100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Mobiel bellen en data in de EU – In welke landen geldt dat?

Dinsdag 31 Oktober 2023 4 minuten en 27 seconden leestijd

Mobiel bellen en data in de EU – In welke landen geldt dat?

Roaming binnen de EU

Wanneer je mobiel belt of gebruik maakt van data in het buitenland dan maak je gebruik van het netwerk van een andere provider dan waar je een abonnement hebt afgesloten. Dit begrip wordt ‘roaming’ genoemd. Binnen de Europese Unie zijn hier echter afspraken over gemaakt, waardoor je geen extra kosten maakt voor mobiel telefoongebruik binnen de EU. Dit wordt ‘roaming like at home’ genoemd. Dit betekent dat je abonnementsvoorwaarden of kosten van je prepaid kaartje in alle landen binnen de EU in principe hetzelfde zijn.

Je kunt dus zonder zorgen bellen en internetten in het buitenland binnen de EU mits je binnen je bundel blijft. Let erop dat het zo kan zijn dat je provider toch extra kosten in rekening brengt bij een abonnement, dit zijn zogenaamde roamingkosten. Je ziet dit voornamelijk bij de kleinere budgetaanbieders.

Daarnaast is het zo dat je in het buitenland vaak meer data verbruikt omdat je vaak niet standaard verbinding maakt met wifi-netwerken. Daardoor kan je dataverbruik flink oplopen waardoor je kosten buiten je bundel gaat maken. Die kosten kunnen snel hoog oplopen. Opletten geblazen dus, want er zit geen maximum aan deze kosten. Wel zijn providers verplicht je op de hoogte te brengen wanneer je meer dan €60 aan kosten buiten je bundel hebt gemaakt. Ook moeten ze je op de hoogte brengen wanneer je 80% of 100% van je bundel hebt verbruikt. In alle gevallen gebeurt dit aan de hand van een sms.

Gebeld worden is binnen de Europese Unie sowieso gratis, je betaalt niets voor inkomende telefoontjes.

Buiten de EU: verdeling in zones

Het zogeheten ‘roaming like at home’ geldt dus in alle 27 landen die lid zijn van de Europese Unie. Daar gelden echter enkele toevoegingen aan, dat is namelijk dat deze roaming doorgaans ook van toepassing is in Noorwegen en IJsland, ondanks dat deze landen geen lid van de EU zijn. Ook zijn deze voorwaarden bij de meeste aanbieders nog van toepassing voor het Verenigd Koninkrijk (UK) ondanks dat dit land sinds 2021 geen lid meer is van de EU.

Voor de overige landen gelden bepaalde zones, waarop de kosten voor roaming worden gebaseerd, deze kosten lopen op per zone. Doorgaan zijn deze zones voor alle providers hetzelfde, maar er kunnen uitzonderingen zijn. Ga dit dus altijd even na bij je provider voor je vertrekt naar het land van bestemming.

  • Zone 1: Zwitserland, Andorra en Monaco.
  • Zone 2: Rest van Europa, Australië, Canada, Nederlands Caribisch Gebied, Marokko, Suriname, Turkije en de Verenigde Staten.
  • Zone 3: Rest van de wereld
  • Zone 4: Maritiem en satelliet (wanneer je in internationale wateren bent op een boot of in een vliegtuig zit).
  • Zone Noordzee: In de internationale wateren van de Noordzee tussen Nederland, de UK en Noorwegen gelden aanzienlijke lagere tarieven dan in zone 4 waar deze zone in theorie tot zou moeten behoren.

Limieten aan unlimited

Heb je een unlimited data abonnement? Houd er dan rekening mee dat hier in het buitenland wel een maximum aan zit. Doorgaans kun je blijven opwaarderen binnen de Fair Use Policy tot een bepaalde maximale hoeveelheid GB’s per maand. Deze maximale hoeveelheid verschilt per provider. Zo is dit bij KPN mobiel 25GB, bij Vodafone 40GB en bij Odido mobiel 35GB.

Lees ook: is Unlimited data écht unlimited?

Hoe bel je naar België of een ander land?

Wil je juist naar het buitenland bellen vanuit Nederland, bijvoorbeeld naar België? Om naar België (of een ander land) te bellen vanuit Nederland, begin je met het kiezen van de landcode en zet je er een ‘+’ of ‘00’ voor. Voor België is deze landcode dan +32, deze is voor ieder land anders. Je vindt hier de hele lijst met landnummers.

Daarna kies je het netnummer (zonder de 0 aan het begin) van de specifieke plaats in België (bijvoorbeeld 02 in Brussel, zoals Rotterdam in Nederland 010 is) waarnaar je belt of kies je het mobiele netwerk (in België is dit 04 in plaats van 06 in Nederland). Tot slot voeg je de rest van het telefoonnummer van de persoon of organisatie toe waarmee je wilt spreken. Een voorbeeld telefoonnummer voor België is dan: +32 4 123 456 78. Voor bellen naar andere landen werkt dit op dezelfde manier, maar dan dus met een andere landcode. Let op: vergeet je de landcode, dan bel je automatisch een (al dan niet bestaand) Nederlands telefoonnummer!

Als je vanuit het buitenland naar Nederland wilt bellen, voeg je aan het begin van het telefoonnummer de landcode van Nederland toe, die +31 is. Kies het netnummer (zonder de 0 aan het begin) van de stad of regio in Nederland waar je naartoe belt of kies voor 6 (06 zonder de 0) voor mobiele nummers. Voeg dan de rest van telefoonnummer van de persoon of organisatie toe waarmee je wilt bellen. Een landnummer toevoegen kan nooit kwaad, ook in Nederland kun je prima +31 voor een telefoonnummer gebruiken, je wordt dan altijd juist doorgeschakeld.

Stap over en bespaar

Veel mensen gebruiken jarenlang hetzelfde abonnement, zelfs als deze verlopen is. Het is echter in veel gevallen voordelig toch na een aantal jaar over te stappen of te verlengen omdat de voorwaarden verbeterd zijn. Zo hebben veel sim only abonnementen nu een veel grotere databundel dan pakweg drie of vier jaar geleden. Heb jij al lang hetzelfde mobiele abonnement? Dan is het altijd de moeite waard om gratis abonnementen te vergelijken.

Ga naar mobiele vergelijker.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking