100% onafhankelijk
100% gratis
Vragen? 088 3232 032

TV kijken in 4K, kan dat al?

Donderdag 18 Maart 2021 5 minuten en 5 seconden leestijd

TV kijken in 4K, kan dat al?

TV kijken in 4K is inmiddels mogelijk, maar nog lang niet iedereen heeft gehoord van deze nieuwe mogelijkheid in televisieland. Misschien heb je wel al gehoord over 4K televisie of 4K ultra HD, maar heb je geen idee wat het nu precies is. Het kan natuurlijk ook zijn dat we hier ineens een heel nieuwe term voor jou op tafel leggen. Wat is 4K tv en wat kun je er nu precies mee? Wij vertellen je graag meer over 4K televisie en over de verwachtingen van 4K resolutie televisie. Uiteraard geven we je ook wat extra providerinformatie.

Vergelijk TV-abonnementen inclusief 4K TV

Wat is 4K televisie precies?

Leuk allemaal, maar wat is 4K tv nu eigenlijk? Wanneer we kijken naar het aantal pixels van 4K televisie, dan zien we minima van 3.840 horizontale en 2.160 verticale pixels. Dit betekent dat 4K tv maar liefst 4 maal zo veel pixels biedt als full HD tv. De meeste mensen vinden full HD al een subliem beeld geven, maar 4K tv is dus eigenlijk nog 4 maal zo scherp.

Wat heb je nodig voor 4K televisie?

Je hebt een televisie met 4K resolutie nodig. Dit betekent dat je geen 4K kunt bekijken als je televisietoestel hier niet geschikt voor is. Wil je genieten van 4K beeld, dan heb je dus een echte 4K televisie nodig. Daarnaast heb je ook een 4K tv-ontvanger of een 4K decoder nodig om van dit bijzonder scherpe beeld te kunnen genieten.

Ook moet je internet snel genoeg zijn om het aan te kunnen. Je moet dan denken aan minimaal 25 Mbit/s per 4K-zender. Uiteraard is het ook belangrijk dat het programma dat je wilt kijken in 4K ook daadwerkelijk is opgenomen voor weergave in 4K. Op dit moment (december 2020) zijn er nog niet bijzonder veel programma’s die geschikt zijn voor 4K. Wel zijn er al veel gameconsoles die 4K ondersteunen.

4K televisie kijk je via het internet

Je kunt alleen via internet 4K televisie kijken en dit verklaart natuurlijk ook waarom je internetverbinding er snel en sterk genoeg voor moet zijn. Meerdere aanbieders van ‘content on demand’ bieden al de mogelijkheid tot 4K televisie kijken. Je kunt dan denken aan aanbieders zoals Videoland, Amazon Prime Video, YouTube en Netflix. De duurste films en series ondersteunen vaak al 4K. Wel is het zo dat je bij bepaalde aanbieders, zoals bij Netflix, het duurste abonnement (vaak premium) moet hebben om in 4K te kunnen kijken.

Maakt het nog uit bij welke internet en tv provider je zit?

Welke zenders zijn in 4K en maakt het nog uit bij welke internet en tv provider je dan zit? Een logische vraag! Het maakt zeker uit bij welke provider je zit. KPN is één van de eerste providers die 4K zenders aanbiedt binnen een speciaal 4K Internet en tv-pakket. Op dit moment (2020) kun je alleen nog de zender Xite in 4K bekijken, maar dit aanbod zal zich naar verwachting snel uitbreiden.

Wanneer 4K bij Ziggo? In de regel geldt dat Ziggo nooit lang op zich laat wachten als KPN al begonnen is. Het zijn toch de twee grootste concurrenten die tegen elkaar opboksen. Ziggo 4K is op dit moment nog niet beschikbaar, maar zal dus wel snel komen. Op de vraag ‘wanneer komt Ziggo met 4K’ antwoordde de provider zelf met een uitleg dat er binnenkort EOS decoders zullen verschijnen. De provider wil echter geen releasedatum loslaten.

Komt 4K televisie alleen beschikbaar bij de grote providers?

We zijn natuurlijk gewend dat het over het algemeen de grote Nederlandse internet providers zijn die als eerst met iets nieuws komen. De vraag is dan ook of het nodig is om bij één van de grote en bekende providers te zitten om 4K tv te kunnen bekijken. Nee, dit hoeft zeker niet. Sterker nog, er is al een kleinere aanbieder die een 4K zender in het aanbod heeft. We hebben het dan over Kabelnet Veendam, die de zender Festival in 4K aanbiedt. Daarnaast zijn er ook een aantal providers die bepaalde zenders tijdelijk in 4K uitzenden en het is mogelijk om een aantal buitenlandse 4K zenders via de satelliet te ontvangen.

Moet je meer betalen voor 4K televisie bij de provider?

Met iedere verbetering aan televisieservices mogen we toch wel een stijging van de prijs verwachten, helaas. Toch rijzen de extra kosten zeker niet de pan uit en is het voor veel mensen goed betaalbaar om uiteindelijk te kunnen genieten van 4K tv. Wanneer we kijken naar KPN, die met de tarieven toch vaak aan de hoge kant zit, dan zien we dat klanten een extra bedrag van 2,50 euro per maand moeten betalen voor 4K televisie kijken. Dit bedrag is voor de meesten goed te overzien. Verwacht wordt ook dat KPN de eerste provider is die echt groots uit gaat pakken met 4K zenders en 4K zenderpakketten.

4K tv wordt dé manier van tv kijken in de toekomst

Nog niet iedereen is erover uit: gaat 4K nu echt het tv kijken van de toekomst worden of is het een nieuwe optie die uiteindelijk toch blijkt te floppen? Experts binnen de branche zijn er eigenlijk wel van overtuigd: 4K tv is here to stay. De meeste kenners zijn ervan overtuigd dat 4K tv hét televisie kijken van de toekomst wordt. Dit betekent echter niet dat je nu op een drafje naar de winkel moet om een 4K tv te kopen. De komst van 4K tv zorgt er (vooralsnog) niet voor dat andere weergaven op televisie zullen gaan verdwijnen. Het kopen van een 4K tv is dan ook zeker geen must, enkel een goede optie als je echt wilt genieten van superscherp beeld.

Internet en tv thuis

Het gaat waarschijnlijk nog wel even duren voordat je al je favoriete programma’s, series en films in 4K kwaliteit kun bekijken. Maar er blijft natuurlijk genoeg te zien. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor internet en tv op jouw adres? Doe dan nu onze gratis postcodecheck en ontdek binnen een minuut alle mogelijkheden. Internet vergelijken wordt daarmee wel heel makkelijk.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking