100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Breedband in Nederland en België supersnel

Vrijdag 14 juni 2013 1 minuut en 45 seconden leestijd

Breedband in Nederland en België supersnel

Wat betreft internetverbindingen met een download snelheid van 30Mbit/s of hoger horen Nederland en België bij de Europese top.

Nederland heeft een hoog percentage met 52 procent maar België heeft zelfs nog meer: 58 procent van de breedbandverbindingen valt in de categorie supersnel. Deze 58 procent is flink hoger dan het Europese gemiddelde van 20 procent, dit blijkt uit cijfers van het Europese Statistiekenbureau Eurostat. Alleen in Roemenië ligt dit percentage nog hoger: 65 procent. Ter vergelijking: in Griekenland bedraagt dit percentage 0 procent, in Cyprus en Italië 2 procent.

Alleen de daadwerkelijk afgenomen verbindingen worden geteld, niet iedereen kiest voor een supersnelle verbinding. In Nederland en België kan bijna iedereen een supersnelle breedbandverbinding nemen, slechts 15% van de Nederlandse bevolking heeft deze optie niet. In België is dit 35 procent. Wat de breedbandtoegang in zijn geheel betreft loopt Nederland voorop, samen met Zwitserland, Denemarken en Noorwegen. In met name Polen, Slevenië, Slowakije en Letland is de breedbandtoegang juist erg laag.

In 2012 kwamen er in de EU 5,5 miljoen nieuwe breedbandverbindingen bij maar nog steeds is er ruimte voor groei. Zo is 24 procent van de Europese huishoudens nog helemaal niet aangesloten op het internet. Wat opvalt is dat DSL verbindingen in bijna heel Europa dominant zijn maar in Nederland en België juist niet, daar is veel meer concurrentie van de kabel. In bijvoorbeeld Griekenland is het DSL marktaandeel 100 procent en in Italië 96 procent terwijl dit in Nederland slechts zo’n 50 procent is.

Waar nog meer grote verschillende te vinden zijn is op het mobiele gebied. Nederlanders, Belgen en Luxemburgers betalen bijvoorbeeld zeven keer zoveel voor mobiel bellen als inwoners van Roemenië en Litouwen. Gemiddeld wordt er in Europa 9,1 cent per minuut betaald.

Ook in de Lte dekking zijn er grote verschillen. Bijvoorbeeld in Zweden en Portugal is er een 4G dekking van ongeveer 90 procent terwijl er in andere EU landen, waaronder ook Nederland, nog geen of nauwelijks 4G dekking is.  In de HSPA dekking zijn de verschillen een stuk minder groot; in heel Europa ligt de dekking boven de 80 procent. In veel landelijke gebieden is de dekking wel nog erg laag, zo heeft bijvoorbeeld maar 10 procent van de bewoners van het platteland in Slowakije toegang tot snelle mobiele verbindingen.  

 

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.