100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Hoe kan je telefoonabonnement invloed hebben op je hypotheek?

Dinsdag 28 Mei 2024 4 minuten en 44 seconden leestijd

Hoe kan je telefoonabonnement invloed hebben op je hypotheek?

Hoe beoordeelt de hypotheekverstrekker je situatie?

Ga je een hypotheek afsluiten, dan beoordeelt de hypotheekverstrekker die je op het oog hebt je financiële gezondheid. Dit doen ze aan de hand van verschillende factoren, waarvan de belangrijkste zijn:

  1. Je inkomen;
  2. Je lopende schulden (leningen en andere betalingsverplichtingen);
  3. Je huidige uitgaven;
  4. Je kredietgeschiedenis en kredietscore.

Op basis van deze factoren maakt de hypotheekverstrekker de balans op over hoeveel je mag lenen en wat voor hen het risico is om geld aan je te lenen.

Welke invloed heeft je telefoonabonnement op deze factoren?

Sluit je een telefoonabonnement inclusief telefoon af? Dan kan dit op drie manieren invloed hebben op het krijgen van een hypotheek of het bedrag dat je maximaal kan lenen. Dat zit zo:

1. Telefoon is een lening

Sluit je een telefoonabonnement af inclusief een telefoon die afbetaald wordt in termijnen? Dan telt dit als een lening en dus als een lopende schuld. Dit komt doordat je feitelijk een kredietovereenkomst afsluit voor de aanschaf van je telefoon. De provider, of winkel waar je het abonnement inclusief telefoon afsluit, is verplicht om deze lening te melden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR registreert dit vervolgens als het om meer dan €250 gaat en betaald wordt over een periode van langer dan één maand. Dit kan daardoor invloed hebben op je kredietwaardigheid.

Voorbeeld: Je sluit een nieuw abonnement af inclusief een telefoon ter waarde van €800. Deze telefoon betaal je niet in één keer af, maar betaalt iedere maand van je tweejarige contract een gedeelte af. Dit bedrag komt dan boven op je verbruikskosten en dit soort contracten komen zeer veel voor. Dit bedrag wordt dan gezien als een lening en meegenomen in de berekening van je totale schulden.

2. Invloed op de kredietscore

Een registreerde lening, zoals die voor je telefoon dus in dit geval, kan invloed hebben op je kredietscore. Een lagere kredietscore kan ervoor zorgen dat je minder kunt lenen of dat je een hogere rente moet betalen op je hypotheek.

3. Minder leencapaciteit

Omdat de lening voor je telefoon telt als een financiële verplichting kan het je totale leencapaciteit verlagen. Geldverstrekkers nemen je maandelijkse verplichting dus mee om te bepalen hoeveel je kunt lenen. Als je hoge maandelijkse kosten moet betalen voor je telefoon dan kan dit betekenen dat je minder ruimte hebt voor een hypotheek.

Hoe gaat een hypotheekverstrekker om met je telefoonabonnement?

Een hypotheekverstrekker zal altijd een kredietrapport opvragen bij het BKR. Het BKR registreert dus leningen die hoger zijn dan €250 en bovendien langer lopen dan één maand. De meeste telefoons zijn duurder dan dit en daarom valt een telefoonabonnement waarbij je de telefoon in termijn betaalt vaak hieronder. Dit heeft daarom directe invloed op je kredietscore.

Een hypotheekverstrekker wil zelf zo min mogelijk risico lopen. Heb je veel schulden, dan kan dit voor hen betekenen dat het risico hoger dan gemiddeld is en dat je je hypotheek op een gegeven moment niet kunt betalen. Als je meerdere schulden/lopende kredieten hebt kan het daarom zijn dat de hypotheekverstrekker terughoudender is om je een hypotheek te verstrekken.

Hoe kun je dit voorkomen?

Natuurlijk is het niet zo dat een telefoonabonnement afsluiten direct invloed heeft op je hypotheek. Dan zouden telefoonabonnementen immers een stuk minder populair zijn. Hoe zorg je ervoor dat je telefoonabonnement weinig of geen invloed heeft op je hypotheekaanvraag?

  1. Betaal je telefoon direct af: Een inkoppertje. Als je je telefoon direct afbetaalt, dan heb je geen lopende lening en daarmee geen registratie bij het BKR. Zorg er in ieder geval voor dat het bedrag dat je nog moet afbetalen minder dan €250 is.
  2. Kies voor een sim only: Kies voor een sim only abonnement. Je betaalt hierbij alleen voor de simkaart en de diensten, zonder een nieuwe telefoon. Je koopt hierbij zelf een losse telefoon of gebruikt je huidige telefoon. Ook hierbij is er dus geen lening voor een telefoon en dus ook geen BKR-registratie.
  3. Los kleine leningen eerst af: Heb je kleine leningen open staan, zoals die voor je telefoon? Probeer deze dan af te lossen voordat je een hypotheek aan gaat vragen. Dit kan je leencapaciteit verhogen en je kredietscore verbeteren zodra je de hypotheek aanvraagt.
  4. Informeer je hypotheekadviseur: Heb je al een lopende BKR-registratie vanwege je telefoonabonnement en kun je deze niet direct aflossen? Wees bij je hypotheekadviseur open over je financiële verplichtingen, inclusief je telefoonabonnement. Een goede adviseur kan je helpen om je financiële situatie goed in kaart te brengen en je verder te adviseren voor de impact op je hypotheekaanvraag.

Wees bewust van je keuze bij een telefoonabonnement afsluiten

Een telefoonabonnement afsluiten lijkt iets kleins. Je betaalt bijvoorbeeld €10 of €20 per maand extra en hoeft zo niet direct een klap geld te betalen voor je nieuwe smartphone. Dit lijkt misschien een kleine financiële verplichting, maar het kan dus meer invloed hebben dan je denkt, ook op je hypotheekaanvraag. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van het feit dan een lening voor je telefoon geregistreerd wordt en invloed kan hebben op je kredietwaardigheid.

Bij ProviderCheck.nl adviseren we daarom om een telefoon direct af te betalen, of nog beter: een sim only abonnement te kiezen en de telefoon los te kopen van je abonnement. Zo vergroot je je kansen op een succesvolle hypotheekaanvraag en sta je sterker als je een huis gaat kopen.

Vergelijk Sim Only abonnementen.

Bovenstaande informatie geldt natuurlijk in feite voor alle leningen, niet alleen voor een telefoon. Zo lopen mensen ook vaak tegen problemen aan bij de aanvraag van een hypotheek door een private leaseauto, een studieschuld of een andere lopende betaling in termijnen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking