100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Hoe bespaar ik met een goedkoop mobiel abonnement?

Donderdag 21 December 2023
Laatste update: Donderdag 21 December 2023 4 minuten en 32 seconden leestijd

Hoe bespaar ik met een goedkoop mobiel abonnement?

1. Maak gebruik van wifi wanneer mogelijk

Wellicht een beetje een dooddoener, maar probeer wanneer mogelijk, bijvoorbeeld thuis, op je werk of op school zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi. Zo verbruik je geen mobiele data en kun je dus mogelijk een kleinere bundel nemen. Het is dan bovendien ook mogelijk om te bellen via apps als WhatsApp, waardoor je ook geen belminuten verbruikt.

Let wel op: maak niet zomaar gebruik van een openbaar wifi-netwerk, want dit kan veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

2. Neem liever een te grote dan een te kleine bundel

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar wanneer je twijfelt kun je vaak beter een wat grotere mobiele bundel nemen dan een te kleine. Kosten die je buiten je bundel maakt zijn namelijk vaak significant hoger dan de extra kosten van een grotere bundel. De kans is dus groot dat je onderaan de streep duurder uit bent wanneer je een bundel neemt die eigenlijk te klein is, waardoor je hier regelmatig overheen gaat. Twijfel je? Vaak kun je bij je provider of je telefoon controleren hoeveel je momenteel verbruikt. Ook is het bij een aantal providers, zoals Odido, mogelijk later nog je bundel te verhogen.

Dit is echter niet bij alle providers het geval wanneer we het over mobiele data hebben, wanneer je dus wel meer data gebruikt dan binnen je bundel past, maar niet meer belminuten. De ene provider rekent wel extra kosten en de ander niet. Hierbij plaatsen we de providers dus in twee categorieën:

 1. Bij de providers KPN mobiel, Odido, Budget Mobiel betaal je geen extra kosten voor data buiten je bundel, maar kun je data blijven gebruiken tegen een veel lagere internetsnelheid. Je kunt dan wel een aanvullende bundel kopen om de snelheid weer te verhogen. Bij Vodafone kun je kiezen en betaal je €0,01 per verbruikte MB extra of ook een verlaagde internetsnelheid. Ook bij Hollandsnieuwe maak je geen kosten voor data buiten de bundel, maar hier om de eenvoudige reden dat je bundel dan simpelweg stopt.
 2. Bij Youfone en Ben betaal je €0,10 per MB extra buiten je bundel, maar zij maken het wel mogelijk om een dataplafond in te stellen om de extra kosten niet uit de klauwen te laten lopen. Simpel doet feitelijk hetzelfde, maar rekent €0,15 extra per MB. Bij Simyo betaal je ook €0,15 per extra MB, maar is een dataplafond niet mogelijk. Hier moet je dus erg opletten wanneer je data verbruikt buiten je bundel.

Let op dat datagebruik erg snel op kan lopen en de kosten buiten de bundel daarmee ook. Lees daarom ook: hoeveel data verbruiken je favoriete apps?

Wanneer je een unlimited data abonnement neemt is bovenstaande natuurlijk niet van toepassingen. In een eerder artikel van ons lees je: is een unlimited abonnement écht unlimited?

3. Sim only vaak goedkoper

Het is vaak goedkoper om je mobiele telefoon en je abonnement los van elkaar aan te schaffen, en dus te kiezen voor een sim only abonnement. Dit heeft twee belangrijke redenen:

 1. De prijs van de telefoon wordt niet opgenomen in de abonnementskosten. De prijs van een telefoon is sowieso vaak goedkoper bij andere webwinkels wanneer je deze los aanschaft. Heb je het geld dus beschikbaar, dan kun je de telefoon beter los kopen, ook wanneer je hem bij de provider in één keer afbetaalt.
 2. Er is meer concurrentie op sim only abonnementen, omdat deze de laatste jaren populairder zijn geworden en er sowieso meer providers zijn (omdat er providers zijn die alleen sim only aanbieden). Daardoor zijn er doorgaans meer aanbiedingen beschikbaar en is er meer aanbod in het lagere segment.

Vergelijk Sim Only aanbiedingen

4. Goedkopere prijs op hetzelfde netwerk

Er zijn veel verschillende mobiele providers in Nederland, maar wist je dat er in de praktijk slechts drie mobiele netwerken bestaan in ons land? Dit zijn de netwerken van KPN, VodafoneZiggo en Odido (voorheen T-Mobile). Voorheen waren dit er vier, maar het netwerk van Tele2 is nu onderdeel van Odido.

De rest van de providers heeft dus geen eigen netwerk, maar maakt gebruik van het netwerk van een van deze drie providers. Dat biedt voor jou als consument ook voordelen. Het is daardoor namelijk vaak mogelijk om een aanbieding te scoren bij een dochtermaatschappij, waar de prijzen vaak lager zijn, terwijl je tóch de netwerkdekking van de grotere provider gebruikt.

Belangrijk is wel dat op dit moment (december 2023) een 5G-abonnement alleen mogelijk is bij de grote drie en niet bij andere providers die gebruikmaken van het netwerk of dochtermaatschappijen. Voor het snelste mobiele internet ben je dus aangewezen op KPN, Vodafone of Odido.

Welke providers maken dan gebruik van welk netwerk?

KPN:

 • KPN Mobiel
 • Budget Mobiel
 • Lebara
 • Simyo
 • Youfone
 • AH Mobiel
 • Jumbo
 • Kruidvat
 • L-mobi
 • Lycamobile

VodafoneZiggo:

Odido:

 • Odido
 • Ben
 • Simpel
 • Delta
 • Caiway
 • *bliep

5. Combivoordeel met internet thuis

Heb je ook zelf een internetabonnement voor thuis? Dan kan het interessant zijn om je mobiele abonnement af te sluiten bij dezelfde provider. Bij een aantal providers kun je dan namelijk gebruikmaken van combivoordeel. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld korting op één of beide abonnementen, extra mobiele data of extra televisiezenders. Onderaan de streep ben je vaak goedkoper uit, zeker wanneer je kiest voor sim only.

Ook overstappen naar een andere internetprovider voor thuis levert vaak voordelen op wanneer je al een tijdje dezelfde provider hebt, zoals een lagere prijs per maand en/of een hogere internetsnelheid.

Ontdek de combivoordeel aanbiedingen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking