door de installatie heen.

Hoe werkt Apple TV?

Wanneer je Apple TV verbonden is met je televisie en het netwerk kun je hem gaan gebruiken. Als de mediaspeler verbonden is kun je video en audio streamen van streamingdiensten zoals Netflix, Videoland en YouTube. Je kunt ook met je iPhone of andere Apple apparaten lokaal bewaarde bestanden afspelen via AirPlay. De Apple TV zorgt er dan voor dat ze op de televisie afgespeeld worden.

De Apple TV is ontworpen om in combinatie met ander Apple-producten gebruikt te worden. Heb je geen andere Apple producten? Geen probleem, je kunt de Apple TV nog steeds gebruiken. Het is alleen niet mogelijk om het scherm van een ander merk smartphone, tablet of laptop te streamen naar je televisie.

De primaire functie van de Apple TV is beeldmateriaal streamen. Om dit te doen kun je bijvoorbeeld films en series huren uit de online iTunes Store. Naast dat je films en series kunt downloaden, kun je ook een brede selectie aan apps downloaden. Je kunt apps downloaden om video naar je tv te streamen zoals Youtube, Videoland en Netflix. Daarnaast kun je ook muziek apps downloaden. Daardoor kun je bijvoorbeeld Spotify afspelen op je Apple TV. Als laatste kun je ook veel games en andere apps downloaden. Denk hierbij aan spelletjes, maar ook aan shopping-apps.

Ben je een liefhebber van smart home? Dan is het ook mogelijk je Apple TV te gebruiken als een hub voor Apple HomeKit. Dankzij HomeKit kun je smart home apparaten met elkaar koppelen en ze bovendien bedienen via serie. Populaire smart home merken die werken met HomeKit zijn onder andere Philips Hue, Tado en Netatmo.

Wat is de Apple TV app?

De Apple TV app downloadt je op je telefoon of tablet. In deze app kun je films en series huren of kopen. Je kunt de films of series dan afspelen op je apparaat of streamen naar je Apple TV. Dit streamen gaat heel gemakkelijk via Apple AirPlay.

Je kunt je nu ook aanmelden voor Apple TV+. Dit is de streamingdienst van Apple, vergelijkbaar met Netflix. Het aanbod van Apple TV+ is relatief beperkt, bij Netflix of Disney+ heb je meer te kiezen. Wel is het zo dat Apple TV+ enkel unieke films en series heeft, ze zijn nergens anders te zien. Voorbeelden zijn de geroemde series “The Morning Show” en “See”. Wanneer je hier een abonnement op hebt kun je zo veel films en series kijken als je maar wilt. Dit abonnement is de eerste 7 dagen gratis, daarna kost het €4,99 per maand.

Wat is Apple AirPlay?

Apple AirPlay is een functie speciaal voor Apple-producten. Hiermee kun je heel gemakkelijk bestanden delen met andere Apple apparaten. Heb jij een Apple TV en een iPhone? Dan kun je door middel van AirPlay bijvoorbeeld foto’s en filmpjes op je televisie laten zien (casten) met één druk op de knop. AirPlay werkt wel echt alleen tussen twee Apple-producten. Heb jij bijvoorbeeld een Android telefoon? Dan kun je deze niet verbinden met je Apple TV.

Apple TV aansluiten op je netwerk

Zoals eerder gelezen heb je voor je Apple TV een goede netwerkverbinding nodig. Dit is nodig zodat je de films en series zonder haperingen kunt streamen. Heb je nog geen goede internetverbinding maar wil je er wel graag een afsluiten? Je kunt bij ons de gratis postcodecheck doen. Op deze manier zie je welke internetproviders op jouw adres internet leveren. Ook heb je de keuze tussen verschillende internet pakken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor alleen internet, maar mocht je toch ook televisie willen kijken dan kun je kiezen voor een internet en tv pakket of een alles-in-1 pakket.