100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Kun je een mobiel abonnement afsluiten voor een kind?

Woensdag 9 Augustus 2023 3 minuten en 51 seconden leestijd

Kun je een mobiel abonnement afsluiten voor een kind?

Kun je een mobiel abonnement afsluiten voor een kind?

Nee, kinderen onder de 18 jaar kunnen in de praktijk niet zelf een abonnement afsluiten. Althans, een kind mag geen financiële overeenkomsten sluiten zonder toestemming van de ouders. Omdat dit voor mobiele providers echter bijna niet te verifiëren is, is het bij vrijwel geen enkele provider mogelijk om een mobiel abonnement af te sluiten voor een kind. Iedere provider zal daarom om een identiteitsbewijs vragen bij het afsluiten van een nieuw abonnement.

Dit komt doordat een telefoonabonnement een maandelijks terugkerende uitgave is voor een langere periode, waardoor de kosten onderaan de streep aanzienlijk zijn. De wet verplicht kinderen hiervoor te beschermen. Er wordt nog wel eens gedacht dat een kind van 16 of 17 zelf wel een abonnement af kan sluiten, hoeveel jongeren van die leeftijd hebben immers geen smartphone, maar dat is dus niet het geval.

Prepaid abonnement voor kind

Nu is het anno 2023 dus niet realistisch om je kind tot zijn of haar 18e geen gebruik te laten maken van een mobiele telefoon. Het is dan goed om te weten dat het wel mogelijk is om een prepaid simkaart aan te schaffen voor je kind. Bij een prepaid abonnement heeft je kind beltegoed om te bellen en te internetten, op is op, zonder verborgen kosten. Hier kleven echter een aantal zeer grote nadelen aan:

 • Je kind kan het beltegoed zelf waarderen en hierdoor alsnog ongewenst kosten maken. Uiteraard is het belangrijk je kind te vertrouwen, maar een halfuurtje YouTube video’s kijken zonder wifi kan al veel geld kosten zonder het door te hebben. Het beltegoed kan hierdoor zeer snel op raken.
 • Zodra het beltegoed op is, kan je kind je niet meer bereiken.
 • Prepaid is vaak veel duurder dan een abonnement wanneer er veel gebruik van wordt gemaakt.
 • Beltegoed heeft meestal een bepaalde geldigheidsperiode. Wanneer het niet op is wanneer de periode voorbij is, vervalt het tegoed.
 • Wanneer een prepaid telefoonnummer een tijd niet gebruikt wordt, meestal een jaar, dan vervalt het telefoonnummer. 

Telefoon abonnement kind op naam ouder

Het is ook mogelijk om een Sim Only abonnement op je eigen naam te zetten als ouders en het simkaartje vervolgens door je kind te laten gebruiken. Let hierbij wel op dat er geen limieten aan het abonnement zitten en dit dus wel wat verantwoordelijkheid vraagt om per ongeluk hoge kosten te voorkomen. Zo maak je extra kosten wanneer er nog gebeld wordt nadat de belminuten binnen het abonnement op zijn. Ook kunnen er in-app aankopen worden gedaan die je later terugziet op de factuur. Kosten die gemaakt worden buiten de bundel liggen vaak veel hoger. Je kunt daarom beter een te groot abonnement dan een te klein abonnement afsluiten. Maak hier afspraken over met je kind.

Kinderabonnement telefoon

Er zijn echter providers die hiervoor een slimme oplossing hebben: een kinderabonnement. Odido Sim Only biedt bijvoorbeeld zo’n abonnement. Hierbij wordt het kinderabonnement gekoppeld aan een account van een ouder. In feite komt dit grotendeels op hetzelfde neer als een telefoonabonnement op je eigen naam zetten, maar er zitten een aantal extra voordelen aan bij Odido:

 • Je hebt als ouder inzicht in het dataverbruik en controle hierover.
 • Je kind is altijd bereikbaar voor jou als ouder en jij bent altijd bereikbaar voor je kind.
 • Bij T-Mobile kan je kind gebruik blijven maken van internet als de bundel op is, zij het een stuk langzamer.
 • Maandelijks aanpasbaar, omhoog en omlaag.
 • Looptijd van één of twee jaar.
 • Het abonnement is over te schrijven naar je kind zodra hij of zij 18 is geworden, inclusief nummerbehoud.
 • Korting op alle abonnementen wanneer je meer Odido/T-Mobile abonnementen in huis hebt, inclusief een T-Mobile Thuis abonnement.

Het kinderabonnement van Odido is het meest bekende voorbeeld, maar er zijn meerdere providers die een vergelijkbaar abonnement bieden, zoals KPN mobiel en Tele2 mobiel.

Mijn kind heeft zelf een abonnement afgesloten zonder toestemming, en nu?

Is het je kind toch gelukt om een abonnement af te sluiten zonder jouw toestemming? Dan is het goed om te weten dat de verkoper, of in dit geval de provider, verplicht is om de overeenkomst te vernietigen en het geld terug te betalen op jouw verzoek. Neem in dit geval contact op met de provider. 

Abonnementen vergelijken

Uiteraard blijft het belangrijk om abonnementen te vergelijken voor de beste prijs. Via onze Sim Only vergelijker ontdek je de verschillende voorwaarden en prijzen van alle providers. Maak gebruik van de handige filters om jouw wensen aan te geven, zoals de databundel en het aantal belminuten of de maximale prijs per maand.

Start met Sim Only vergelijken!

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking