Bij welke providers kan ik een eSIM krijgen?

Woensdag 10 Januari 2024 3 minuten en 41 seconden leestijd

Bij welke providers kan ik een eSIM krijgen?

Wat is eSIM?

Laten we even bij het begin beginnen, want wat is eSIM eigenlijk? Een eSIM heeft in feite dezelfde functies als een ‘gewone’ SIM-kaart. Het verschil zit hem in de letter ‘e’, die staat voor embedded. Dit betekent dat de SIM-kaart in feite is ingebouwd in je telefoon en er daarom dus geen fysiek kaartje meer nodig is. Dit biedt enkele belangrijke voordelen, maar ook nadelen.

Voordelen eSIM

• Dual SIM: Een van de belangrijkste redenen voor het kiezen voor eSIM is dat je zo eenvoudig kunt schakelen wanneer je een Dual SIM gebruikt. Je hoeft dan niet fysiek te schakelen tussen twee simkaarten, maar je telefoon kan dit softwarematig regelen. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een privé en een zakelijk telefoonnummer hebt of wanneer je veel internationaal reist en ook een buitenlandse SIM hebt.
  • Kleinere apparaten: Omdat er geen fysiek kaartje is, is er minder of eigenlijk geen ruimte in het apparaat hiervoor nodig. Hierdoor kan een SIM-kaart ook geïntegreerd worden in kleinere apparaten waarbij dat voorheen niet mogelijk was. Zo kunnen deze apparaten ook verbinding maken met een mobiel netwerk. Denk bijvoorbeeld aan een smartwatch.
  • Eenvoudig overstappen: Daarnaast hoef je bij een nieuw abonnement dus niet meer fysiek het simkaartje te wisselen, iets wat bij sommigen nog wel eens voor frustratie kan zorgen. Ook kun je de simkaart niet meer kwijtraken en hoef je niet te wachten tot de simkaart bij jou thuis bezorgd wordt.
  • Veiliger: Wanneer je smartphone gestolen wordt kan iemand niet zomaar je SIM-kaart uitnemen en deze zelf gebruiken, die is er namelijk niet. Ook raak je de gegevens op je SIM-kaart dan niet kwijt. De provider kan de gegevens eenvoudig overzetten naar een nieuw apparaat.

Nadelen eSIM

• Ondersteuning apparaten: eSIM is een relatief nieuwe techniek en lang niet alle mobiele apparaten ondersteunen dit. Steeds meer moderne high-end smartphones (bijvoorbeeld Apple al vanaf de iPhone 12) doen dit wel en ook steeds meer smartwatches en tablets bieden deze mogelijkheid. Als je echter per se eSIM wilt kunnen gebruiken, dan houd je hier het beste rekening mee tijdens de aankoop van een nieuw device.
  • Minder eenvoudig wisselen: Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig met het voordeel van eenvoudig overstappen, maar hoewel je niet fysiek iets hoeft te wisselen maakt dit de overstap soms ook juist minder gemakkelijk. Je bent namelijk overgeleverd aan de provider die dit voor je moet regelen en kunt niet simpelweg het kaartje uitnemen en een andere in je telefoon plaatsen.
  • Ondersteuning providers: Omdat eSIM relatief nieuw is en een complexe techniek, bieden zeker niet alle providers de mogelijkheid om eSIM te gebruiken in Nederland. Daarmee is je keuze tot een sim only provider beperkt wanneer je hier graag gebruik van wilt maken.

Welke providers bieden eSIM?

Om meteen op het bovenstaande verder te borduren: het aanbod van providers die eSIM bieden is dus beperkt. Op dit moment (eind 2023) zijn dat er in Nederland slechts vier:

Tijdens het bestelproces kun je bij deze providers kiezen voor een eSIM in plaats van een fysieke SIM, je hoeft geen speciaal abonnement af te sluiten. Zo kun je dus ook gewoon prijzen vergelijken.

Vergelijk SIM Only prijzen

Wil je geen abonnement met eSIM, maar een Prepaid eSIM? Dan kun je in Nederland niet kiezen welke provider je neemt, er is namelijk slechts één provider die dit aanbiedt. Dit is Simyo via het netwerk van KPN.

Hoe installeer je een eSIM?

Wanneer je bij de provider gekozen hebt voor eSIM, dan ontvang je van de provider een QR-code om deze te installeren op je telefoon. Het installeren van een eSIM is gelukkig vrij eenvoudig in een paar stappen. Je apparaat moet hiervoor uiteraard wel geschikt zijn.

Android:

1. Ga naar Instellingen;
  2. Selecteer Netwerk en Internet;
  3. Selecteer Simkaartbeheer;
  4. Selecteer Voeg simkaart toe;
  5. Selecteer Gebruik eSIM;
  6. Scan de QR-code die je ontvangen hebt van de provider;
  7. Volg de resterende instructies op het scherm.

iPhone:

1. Ga naar Instellingen;
  2. Selecteer Mobiel netwerk;
  3. Selecteer Simkaart toevoegen;
  4. Selecteer Download eSIM;
  5. Scan de QR-code die je ontvangen hebt van de provider;
  6. Selecteer Volgende en de eSIM wordt geactiveerd.

eSIM vergelijken

Op zoek naar de beste aanbieding voor een abonnement met eSIM? Ga dan naar onze vergelijker en selecteer KPN, Simyo, Odido en Vodafone als providers. Ook kun je andere wensen opgeven, zodat je altijd de beste aanbiedingen vindt voor jouw wensen.

Providers vergelijken.