Wat is Subnet?

Donderdag 9 Juni 2022 3 minuten en 13 seconden leestijd

Wat is Subnet?

Als het om internet gaat komen we heel veel termen tegen, zoals IP-adressen, het internet Protocol maar ook Subnet en subnetmasker. Al deze termen staan met elkaar in verband. Maar wat is het subnet? Wij leggen het jou in dit kennisbankbericht helemaal uit.

Een subnet is een deelnetwerk binnen een netwerk. Het netwerk werkt volgens het internet protocol. Het Internet Protocol wordt vaak afgekort tot IP. Dit is een netwerkprotocol waarmee computers op een netwerk met elkaar kunnen communiceren, zoals op het internet. Elk apparaat dat via een IP met een ander apparaat communiceert moet een uniek adres hebben, zodat de apparaten elkaar kunnen vinden. Dit is het IP adres. Maar hoe werkt zo een IP adres? Je maakt met jouw apparaat verbinding met een netwerk, zoals het netwerk van je internet provider of je bedrijfsnetwerk. Jouw internet providers wijst een IP adres aan het apparaat toe. Het is dus zo dat jij onderweg een ander IP adres gebruikt dan het IP adres dat je thuis gebruikt.

Nu je weet wat een internet protocol en IP adressen zijn kunnen we weer doorgaan met de uitleg van een subnet. Om een duidelijk beeld van een subnet te krijgen kun je even een groot kantoorgebouw met meerdere verdiepingen visualiseren. Op elke verdieping zijn meerdere werkplekken met computers die allemaal van internet voorzien moeten worden. Als alle computers op de verdiepingen aangesloten zijn op het zelfde netwerk, kunnen de verbindingen in de knoop raken. Het is slimmer om op elke verdieping een eigen netwerk te maken. Dit kun je het beste doen door een IP-adres te splitsen. Het eerste deel van een subnet start in binaire notatie met hetzelfde binaire getal. Het eerste deel van het IP-adres wordt hierbij gebruikt om het subnet te identificeren. De overblijvende bits vormen het host-ID. Zo heeft de eerste computer op de eerste verdieping bijvoorbeeld het host-ID 1.1 en de vijfde computer op de tweede verdieping het host-ID 2.5.

Nu je weet wat een subnet is, kun je subnetten. Dit is namelijk het proces van het verdelen van grote netwerken in kleinere netwerken. Je gaat hierbij dus van een groot netwerk, meerdere kleinere netwerken creëren. Een subnet heeft meerdere voordelen. Als je een heel groot netwerk hebt met alle apparaten op een netwerk, zal het netwerk gaan vertragen. Hierdoor heb je een slomere internetverbinding en dit is niet fijn als je aan het werk bent. Met een subnet voorkom je dit.

Wij hebben de voordelen van een subnet voor jou op een rij gezet:

• Het netwerk is makkelijker te onderhouden;
  • Door een geavanceerde netwerkbeveiliging heb je controle op het contact tussen verschillende subnets;
  • Je hebt minder netwerkverkeer;
  • Door het subnetten hoef je geen extra IP-adressen aan te schaffen bij je internet provider.

Wat is een subnetmakser?

Een IP-adres is een adres dat bestaat uit binaire getallen van 32 bits lang. Het IP-adres laat door middel van een subnetmasker weten bij welk subnet deze hoort. Een IP-adres identificeert zich altijd met een subnetmasker. Het subnetmasker zorgt er dus voor dat IP-adressen binnen een netwerk gescheiden kunnen worden.

IP-adressen worden onderverdeeld in klassen A, B en  C (D en E bestaan wel maar worden niet gebruikt door eindgebruikers). Wij leggen de verschillende klasse uit:

• Klasse A netwerken gebruiken een subnetmasker van 255.0.0.0, Er zijn 126 netwerken waar per netwerk ongeveer 17 miljoen hostst  zijn toegestaan.
  • Klasse B netwerken gebruiken een subnetmasker van 255.255.0.0. Er zijn ongeveer 16.000 netwerken met 65.000 hosts per netwerken.
  • Klasse C netwerken gebruiken een subnetmasker van 255.255.255.0. Er zijn 2 miljoen netwerken met 254 hosts per netwerk.

Je kunt in je netwerkcentrum achterhalen wat jouw subnetmasker is.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.