100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is Cloud Gaming?

Donderdag 30 September 2021 5 minuten en 8 seconden leestijd

Wat is Cloud Gaming?

Met Cloud Gaming kun je altijd en overal de leukste games spelen. Het streamen van games is de nieuwste ontwikkeling in de gamewereld. Doordat je met Cloud Gaming de games van het internet haalt, wordt het spelen heel gemakkelijk. Je hoeft niet perse meer thuis achter je Playstation te zitten.

Met Cloud Gaming kunnen games gespeeld worden zonder gebruik te maken van een krachtige gameconsole of gamecomputer. Dit komt omdat de games op een server afgespeeld worden in een servercenter (de cloud) en dit wordt vervolgens gestreamd naar het apparaat van de gebruiker. Doordat de games in een servercenter draaien, kunnen grafische games op bijvoorbeeld een mobiel afgespeeld worden. Dit kan doordat de grafische berekeningen niet meer op het apparaat van de gebruiker staan. Cloud Gaming wordt in het Nederlands vaak gamestreaming genoemd.

Een goede verbinding is heel erg belangrijk. Wanneer jij bijvoorbeeld wilt springen met je karakter, worden deze acties verstuurd naar de server. De server verstuurt nieuwe video frames terug met het resultaat. Je kunt dus Cloud Gamen op je telefoon, tablet of computer.

Wat heb je nodig voor Cloud Gaming?

Je hebt niet heel veel nodig om te starten met Cloud Gaming. De meeste computers, smartphones, tablets en smart-tv’s zijn geschikt om games te streamen. Je hebt wel een controller nodig om het spel te kunnen besturen. Wat echt onmisbaar is is een snelle en stabiele internetverbinding. Wanneer je internet hapert, hapert het spel ook en dat wil je niet. Heb je nog geen goede internetverbinding? Je kunt bij ons de gratis postcodecheck doen om te kijken welke internetproviders er internet op jouw adres leveren.

Om games te spelen via een Cloud heb je een platform nodig waar jij de spellen op kunt spelen. Er zijn meerdere bedrijven die gebruik maken van Cloud Gaming met hun eigen platform. Alle platformen bieden een groot assortiment van games die je voor een bepaald bedrag per maand kunt spelen. Wij hebben een aantal bekende platformen voor jou op een rijtje gezet.

Sony met het platform PlayStation Now:

Er staan honderden PS4-, PS3- en PS2- games klaar om on-demand te spelen. De collectie wordt iedere maand aangevuld met nieuwe games. Wanneer je je aanmeldt bij PlayStation Now, kun je gebruik maken van kaskrakers en exclusieve PlayStation-games. Je kunt zoveel spelen als je wilt, je voortgang opslaan en doorgaan waar je gebleven bent.
Je kunt een abonnement afsluiten voor 12 maanden voor €59,99. Heb je liever een maandelijks opzegbaar abonnement dan betaal je €9,99 per maand.

Microsoft met het platform Project Xcloud

Microsoft is nog bezig met de ontwikkeling van haar platform. Microsoft is bezig met een meerjarig traject. Er kan soms ingeschreven worden voor een preview. Als een preview is afgelopen wordt hij gesloten en wordt de inhoud verwijderd.

Google met Google Stadia

Met Google Stadia heb je toegang tot de vetste games op apparaten die je al hebt. Zodra je een abonnement hebt afgesloten kun je genieten van alle games, zonder te hoeven wachten. De collectie wordt steeds groter. De games op Stadia staan voor je klaar en zodra je een internetverbinding hebt kun je spelen, zonder te wachten op downloads, installaties of updates.
Je kunt Google Stadia een maand gratis uitproberen, daarna kost het €9,99 per maand.

Apple met Apple Arcade

Bij Apple Arcade vindt je de beste verzameling mobiele games, arcade originals, tijdloze klassiekers en iconen uit de appstore. Er komen steeds meer nieuwe games bij.
Je kunt het een maand gratis uitproberen daarna kost het €4,99 per maand.

Nvidia met GeForce Now

GeForce Now maakt verbinding met digitale winkels voor games, zodat je je eigen bibliotheek met games kunt streamen. Er staan al meer dan 80 games voor je klaar dus je kunt meteen beginnen met gamen. Je kunt het spelen op al je apparaten. Er zijn twee soorten abonnementen, namelijk gratis en priority. Bij het gratis abonnement heb je een game-sessie van 1 uur. Bij het abonnement priority betaal je €99,99 per jaar. Je krijgt hierbij voorrangstoegang tot gameservers, een verlengde sessielengte en je hebt RTX aan.

Amazon met Luna

Luna is Amazon’s Cloud Gaming service waarbij je makkelijk de beste games kunt spelen op de apparaten die je al hebt. Je hoeft niets te downloaden, je kunt gewoon meteen spelen. Ook kun je een Luna controller kopen om je ervaring nog mooier te maken.
Er zijn drie soorten abonnementen, namelijk family voor €2,99 per maand, Luna voor €5,99 per maand en Ubisoft voor €14,99 per maand.

Wat zijn de voor- en nadelen van Cloud Gaming?

Het gamen wordt je door middel van Cloud Gaming een stuk makkelijker gemaakt. Er zijn heel veel voordelen, wij hebben deze voor jou op een rijtje gezet:

  • Je hoeft geen dure hardware investeringen of upgrades te doen. In plaats van het kopen van dure gaming hardware, kun je gewoon je bestaande hardware gebruiken.
  • Je kunt games spelen op elk besturingssysteem of apparaat.
  • Games kunnen geïntegreerd worden op tv’s en andere apparaten. Televisiefabrikanten kunnen ondersteuning voor Cloud Gaming diensten integreren in hun smart tv’s.
  • Je kunt games meteen spelen, zonder dat je eerst een download moet doen van 10 GB of meer. Dit kan doordat de server het spel al geïnstalleerd heeft.
  • Je kunt door de cloudgameservices eenvoudig games bekijken, zoals professionele game wedstrijden.

Naast deze voordelen zijn er ook een aantal nadelen. Deze hebben wij ook een voor jou op een rijtje gezet:

  • Wanneer je games speelt via een Cloud Gaming  service worden de beelden gecomprimeerd. Dit is net als video’s op YouTube en Netflix zodat ze minder bandbreedte opnemen. Met Cloud Gaming is het beeld dus niet zo scherp en gedetailleerd als wanneer je bijvoorbeeld een high-end gaming-pc hebt.
  • Cloudgamingservices vereisen een grote hoeveelheid bandbreedte.
  • Games op je computer reageren sneller dan games via Cloud Gaming.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking