100% onafhankelijk
100% gratis
Vragen? 088 3232 032

Hoe zeg ik een telefoon abonnement op?

Vrijdag 22 Maart 2024 3 minuten en 32 seconden leestijd

Hoe zeg ik een telefoon abonnement op?

Let op: Zeg je een mobiel contract op en heb je niks geregeld voor nummerbehoud of het overzetten van het telefoonnummer? Dan zal het telefoonnummer op het contract komen te vervallen.

Opzeggen na afloop contract

Had je een contract voor één of twee jaar, of een maandelijks opzegbaar abonnement, en is deze termijn inmiddels verlopen? Dan kun je probleemloos je contract opzeggen. Doorgaans kun je dit eenvoudig regelen via de login-omgeving van je provider of door contact met ze op te nemen. Je hoeft dan verder nergens rekening mee te houden, al zul je nog wel een laatste factuur ontvangen.

Opzeggen gedurende contractduur

Wil je je contract opzeggen terwijl de termijn van het afgesloten contract nog niet verstreken is? Dan moet je vaak een boete betalen aan de provider om het contract op te zeggen. Je hebt immers met volle verstand voor een bepaalde termijn getekend en de provider levert je bepaalde diensten en prijzen onder deze voorwaarden. Vaak betaal je het resterende bedrag dat je de provider verschuldigd zou zijn tot het einde van het contract of een afkoopsom bestaande uit bijvoorbeeld een half jaar.

Heb je een lening openstaan bij de provider omdat je je telefoon niet in één keer afbetaald hebt, maar dit inbegrepen is in je abonnement? Dan kun je ervoor kiezen om deze lening door te laten lopen óf in één keer af te betalen.

In veel gevallen blijkt het, volgens onderzoek van Radar, wel mogelijk om kosteloos je abonnement op te zeggen wanneer je contract binnen twee maanden verloopt.

Opzeggen vanwege overstappen

Is je contractduur al verlopen en wil je overstappen naar een andere provider? Dan is het goed om te weten dat je dan doorgaans je oude contract niet zelf op hoeft te zeggen wanneer je kiest voor nummerbehoud. Je nieuwe provider en de oude provider zullen dit onderling met elkaar regelen, waarna je oude contract zal komen te vervallen. Dat is nog eens gemakkelijk!

Is je huidige contracttermijn nog niet verlopen? Dan zul je ook in dit geval een boete moeten betalen aan de provider.

Overlijden

Wil je een contract opzeggen vanwege het overlijden van de contracthouder? Dan is het natuurlijk het laatste waar je zin in hebt een provider die hier moeilijk over doet. De meeste providers hebben hiervoor gelukkig een soepele regeling om het abonnement op te zeggen of het contract over te laten nemen door een familielid. Sommige providers, zoals Vodafone, hebben hiervoor zelfs een speciaal telefoonnummer om je snel te kunnen helpen in dit geval. Zo weet je direct waar je aan toe bent en hoef je je daar in ieder geval geen zorgen meer over te maken.

Ook is omzetten van het contract van een overleden persoon naar een prepaid vaak mogelijk. Zo blijft het telefoonnummer in ieder geval tijdelijk nog behouden, maar zijn er geen maandelijkse financiële verplichtingen meer.

Medische redenen

Kun je je abonnement langere tijd niet of weinig gebruiken om medische redenen en wil je het daarom graag stopzetten? Dan is het goed om te weten dat veel providers hiervoor een speciale regelingen hebben waarbij ze je contract opzeggen als je een motivatie en medische verklaring aanlevert. Zo hoef je je daar in ieder geval geen zorgen om te maken.

Tijdelijk stopzetten contract

Ga je een tijdje naar het buitenland en kun je je abonnement daardoor tijdelijk niet gebruiken, maar keer je wel weer terug? Bij de meeste providers kun je je telefoon abonnement pauzeren, zodat je de kosten tijdelijk niet hebt, maar het telefoonnummer en je voorwaarden wel behouden blijven.

Opzeggen vanwege slecht bereik of diensten

Heb jij geen goed bereik in huis met je provider of ervaar je regelmatig problemen met de diensten? Dan is het verstandig om in eerste instantie contact op te nemen met je provider en in overleg te gaan. Zo geef je de provider de kans om het probleem voor je op te lossen. Blijft het probleem echter bestaan? Dan kun je mogelijk je contract laten ontbinden. Het is verstandig dit eerst aan te kaarten bij de provider en niet direct rechtsbijstand in te schakelen.

Wil je graag overstappen naar een andere mobiele provider? Maak dan gebruik van onze gratis en onafhankelijke sim only vergelijker.

Sim only vergelijken

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking