100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is een tv ontvanger?

Vrijdag 8 Oktober 2021 3 minuten en 12 seconden leestijd

Wat is een tv ontvanger?

Een digitale tv ontvanger kun je het beste zien als een vertaler voor je tv. Je hebt deze ontvanger nodig om tv te kunnen kijken. De tv ontvanger wordt ook wel een decoder genoemd. De decoder kan het versleutelde of gecodeerde signaal dat je provider stuurt lezen en vervolgens omzetten naar beeld voor op je televisie.

Welke tv ontvanger moet ik nemen?

Wanneer jij een tv abonnement bij je internetprovider afsluit ontvang je eigenlijk altijd een decoder van je provider in bruikleen. De meeste DSL- en glasvezelproviders gebruiken het ip-tv protocol om digitale tv te versturen. Deze techniek verstuurt televisie via het internet en is dan ook digitaal. Om dit te kunnen ontvangen heb je een losse decoder nodig die je altijd in bruikleen krijgt. Wil je meerdere tv ontvangers krijgen? Dan kan dit tegen een meerprijs per maand.  

Schaf je liever zelf een decoder aan? Dit is wel mogelijk. Er zijn verschillende manieren waarop het digitale signaal bij jou binnenkomt. Deze signalen zijn allemaal op uiteenlopende wijze gecodeerd. De keuze voor een decoder is dus allereerst afhankelijk van je aanbieder. Kijk hierbij goed naar welke decoder je nodig hebt, eventueel kun je in de winkel advies vragen.  

Bij kabelproviders is er nog een tweede optie. Je kunt dus kiezen voor een losse tv ontvanger in bruikleen, of voor een CI+ module. Met een CI+ module kun je televisie kijken via de ingebouwde tuner van je tv. Je hebt hierbij geen losse tv ontvanger meer nodig.

Hoe installeer ik een tv ontvanger?

Voor het installeren van een tv ontvanger heb je een aantal dingen nodig, namelijk een werkende internetverbinding, een televisie met een HDMI- of SCART aansluiting en een tv-abonnement. Wij leggen het installeren van een tv ontvanger globaal uit, omdat het bij de meeste providers hetzelfde werkt. Het zou kunnen dat het bij jouw provider wel iets afwijkt.

Heb jij jouw installatiepakket ontvangen van jouw internetprovider? Open dan de doos en controleer of alles aanwezig is. Wanneer je bepaalde delen mist moet je direct contact opnemen met de klantenservice. Sluit de tv ontvanger aan op het stroomnet en zorg dat hij verbonden wordt met de tv door middel van HDMI of SCART. Als laatste moet je je tv ontvanger met een netwerkkabel aansluiten op het modem.

Heb je alle snoertjes aangesloten? Doe dan de tv aan. De ontvanger maakt verbinding met het netwerk en dit kan even duren. Vervolgens zie je een aantal stappen op het scherm die je moet volgen. Wanneer je geen foutmelding ziet is jouw tv ontvanger aangesloten en kun je beginnen met televisiekijken.

Zie je de uitleg liever in een filmpje? Kijk dan de video hieronder. In deze video legt Tessa van ProviderCheck uit hoe ze het modem en interactieve tv aansluit. LET OP, Tessa is overgestapt naar Online.nl. Zit jij bij een andere internetprovider dan kan het proces er net iets anders uitzien.

Heb jij nog geen internet of tv?

Dan kun je bij ons de gratis postcodecheck doen om te kijken welke internetproviders er leveren op jouw adres. Ook zie je door middel van deze check welk soort internet er beschikbaar is op jouw adres en welke internetsnelheden er mogelijk zijn. Doordat je alle mogelijke internetabonnement op jouw adres ziet kun je op een makkelijke manier internet vergelijken. Je kunt op deze manier het internetabonnement kiezen dat het beste bij jou past. Je hebt de keuze tussen ‘alleen internet’, ‘internet & tv’, ‘Internet & bellen’ en ‘alles-in-1’.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking