100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is een livestream?

Donderdag 25 Maart 2021 4 minuten en 39 seconden leestijd

Wat is een livestream?

Een livestream is het tot stand brengen van een live of rechtstreekse uitzending van een gebeurtenis. Een livestream ken je waarschijnlijk al, namelijk in de vorm van een persconferentie of een voetbalwedstrijd die live uitgezonden wordt. Het wordt op hetzelfde moment getoond als dat het plaatsvind. Een groot kenmerk van een livestream is dat het op het internet uitgezonden wordt in plaats van op tv. Door gebruik te maken van een livestream kun je met al bestaande evenementen een nog groter publiek bereiken.

Waarom worden livestreams gemaakt?

Met een livestream vergroot je je bereik en bied je de mensen die niet live aanwezig kunnen zijn toch de mogelijkheid om het evenement bij te wonen. Livestreams worden bijvoorbeeld ingezet bij een congres, een concert, een praatprogramma, webinars of vergaderingen. Daarnaast kan een livestream mensen die jouw evenement nog niet fysiek bezocht hebben aansporen om het evenement toch een keer fysiek bij te wonen. Bij een livestream is er ook vaak de mogelijkheid om te reageren. Hierdoor kan er direct feedback gegeven worden of kun je de interactie met je kijkers aangaan. Als laatste krijg je door middel van een livestream ook mooie beelden. Die beelden kunnen weer waardevol zijn.

Hoe maak ik een livestream?

Als je zelf een livestream wilt houden is het belangrijk om eerst een aantal stappen af te gaan. Wanneer je dit doet zorg je voor een vlekkeloze en succesvolle livestream.

  • Stap 1: Bepaal welke apparatuur je gebruikt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de webcam van je laptop te gebruiken, maar ook de camera van je telefoon is mogelijk.
  • Stap 2: Bepaal welk social media kanaal je wilt gebruiken. Er zijn heel veel mogelijkheden voor livestreams en de ontwikkelingen gaan heel snel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Youtube, Facebook of Instagram. Het is belangrijk om van te voren even te testen hoe een livestream werkt, dit kan per kanaal verschillen.
  • Stap 3: Zorg ervoor dat de techniek goed werkt. Het is belangrijk dat je een goede wifi verbinding hebt, dat je microfoon en camera werken en dat de apparaten genoeg stroom hebben.
  • Stap 4: Zorg ervoor dat je kijkers krijgt. Dit doe je door de livestream van te voren aan te bieden en door bijvoorbeeld mensen van te voren vragen in te laten sturen. Als je de spreker bent is het ook handig om een draaiboek te maken. Heel belangrijk is interactie met de kijker.

Hoe zorg je voor interactie tijdens een livestream?

Wanneer een cabaretier op het podium staat voor een groot publiek, zorgt hij voor veel interactie. En wanneer er een concert gegeven wordt door een band, zorgen ze ook voor interactie. Door middel van interactie neem je namelijk je bezoekers helemaal mee in jouw optreden. Eigenlijk moet je met een livestream hetzelfde doen. Je wilt dat kijkers aanwezig blijven en jouw livestream ook echt leuk vinden. Interactie is dus heel erg belangrijk. Je kunt kijkers bijvoorbeeld bij je evenement betrekken door middel van een Twitter feed, een chatbox, een Poll of een apart livestream programma.

Geef kijkers de kans om mee te praten of om onderling te discussiëren. Zorg er ook voor dat jij tijdens je livestream het publiek aankijkt. Kijk dus recht in de camera. Als laatste is het ook belangrijk om in contact te blijven met je kijkers. Je kunt bijvoorbeeld achteraf vragen of de kijkers hun e-mailadres in willen vullen zodat ze een mailtje krijgen wanneer je een volgende livestream doet.

Wat heb je nodig voor een livestream?

Wanneer je zelf je livestream wilt verzorgen zijn er een aantal dingen die je nodig hebt. Dit zijn:

  • Een videocamera: Een livestream kan niet tot stand komen zonder camera.
  • Audio-opname: Tijdens een livestream is audio heel belangrijk. Het zou kunnen dat de audio van je camera voldoende is, maar wanneer jouw camera heel ver weg staat kun je bijvoorbeeld denken aan een extra microfoon.
  • Software/hardware: Wanneer je bijvoorbeeld effecten toe wilt voegen zoals je logo of wanneer je tussen camera’s wilt schakelen is er software nodig.
  • Goede internetverbinding: Een goede internetverbinding is cruciaal. De kwaliteit van je livestream is afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding. Heb jij geen goede internetverbinding? Je kunt bij ons op de site een gratis postcodecheck doen om te kijken welke internetmogelijkheden en internetsnelheden er op jouw adres aanwezig zijn. Ook zie je in een oogopslag welke internetabonnementen je allemaal kunt kiezen.

Hoe werkt een livestream voor de kijkers?

Wanneer je een livestream gaat doen kun je kiezen voor een afgeschermde livestream of een openbare livestream. Wanneer je als kijker aanwezig wilt zijn bij een afgeschermde livestream, krijg je vooraf een mail met daarin een link en een wachtwoord. Door op die link te klikken wordt je rechtstreeks naar een website genavigeerd om in te loggen en daar de livestream te bekijken. Het is dan niet nodig om iets te installeren.

Wanneer je kiest voor een openbare livestream kan dit vaak via bijvoorbeeld social media zoals Twitter of Instagram. Je kondigt dan van te voren aan dat er een livestream plaats gaat vinden met de link. Wanneer je als kijker aanwezig wilt zijn kun je op de link klikken en is de livestream te zien zodra deze is begonnen. Beelden kunnen ook altijd opgenomen worden zodat de livestream later nog een keer te zien is.

Je kunt vanaf nu je eigen livestream maken of aanwezig zijn bij livestreams! 

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste berichten?

Volg ons dan via Social media! Wij zijn te vinden op FacebookInstagram en Twitter.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking