100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is een COAX-kabel?

Maandag 09 september 2019 1 minuut en 48 seconden leestijd

Wat is een COAX-kabel?

Het aansluiten van een televisie is op zich geen lastige klus. Wel is het handig om goed op te letten welke aansluiting er nodig is. In dit bericht vertellen we je over de CAI-aansluiting met een COAX-kabel.

Wat is een CAI-aansluiting?

CAI staan voor Centrale Antenne Inrichting. Dit is een antenne-aansluiting met twee aansluitingen voor de radio en de televisie. Hier kan een COAX-kabel worden aangesloten.

COAX-kabel

Een COAX-kabel is een twee polige kabel voor het overdragen van beeld en geluid. Er is een groot aanbod aan COAX-kabels. Zo heb je allerlei soorten lengte, maten en dikte. Dunne kabels hebben een mindere afscherming en een hoge demping. Storende signalen treden gemakkelijker binnen en het signaal zal op korte afstanden snel zwak worden. Dikke kabels hebben daarentegen dat de afscherming van betere kwaliteit is en de demping van het signaal minder. Grote afstanden kunnen hierdoor overbrugd worden. Te dikke kabels zijn niet geschikt voor het gebruik in huis.

Hoe kies ik een goede COAX-kabel?

Het is belangrijk dat er een goede kabel wordt gekozen. Veel mensen weten niet waar ze op moeten letten bij het aanschaffen van een COAX-kabel.

Het is belangrijk dat je goed kijkt naar hoeveel Mhz kan worden doorgelaten. Wil je televisie kijken? Dan moet je kabel minstens 900 Mhz kunnen doorlaten. Neem je lager dan kan het zijn dat er blokjes in je televisiescherm komen. De volgende eigenschappen zijn belangrijk om op te letten bij het aanschaffen van een COAX-kabel:

  • Hoog fredquentie bereik (min. 5 Mhz en max. 3000 Mhz)
  • Lage demping
  • Goede afscherming
  • Goed doorgeven van het signaal ook over langere afstanden


COAX-kabel bij storingen

Klanten van Ziggo en Delta kunnen ook gebruik maken van een COAX-kabel bij storingen. Hierbij verhelpt de kabel storingen via de televisie, internetverbinding en tijdens het bellen. Het kan zijn dat er blokjes in het digitale telvisiebeeld komen of dat sommige zenders het helemaal niet doen. Deze storing is afkomstig van de interferentie van 4G-signalen. Het Ziggo-netwerk is gevoelig voor deze signalen waardoor storingen kunnen ontstaan. De meeste van deze storingen kunnen eenvoudig worden opgelost met een goede kabel die 4G-proof is.