100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is Usenet?

Woensdag 19 September 2018
Laatste update: Donderdag 24 Maart 2022 3 minuten en 36 seconden leestijd

Wat is Usenet?

Ben jij al bekend met Usenet, ook wel nieuwsgroepen genoemd? Usenet staat voor Unix User Network en is een wereldwijd netwerk waarop berichten, artikelen, maar ook video’s en andere data worden uitgewisseld. Iemand kan een bericht, artikel of video plaatsen op Usenet en die kan er door een andere gebruiker vanaf worden gehaald. De data worden geplaatst in nieuwsgroepen die zich richten op specifieke onderwerpen, maar dit kan ook een specifieke taal zijn of bijvoorbeeld een specifiek land. Usenet wordt ook wel nieuwsgroepen of news genoemd.

Er zijn wereldwijd duizenden dataservers die alleen voor Usenet worden gebruikt. Wanneer je berichten, artikelen, video’s of andere data uploadt wordt deze gesynchroniseerd met de Usenet servers overal ter wereld.

Geschiedenis Usenet

Usenet is eigenlijk één van de oudste computernetwerk communicatiesystemen en je zou Usenet als de start van het internet kunnen zien. Tom Truscott en Jim Ellis hebben Usenet tussen 1979 en 1980 ontwikkelt. Dit deden zij voor de Duke universiteit. In die tijd was er nog geen internet zoals wij dat nu kennen. Wel waren er veel mensen, en dan vooral aan Amerikaanse universiteiten, die een computer hadden met het besturingssysteem Unix. Met dit besturingssysteem konden deze computers met elkaar bellen via het telefoonnet.

In het begin van Usenet werd het UUCP-protocol gebruikt om gegevens uit te wisselen. Later werd dit het NNTP-protocol, waardoor gegevens via het internet uitgewisseld konden worden. Dit laatste protocol wordt nog steeds in de meeste gevallen gebruikt voor Usenet.

Hoe werkt Usenet?

Usenet is ontstaan als een tekst discussieplatform dat je zou kunnen vergelijken met de forums die we tegenwoordig hebben. Nadat Usenet zich steeds meer ontwikkelde werd het ook mogelijk om binaire bestanden uit te wisselen. Usenet wordt tegenwoordig vooral gebruikt door gebruikers van binaire data die software, plaatjes en andere content downloaden. Binaire bestanden zijn computerbestanden waarin elke positie alle denkbare bitcombinaties kan bevatten.

Met de tijd is Usenet blijven groeien. De downloadsnelheid is bijvoorbeeld flink verhoogd en ook is er een langere retentie. Dit is de periode waarbij een bestand op Usenet blijft staan. Dit begon ooit met een paar dagen maar is nu bij veel Usenet providers al 2500 dagen en dit blijft groeien.

Hou je graag privé wat je uploadt en downloadt? Dat kan bij Usenet. Vaak kun je kiezen om over een beveiligde verbinding gebruik te maken van Usenet. Niemand kan dan zien wat je uploadt en downloadt. Zelfs je internetprovider niet. Inmiddels is het niet meer zo dat je losse bestandjes bij elkaar moet zoeken, programma's zoals Spotnet maken de bestanden op usenet een stuk overzichtelijker en maken het downloaden gemakkelijker.

Zelf gebruik maken van Usenet?

Wil je zelf ook gebruik maken van Usenet? Dan zijn er verschillende Usenet providers die dit aanbieden. Omdat het best lastig is om te kiezen welke aanbieder het beste aansluit bij jouw wensen raden wij je aan om gebruik te maken van usenetvergelijker.nl, dé usenet vergelijken website. Op deze vergelijkingssite kun je aangeven wat jij nodig hebt, waarna de resultaten hierop worden gefilterd. Zodoende zie jij de Usenet providers die het beste aansluiten bij jouw wensen en behoeften.

Vroeger waren er een groot aantal internet providers die zelf een Usenet platform hadden. tegenwoordig zijn er veel providers mee gestopt. Bij KPN, Caiway, Delta en T-Mobile kun je nog wel terecht voor nieuwsgroepen.

Let bij het afsluiten van een Usenet pakket op de internetsnelheid van je internetabonnement. Je internetabonnement en Usenet pakket zijn namelijk twee pakketten die los van elkaar staan. Het is handig om allereest te weten wat je huidige internetsnelheid is. Om dat te ontdekken kun je gebruik maken van onze speedtest.

Pas daar de keuze voor je Usenet pakket op aan. Je kunt namelijk niet sneller downloaden dan je internetabonnement. Blijkt uit de speedtest dat je een internetsnelheid van 50Mbps hebt dan kun je kiezen voor een Usenet pakket van rond de 50Mbit.

Benieuwd welke internetsnelheid je nu echt nodig hebt? Dat lees je in ons blog Internetsnelheid; Welke snelheid heb je nodig?
Blijkt nu dat je wel een hogere internetsnelheid kunt gebruiken, dan kun je met onze postcode check ontdekken welke internetabonnementen het beste aansluiten bij jouw wensen. Het kost je maar een minuut en is helemaal gratis.

 

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking