100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wie heeft het internet uitgevonden?

Vrijdag 26 Maart 2021 3 minuten en 46 seconden leestijd

Wie heeft het internet uitgevonden?

Het internet, iets wat voor ons heel vanzelfsprekend is. Wij maken dagelijks gebruik van het internet. Dit doen wij door het versturen van een WhatsApp bericht, het openen van Instagram, of met het kijken van tv. Daarnaast zijn er vaak in huis meerdere apparaten die gebruik maken van het internet. Vroeger was dit niet zo vanzelfsprekend. Er was een tijd zonder internet. Wie heeft het internet uitgevonden en hoe werd het uitgevonden?

Het internet is een wereldwijd openbaar netwerk van computernetwerken. Om het internet goed te laten werken zijn er afspraken gemaakt over internetprotocollen voor gegevensuitwisseling tussen computers. Ieder apparaat dat op het internet kan, krijgt een eigen IP-adres. Met dit adres wordt je apparaat deel van het netwerk en kan het met meerdere en andere apparaten communiceren. Je kunt gebruik maken van het internet door middel van een kabel, maar ook draadloos via wifi of mobiele netwerken.

Wist je dat Nederland het 2e land ter wereld was dat werd aangesloten op het internet? Dit was in 1988. Alleen de Verenigde Staten waren eerder.

Hoe werd het internet uitgevonden?

De uitvinding van het internet kwam eigenlijk door de lancering van Spoetnik I door de Sovjet Unie (Rusland) in 1957. Door de lancering van Spoetnik kwam Amerika erachter dat ze niet zo sterk waren als ze dachten. Als reactie hierop richtte Amerika een onderzoeksbureau op (ARPA) dat nieuwe technologie moest ontwikkelen. Een van de onderzoeken was het ontwikkelen van een veiligere manier van communicatie. De communicatie liep toen nog via één centrale, maar zo’n centrale is een makkelijk doelwit voor de vijand.

Uit dit onderzoek kwam een computernetwerk dat niet afluisterbaar was. Het eerste internet, in 1969, was een feit. Het was een klein internet, bestaande uit 4 computers in 4 verschillende steden. Dit was bedacht door Paul Baran en Donald Davies. Als er op deze manier een lijn uitviel, bleven de andere lijnen gewoon werken. Dit internet, onder de naam Arpanet, werd langzaam maar zeker uitgebreid.

Welke namen komen voor bij de uitvinding van het internet?

Zoals hierboven beschreven hebben Paul Baran en Donald Davies het eerste computernetwerk bedacht, Arpanet. Dit netwerk bestond maar uit 4 computers in 4 verschillende steden.

De term internet werd voor het eerst gebruikt in 1974 in een document van Vinton Cerf en zijn manager Bob Kahn.

De uitvinder van het world wide web is Tim Berners-Lee. Hij voegde twee technieken samen, namelijk internet en hypertext. Zo maakte hij de eerste website. Ook bedacht hij de browser. Door middel van de browser kun je een website bekijken. Tim Berners-Lee en Rober Cailliau hebben standaarden zoals HTML en HTTP ontwikkeld, hebben software geschreven om deze te gebruiken en hebben die software ook aan de wereld beschikbaar gesteld.

Hoe lang bestaat het internet al?

Het Arpanet is in 1969 van de grond gekomen. In 1982 werd internet zoals we het nu kennen geboren. In 1993 werd het gebruik van het internet opengesteld voor bedrijven en particulieren. Daarvoor werd het internet alleen opengesteld voor overheid en onderwijs. In 1994 was Pizza Hut een van de eerste bedrijven ter wereld die het world wide web commercieel inzette door de mogelijkheid te bieden om online bestellingen te doen. Pas in 1996 was het internet bij bijna iedereen bekend en gingen meer mensen er gebruik van maken.

Het internet bestaat dus al meer dan 50 jaar en het blijft altijd in ontwikkeling. Vroeger was het internet helemaal niet zo vanzelfsprekend en nu kunnen we het niet meer wegdenken. Internet is overal. Denk aan Reclames voor bijvoorbeeld Netflix in bushokjes, het scannen van een QR-code en advertenties van online shops. Maar ook met Whatsapp, social media en televisie maken wij dagelijks gebruik van het internet.

Heb jij al een goede internetverbinding thuis?

Wanneer je thuis gebruik wilt maken van het internet is het fijn om een goede internetverbinding te hebben. Je kunt bij ons de gratis postcodecheck doen om te kijken welke internetproviders een internetabonnement op jouw adres leveren.

Er zijn meerdere soorten internet, namelijk DSL internet, Kabel internet en glasvezel internet. DSL internet is internet via de telefoonlijn. Hierbij is de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid. Kabel internet is internet via de televisiekabel. Dit internet is heel stabiel, maar ook hier is de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid. Als laatste heb je glasvezelinternet, internet via glasvezel. Dit internet is heel snel en stabiel, met een gelijkwaardige downloadsnelheid en uploadsnelheid.

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste berichten?

Volg ons dan via Social media! Wij zijn te vinden op FacebookInstagram en Twitter.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking