100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

IPv4 vs IPv6, wat is het verschil en waarom maakt het uit?

Woensdag 24 Februari 2021 4 minuten en 21 seconden leestijd

IPv4 vs IPv6, wat is het verschil en waarom maakt het uit?

IPv4 vs IPv6, in dit kennisbankbericht leer jij het verschil tussen deze twee. Maar wat is IPv4 eigenlijk? En wat is IPv6? Voordat wij het verschil gaan uitleggen moet je natuurlijk weten wat het betekent. Wij gaan het je vertellen in dit kennisbankbericht.

Wat is IP?

IP is een afkorting voor Internet Protocol. Dit is een protocol waarmee computers en andere apparaten met elkaar kunnen communiceren via een netwerk. Het IP is verantwoordelijk voor het vervoeren van data naar een bestemming. Voordat data haar eindbestemming bereikt moet ze veel netwerken passeren. IP zorgt ervoor dat de beste route wordt genomen. Wanneer een apparaat informatie probeert te verzenden wordt deze opgesplitst in kleinere stukken, genaamd packets. Om ervoor te zorgen dat deze packets op de juist plek terechtkomen bevatten ze IP informatie.

Elk apparaat of domein op het internet krijgt een IP adres toegewezen waarmee het geïdentificeerd kan worden. Doordat elk apparaat een IP adres toegewezen krijgt, kunnen netwerken datapakketten effectief transporteren en ervoor zorgen dat deze op de juiste plek terecht komen.

Doordat er steeds meer apparaten bij komen die internet gebruiken, begonnen de IPv4 adressen op te raken en werd er een nieuwe versie ontwikkeld. De v in de naam zegt het eigenlijk al, die staat voor versie. Zo is IPv4 de vierde versie en is IPv6 de zesde versie.

Om goed gebruik te kunnen maken van het netwerk, moet je wel een goede internetverbinding hebben. Via onze gratis postcodecheck kun je zien welk internet er op jouw adres mogelijk is en welke internetproviders op jouw adres internet leveren.

Wat is een IPv4 adres?

IPv4 is de eerste versie die van IP werd gebruikt. Deze versie wed in 1983 gelanceerd en is vandaag de dag nog steeds de meest bekende versie om apparaten binnen een netwerk te identificeren. IPv4 gebruikt een 32-bits adres, wat goed is voor zo’n 4.3 miljard unieke adressen. Omdat we adressen te kort kwamen zijn IPv6 adressen ontwikkelt.
Een voorbeeld van een IPv4 adres is: 173.194.67.94.

Wat zijn IPv6 adressen?

Zoals hierboven genoemd is IPv6 de opvolger van IPv4. IPv5 was een experimentele aanvulling en is nooit in gebruik genomen. IPv6 werd in 1998 al als standaardontwerp geaccepteerd. Het duurde nog wel tot 2017 voordat IPv6 ook een internetstandaard werd. IPv6 gebruikt een 128-bits adres, waarmee er wel 340 sextiljoen adressen mogelijk zijn. IPv6 werd niet alleen ontwikkelt om meer adressen te creëren, maar ook om tekortkomingen en beperkingen van de vierde versie te verhelpen.
Een voorbeeld van een IPv6 aders is: 2a00:1450:400c:c05::5e

IPv6 vs IPv4, wat zijn de grote verschillen?

Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen IPv4 en IPv6, wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:

 • IPv4 maakt gebruik van 32-bits adressen en IPv6 maakt gebruik van 128-bits adressen;
 • Hierdoor zijn er met IPv4 4.3 miljard unieke adressen beschikbaar en met IPv6 wel 340sextiljoen adressen;
 • IPv6 verhelpt de tekortkomingen en beperkingen van IPv4;
 • Een IPv4 adres wordt numeriek gescheiden door punten, een IPv6 adres wordt alfanumeriek gescheiden door dubbele punten;
 • IPv6 is veiliger en toekomstgericht.
   

Daarnaast zijn er ook een aantal technische verschillen:

 • IPv6 heeft een ingebouwde Quality of Service (QoS);
 • IPv6 heeft een ingebouwde netwerkbeveiligingslayer (IPsec);
 • IPv6 elimineert Network Address Translation (NAT) en maakt end-to-end connetiviteit op de IP layer mogelijk;
 • IPv6 haar packetheaders zijn ongeveer twee keer zo groot als IPv4;
 • Multicasting zit bij IPv6 in de basisspecificaties en is bij IPv4 optioneel.
   

Staat mijn IPv6 aan of uit?

IPv6 is nog niet bij alle internetproviders mogelijk. Zo was XS4ASLL de eerste grote provider die IPv6 aanbood. Meerdere internetproviders zijn bezig met het aanbieden van IPv6, zoals Ziggo en KPN. Andere providers zoals T-Mobile en Caiway bieden het helemaal nog niet aan. Je kunt hier checken wat jouw IP adres is, ook komt hier te staan of je al beschikt over IPv6 of nog over IPv4. 

Heb jij een internetabonnement bij een provider die al wel overgegaan is op IPv6, dan kun jij controleren of IPv6 aan of uit staat op jouw computer. Windows computers gebruiken bij voorkeur IPv6, hierdoor wordt het bij standaardinstellingen ook aangevinkt. Wanneer je hier je twijfels over hebt kunt je het controleren door de eigenschappen van je internetverbinding. Dat doe je als volgt, je opent je configuratiescherm en klik op het ‘netwerkcentrum’. In het venster dat volgt open je ‘actieve internetverbinding’. Er opent weer een venster, hier klik je op ‘eigenschappen’. In de volgende stap kun je controleren of IPv6 aangevinkt is.

Heb je nog geen internetverbinding?

Wanneer je bij ProviderCheck de gratis postcodecheck doet kun je zien welk soort internet er op jouw adres mogelijk is. Er zijn meerdere soorten internet, namelijk DSl internet, kabel internet en glasvezel internet. Na de postcodecheck krijg je te zien welk internet er op jouw adres mogelijk is en welke internetproviders er internet op jouw adres leveren. Er zijn meerdere soorten internetabonnementen mogelijk, namelijk ‘alleen internet’, ‘internet en bellen’, ‘internet en tv’ en ‘alles-in-1’.

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste berichten?

Volg ons dan via Social media! Wij zijn te vinden op Facebook, Instagram en Twitter.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking