100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Kabinetsplannen NPO; Wat staat er te gebeuren

Donderdag 20 juni 2019 3 minuten en 8 seconden leestijd
Laatste update: Dinsdag 26 mei 2020

Kabinetsplannen NPO; Wat staat er te gebeuren

De afgelopen jaren is ons kabinet veel bezig geweest met de NPO. Zo werd er al flink bezuinigd en komt er een nieuwe bezuinigingsronde aan. 14 juni jl. heeft de ministerraad ingestemd met de plannen van minister Arie Slob (Media). Wij hebben alle wijzigingen voor je op een rij gezet.

Reclameblokken op de NPO

Een opvallende wijziging die het kabinet op de publieke omroep wil doorvoeren in het uitzenden van reclameblokken. Of beter gezegd het niet uitzenden van reclameblokken. Vanaf 2021 zijn die namelijk tot acht uur ’s avonds niet meer te zien. Bij uitzendingen van grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen zal er wel gedurende de dag reclame worden uitgezonden. Daarnaast gaan online alle advertenties verdwijnen.

Minder publieke omroep

Er zullen straks niet alleen minder reclameblokken zijn, de kans is er ook dat er minder NPO zal zijn. Vanaf 2021 hoeft de NPO namelijk niet meer te bestaan uit drie tv-netten en vijf radiozenders. Minister Slob heeft aangeven het belangrijk te vinden dan de verschillende omroepen mee kunnen bewegen met het gebruik van hun kijkers. Deze kijken steeds meer online naar content, waardoor er minder zenders nodig zijn.

Meer regionale tv

NPO 3 zoals we dat nu kennen gaat verdwijnen vanaf 2021. De ruimte die daarmee ontstaat gaat opgevuld worden met uitzendingen verzorgd door de regionale omroepen. Daarmee verdwijnt een zender waar de afgelopen jaren toch veel succesvolle programma’s als Zondag met Lubach en de Luizenmoeder uit voort zijn gekomen.

NPO Start Plus verdwijnt

Het kabinet gaat ook een einde maken aan NPO Start Plus. Zij vinden het niet fair dat er soms programma’s, betaald door de belastingbetaler, eerder te zien zijn voor betalende kijkers. Ook minister Slob begrijpt dat er soms kosten verbonden zitten aan het langer beschikbaar stellen van een programma, maar wil dat deze dienst daar enkel een kostendekkend tarief voor gaat rekenen.

50.000 leden nodig voor publieke omroepen

Om het recht te houden om programma’s uit te zenden op de NPO moeten omroepen minimaal 50.000 leden hebben. Eerder waren er nog 150.000 leden nodig. De verwachting is dat dit doel voor PowNed het lastigste te behalen zal worden.

Omroepen komen er straks ook niet meer mee weg, aan veel leden te komen, door een laag lidmaatschap bedrag te hanteren. De plannen zijn om hier een minimumbedrag aan te koppelen.

Wat betekenen deze maatregelen voor jou?

Het kabinet heeft bij het bekend maken van bovenstaande maatregelen aangegeven dat dit geen consequenties zal hebben voor de programmering. Daar denkt de NPO heel anders over. Met het verdwijnen van NPO 3 zal bovenstaande vooral ten koste gaan van het aanbod voor jongeren verwachten zij.

Door tot acht uur ’s avonds geen reclameblokken meer uit te zenden verwacht minister Slob dat de publieke omroep op jaarbasis zo’n 60 miljoen euro zal mislopen. Daarvoor in de plaats zullen zij wel op jaarbasis 40 miljoen euro extra subsidie ontvangen. Daarnaast denkt de minister dat de NPO, door meer samen te werken en omdat zij door het uitzenden van regionale programma’s op NPO 3 minder programma’s hoeven te maken, kunnen besparen. Daarmee kunnen zij het verlies aan inkomsten voor een gedeelte opvangen.

Daarnaast ontvangt de NPO van televisieaanbieders als Ziggo, KPN, T-Mobile, Online.nlTele2 en Youfone een doorgiftevergoeding. Zij betalen dus per abonnee een vergoeding voor het uitzenden van de publieke omroep. De verwachting is dat hier een vaste inkoopprijs voor alle aanbieders van tv en internet voor komt. Wanneer er een vaste prijs komt kunnen aanbieders van tv dus niet meer onderhandelen over de prijs en aangezien het om de publieke omroep gaat zijn aanbieders, met meer dan 100.000 klanten, verplicht deze zenders aan te bieden.

Wanneer tv en internetaanbieders een hogere doorgiftevergoeding gaan betalen, is de kans groot dat ze die aan jou gaan doorberekenen. Deze wijzigingen staan gepland voor 2021, voorlopig verandert er dus nog niets.

Ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor internet en tv bij onze internet providers zijn en wat je daarvoor betaalt? Met onze postcodecheck ontdek je dat binnen een minuut.

Postcode
Huisnummer
Toevoeging
 

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.