Wat is een COAX-kabel?

Maandag 9 September 2019
Laatste update: Vrijdag 4 Februari 2022 3 minuten en 38 seconden leestijd

Wat is een COAX-kabel?

Bij een aantal internetproviders ontvang je internet via de kabel. Je gebruikt deze kabel bijvoorbeeld om je tv te kunnen aansluiten. Het aansluiten van een televisie is op zich geen lastige klus. Wel is het handig om goed op te letten welke aansluiting er nodig is. Voor kabelinternet heb je een coax kabel nodig, voor DSL internet en glasvezelinternet niet. In dit bericht vertellen we je over de CAI-aansluiting met een COAX-kabel.

COAX-Kabel

Een COAX-kabel is een twee polige kabel voor het overdragen van beeld en geluid. Radio, internet en televisie komen dus door deze kabel het huis binnen. De kabel bestaat uit een koperen kern met daaromheen een isolator of diëlektricum. Daar omheen zit een gevlochten mantel en vervolgens zit er weer een laag isolatiemateriaal omheen. De koperen delen zijn de stroom voerende delen.

Er is een groot aanbod aan COAX-kabels. Zo heb je allerlei soorten lengte, maten en dikte. Dunne kabels hebben een mindere afscherming en een hoge demping. Storende signalen treden gemakkelijker binnen en het signaal zal op korte afstanden snel zwak worden. Bij dikke kabels is daarentegen de afscherming van betere kwaliteit en is de demping van het signaal minder. Grote afstanden kunnen hierdoor overbrugd worden. Te dikke kabels zijn niet geschikt voor het gebruik in huis.

Je kunt middels een coax kabel en een CAI-aansluiting je radio en televisie aansluiten als je tv wilt kijken via kabel of satelliet. Maar wat is een CAI-aansluiting? CAI staan voor Centrale Antenne Inrichting. Dit is een antenne-aansluiting met twee aansluitingen voor de radio en de televisie. Hier kan een COAX-kabel worden aangesloten.

Hoe kies ik een goede COAX-kabel?

Het is belangrijk dat er een goede kabel wordt gekozen. Veel mensen weten niet waar ze op moeten letten bij het aanschaffen van een COAX-kabel. Wanneer je op zoek bent naar een kabel van hoge kwaliteit kun je kijken naar het kabelkeurmerk op de verpakking.

De kwaliteit van de kabel is sterk afhankelijk van de frequentie, de demping en de afscherming van de kabels. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar hoeveel Mhz kan worden doorgelaten. Wil je televisie kijken? Dan moet je kabel minstens 900 Mhz kunnen doorlaten. Neem je een lagere Mhz dan kan het zijn dat er blokjes in je televisiescherm komen. De volgende eigenschappen zijn belangrijk om op te letten bij het aanschaffen van een COAX-kabel:

• Een Hoog frequentie bereik (min. 5 Mhz en max. 3000 Mhz)
  • Lage demping waardoor het signaal niet snel verzwakt
  • Goede afscherming
  • Goed doorgeven van het signaal ook over langere afstanden

Een slechte coaxkabel is te herkennen aan de slechte afscherming. Wanneer er folie of vlechtwerk ontbreekt wanneer je de kabel opensnijdt kun je er vanuit gaan dat het om een slechte kabel gaat.

COAX-kabel bij storingen

Wanneer een COAX-kabel niet goed beschermd is, kan het gebeuren dat het signaal dat via deze kabel naar de televisie wordt doorgegeven gestoord wordt door een ander signaal. Dit kan bijvoorbeeld een draadloos signaal zijn zoals 4G. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld storingen komen op het beeld of het volledige tv signaal komt niet meer goed door.

Soms zijn er storingen die je zelf kunt oplossen. Wij helpen je graag met een aantal dingen die je kunt controleren.

• Zitten de connectoren goed in de ontvanger en aansluiting gedrukt?
  • Zijn de connectoren op de juiste manier aangesloten?
  • Zijn de juiste connectoren gebruikt?
  • Zijn de COAX-kabels van goede kwaliteit?

Heb je erg veel last van storingen en lukt het niet om deze op te lossen met bovenstaande stappen? Dan kun je het beste een nieuwe kabel van hoge kwaliteit aanschaffen.

Bij welke internetproviders kun je kabelinternet afsluiten?

Er zijn eigenlijk twee grote internetproviders in Nederland waar je kabelinternet af kunt sluiten. Dit zijn Ziggo en Delta. Het Ziggo netwerk betstaat uit 410.000 kilometer coax-kabel, hiermee is het bijna in heel Nederland beschikbaar. Naast Ziggo is Delta ook een grotere aanbieder van Kabelinternet in Nederland. Delta levert vooral in Zeeland.

Ben je benieuwd of deze providers ook op jouw adres leveren? Doe dan onze gratis postcodecheck.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.