Nieuwbouw: welke netwerkkabels moet ik aanleggen?

Woensdag 9 Augustus 2023 3 minuten en 31 seconden leestijd

Nieuwbouw: welke netwerkkabels moet ik aanleggen?

UTP-kabels aanleggen

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair en is een type netwerkkabel dat heel veel gebruikt wordt om appratuur te verbinden met het internet. Het is dus het type kabel dat je nodig hebt in je woning wanneer je apparaten bekabeld wilt verbinden met het internet. Ook sluit je extra netwerkapparatuur aan op je centrale modem via deze kabels.

Heb je een internet en tv abonnement of alles-in-1 abonnement afgesloten bij een provider die dit levert via glasvezel of DSL? Dan is het goed om te weten dat ook het tv-signaal in huis verstuurd wordt over deze kabels.

Kortom: het is handig om voldoende UTP-kabels te laten trekken in je nieuwbouwwoning. Eventueel kun je ook zorgen dat er voldoende loze leidingen aanwezig zijn, zodat je dit eventueel later zelf kunt doen.

Waar UTP-kabels aanleggen?

Nu is natuurlijk de vraag, waar leg je deze kabels dan in huis of waar laat je ze leggen tijdens de bouw? Doorgaans is het slim om in ieder geval op de volgende plekken in huis een UTP-kabel aan te leggen:

• Bij je televisie/zithoek: Niet alleen ontvangt een televisie vaak het tv-signaal via een UTP-kabel, ook is er vaak meer apparatuur aanwezig bij een televisie die internet nodig heeft. Voorbeelden zijn een spelcomputer, SONOS—speakers en een Apple TV of Chromecast Een kabelde verbinding is de snelste verbinding en zorgt dus voor de hoogste snelheid bij bijvoorbeeld streamen en gamen. Ook voorkom je hiermee eventuele wifi-interferentie.
  • Thuiskantoor: Wanneer je veel thuis werkt wil je natuurlijk zo snel mogelijk internet op je werkplek. Zorg daarom voor een UTP-aansluitpunt op de plek waar je wilt gaan werken. Zo kun je je computer bekabeld aansluiten op het netwerk of voor een extra wifi-punt dicht bij je computer zorgen.
  • Slaapkamers: Ook kinderen maken steeds meer gebruik van internet, bijvoorbeeld via hun smartphone of om te gamen. Om gedoe over langzaam internet te voorkomen is het zinvol om in ieder geval een voorbereiding aan te leggen voor extra wifi-punten of een bekabelde verbinding. Denk ook aan je eigen slaapkamer! Wil je hier bijvoorbeeld een extra tv ophangen?
  • Uithoeken van het huis, zoals een zolder of uitbouw: Nieuwbouwwoningen zijn vaak erg goed geïsoleerd, waardoor draadloos internet (wifi) vaak moeite heeft om alle plekken in huis te bereiken. Wanneer je op bijvoorbeeld de zolder of in je uitbouw een bekabeld internetpunt creëert, kun je hier later extra wifi-apparatuur zoals een access point plaatsen.
  • Buiten: Om dezelfde reden als bijvoorbeeld de zolder heeft wifi moeite om tot buiten te geraken, zeker als je een diepe tuin hebt. Wil je daarom ook in je tuin goede wifi, dan is het slim om hier een netwerkpunt te creëren, zodat je later een wifi-access point voor buiten op kunt hangen.
  • Specifieke apparatuur: Sommige moderne elektronische apparatuur heeft een wifi-aansluiting nodig om volledig te functioneren, bijvoorbeeld omdat je deze met een app kunt bedienen. Voorbeelden hiervan zijn de omvormer van je zonnepanelen, een laadpaal voor elektrische auto’s en een warmtepomp.

Over het algemeen is het slim om in ieder geval één UTP-kabel per ruimte aan te (laten) leggen, zodat je daar altijd extra netwerkapparatuur kan installeren. Uiteraard gaat het dan om ruimten waar je vaak en intensief gebruik gaat maken van internet en niet bijvoorbeeld een toilet.

Coaxkabels aanleggen

Ben je van plan om een abonnement met tv af te sluiten bij een provider die internet levert via de kabel, bijvoorbeeld Ziggo of Delta? Of weet je nog niet bij welke provider je je aan wilt sluiten? Houd er dan rekening mee dat deze providers het tv-signaal ook in huis versturen via een coaxkabel. Dat betekent dat je alleen tv kunt kijken wanneer je de mediabox aansluit op een coaxpunt. Het is daarom vaak slim om ook een coax-aansluiting te creëren op plekken waar een televisie komt te staan.

Er bestaat hiervoor eventueel wel een work-around, beschreven door één van onze bezoekers: Ziggo tv-kijken zonder Mediabox.

Providers vergelijken

Weet je nog niet welke provider je wilt kiezen voor je nieuwbouwwoning? Dan is het belangrijk om tijdig een abonnement af te sluiten, omdat er levertijd op het abonnement kan zitten.

We helpen je graag met internet thuis vergelijken!