Wat is software?

Dinsdag 26 April 2022 3 minuten en 46 seconden leestijd

Wat is software?

Software maakt deel uit van een computersysteem dat bestaat uit gegevens of computerinstructies. Software is eigenlijk alle informatie die wordt verwerkt door computersystemen, programma’s en gegevens. Het is een verzamelnaam voor computerprogramma’s, applicaties en besturingssystemen. Software is niet tastbaar, maar zorgt ervoor dat dat tastbare apparaten werken en dat jij met deze apparaten kunt communiceren.

Er zijn meerdere apparaten die software gebruiken, denk hierbij aan computers, smartphones, tablets, maar ook een televisie, auto of wasmachine. De software stuurt de niet zichtbare componenten aan. Er zijn meerdere soorten software, namelijk systeemsoftware, applicatiesoftware en embedded software. Wij leggen de verschillende soorten voor je uit!

Wat is systeemsoftware?

Systeemsoftware regelt de basisfunctionaliteiten van een apparaat of computer. Door systeemsoftware kun je een computersysteem laten functioneren. Deze software wordt onderverdeeld in:

• Systeembeheersoftware: Deze software beheert het systeem. Denk hierbij aan besturingssystemen voor de computer, het netwerk en een database. De besturingssystemen zijn verantwoordelijk voor het koppelen met en tussen hardwarecomponenten, maar ook voor het bestandsbeheer en het beheer van welke programma’s er draaien.

• Systeemondersteuningsprogramma’s: Deze software ondersteunt de werking en het beheer van het besturingssysteem. Denk bijvoorbeeld aan compressieprogramma’s zoals WinZip, om je bestanden gecomprimeerd op te slaan of aan anti-virusprogramma’s.

• Systeemontwikkelingsprogramma’s: Met deze software worden programma’s ontwikkeld. Programmeertalen zoals Python of Java zijn hier voorbeelden van.

Wat is applicatiesoftware?

Applicatiesoftware verzorgt de toepassingen die op de computer geïnstalleerd kunnen worden. Al deze toepassingssoftware is voor de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen voor alledaags gebruik thuis op school of op je werk. Dit zijn toepassingen zoals Microsoft Office, spelletjes, applicaties van winkels of systemen voor het boekhouden. Er zijn meerdere categorieën applicatiesoftware die onderscheiden kunnen worden, namelijk standaardpakketten zoals Microsoft Office, programma’s voor specifieke gebruikstoepassingen zoals een patiëntendossier in een ziekenhuis en maatwerktoepassingen.

Software kan commercieel ontwikkeld worden, hier is een licentie voor nodig. Maar er bestaat ook een Open Source software. Deze software wordt gratis ter beschikking gesteld. Software die gratis ter beschikking gesteld wordt, wordt ook wel freeware genoemd. Als er na een gratis uitprobeerperiode toch betaald moet worden voor de software noemen we deze ook wel shareware.

Software wordt ontwikkeld door middel van een programmeertaal. Hier kunnen meerdere talen voor gebruikt worden, denk bijvoorbeeld aan Python, C, Java en C++.

Wat is Embedded software?

Embedded software is software die vaak verborgen ingebouwd is. Denk hierbij aan software in een auto, telefoon, wasmachine, etc. De software is dan de ingebouwde programmatuur in de producten en systemen en zorgt ook vaak voor de besturing. Door de toepassing van deze software lijken producten kunstmatige intelligentie te bezitten waardoor ze kunnen communiceren met hun omgeving. Een voorbeeld is een koffieapparaat die je door middel van bluetooth kan bedienen. Je kan een apparaat bijvoorbeeld zo instellen dat hij elke dag om 9 uur vanzelf koffie maakt.

Wat is een voorbeeld van software?

Om de betekenis van software duidelijker te maken hebben wij een aantal voorbeelden op een rij gezet. Denk maar aan Windows, Word, WhatsApp en Skype. Windows is een besturingssysteem voor op de computer. Zonder de software van dit besturingssysteem, zou het voor de gebruiker lastig zijn om met de computer om te gaan. Windows zorgt ervoor dat de communicatie met de hardware goed verloopt en dat gebruikers makkelijk om kunnen gaan met de programma’s die op het besturingssysteem geïnstalleerd kunnen worden.

Word is een software programma van Windows. Je kunt de software van Word installeren op een Windows computer zodat je op een makkelijke manier teksten kunt schrijven op de computer. De software zorgt ervoor dat de handelingen van de gebruiker goed verwerkt worden. Denk hierbij aan het opslaan van een bestand.

Wat is het verschil tussen hardware en software?

Het kan zijn dat er soms nog wat verwarring is tussen hardware en software. Het verschil tussen deze twee is eigenlijk heel simpel. Software is een verzamelnaam voor alle niet tastbare programmatuur, zoals een applicatie, het besturingssysteem of webbrowsers. Hardware is al het tastbare rondom een computersysteem. Onder hardware hoort bijvoorbeeld een computerscherm, een toetsenbord, een afstandsbediening, maar bijvoorbeeld ook een netwerkkaart, een printer en elektronische huishoudtoestellen.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.