Hoe werkt Wifi in de auto?

Vrijdag 10 Maart 2023 4 minuten en 9 seconden leestijd

Hoe werkt Wifi in de auto?

Wifi via een simkaartje

Nu is het natuurlijk sowieso al handig dat wanneer je wifi in de auto hebt, je geen gebruik hoeft te maken van je mobiele databundel. Althans, dat zou je denken. Zo simpel is het echter niet, het is immers niet mogelijk om internet via de kabel of glasvezel aan te leggen in een rijdende auto. Veel moderne auto’s bieden daarom de mogelijkheid om een simkaartje in de auto te plaatsen en in sommige gevallen is deze zelfs al geïnstalleerd. Vervolgens kun je hiervoor een abonnement aanschaffen. Hoe dit precies werkt is afhankelijk van het automerk. Bij sommige merken, zoals Audi, schaf je een dergelijk abonnement aan via de autofabrikant. Bij andere merken kun je hiervoor zelf een sim only abonnement afsluiten. In feite maak je hierbij dus simpelweg gebruik van een 4G-abonnement en creëert de auto vervolgens een wifi-netwerk in de auto. De auto beschikt dus over een zogeheten ingebouwde MiFi-router.

Functionaliteiten van wifi in de auto

Nu zul je vanwege bovenstaande wellicht denken: hartstikke leuk die wifi in de auto, maar daar schiet ik dus eigenlijk niet zo heel veel mee op, behalve dat je kinderen en/of partner met hun smartphones of spelconsoles er gebruik van kunnen maken. Dat is echter zeker niet het geval, want door wifi in de auto profiteer je van nog een aantal andere voordelen. In vrijwel alle gevallen krijg je bij zo’n slimme auto met wifi namelijk ook een app die je kunt downloaden. Afhankelijk van het merk biedt zo’n app een of meerdere van deze functies:

• Zien waar de auto is
  • De auto op afstand starten of de verwarming/airco vast aanzetten. Handig bijvoorbeeld wanneer het vriest of juist heel warm is.
  • Push-meldingen van inbraak, zodat je direct op de hoogte bent.
  • Je telefoon als sleutel gebruiken voor de auto. Dit is naast gemak ook een extra beveiliging, zodat niet iedereen met de sleutel (bijvoorbeeld een inbreker) de auto kan starten.
  • Je route alvast plannen via je telefoon en deze direct naar je auto sturen.
  • Servicegarages in de buurt vinden wanneer er iets aan de hand is met de auto.
  • Gebruikershandleidingen van de auto inbegrepen.
  • Rittenadministratie voor zakelijk gebruik.
  • Inzicht in de actieradius, zo weet je of je onderweg moet tanken óf bij een elektrische auto dat hij bijna opgeladen moet worden.
  • Kaart met laadpalen in de buurt.

Om gebruik te maken van een app met functies zoals bovenstaande moet deze wel kunnen communiceren met de auto, daarvoor heb je dus een auto met wifi nodig.

Daarnaast zorgt de mogelijkheid tot wifi in de auto nog tot een aantal andere voordelen. Zo is het bij veel automerken zo dat je navigatie altijd up-to-date wordt gehouden via het internet. Geen gedoe dus meer met verouderde kaarten, maar inclusief nieuwebouwwijken en zelfs op de hoogte van files en omleidingen. Daarnaast neemt de auto via de inbegrepen simkaart in het geval van een ongeluk onmiddellijk contact op met de hulpdiensten. Wel zo veilig!

Een laadpaal met wifi?

Wist je dat er naast auto’s met wifi ook laadpalen voor elektrische auto’s met wifi bestaan? Dit wordt ook wel een slimme laadpaal of smart charger genoemd. Vaak zijn deze laadpalen iets duurder dan hun ‘domme’ variant en zijn deze ook voorzien van een simkaart waarmee ze verbinding maken met het netwerk. Met name voor leaserijders biedt zo’n laadpaal met wifi veel voordelen, namelijk:

• Laadkosten worden automatisch verrekend met de werkgever, geen gedoe met bonnetjes en declaratieformulieren.
  • Inzicht in laadsessies.
  • Beveiligen van de laadpaal tegen ongewenste gebruikers, zodat anderen niet op jouw kosten bij jou kunnen komen laden.
  • Laadpaal laten communiceren met je zonnepanelen, zodat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de energieopwekking hiervan.
  • Instellen wanneer de auto opgeladen moet zijn.
  • Rapportages van de laadkosten
  • Voor bedrijven is het mogelijk een bepaald tarief op de elektriciteit te zetten, zodat je de laadpaal in kunt zetten als verdienmodel (tot op bepaalde hoogte).

Let op: voor het gebruiken van de functionaliteiten van een slimme laadpaal heb je doorgaans een laadbeheer abonnement nodig. Dit wordt in vakjargon ook wel een CPO-abonnement (Charge Point Operator) genoemd.

Tóch wifi in een auto zonder ingebouwde wifi

Heb jij een oudere auto of simpelweg een auto zonder ingebouwde wifi, maar wil je hier eigenlijk wel gebruik van maken? De voordelen van een app of communicatie met de auto heb je dan niet, maar je kunt wel een eigen wifi-netwerk creëren in de auto. Hiervoor moet je een losse MiFi-router aanschaffen, zoals deze, en heb je een data only abonnement nodig. T-Mobile heeft hiervoor een speciaal abonnement vanaf €12,50 per maand.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.