100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Het Eurovisie Songfestival komt er weer aan!

Wednesday 5 May 2021
Laatste update: Tuesday 11 May 2021 4 minuten en 57 seconden leestijd

Het Eurovisie Songfestival komt er weer aan!

Het is bijna zover! Van 18 mei tot en met 22 mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy Rotterdam. De finale wordt naar verwachting door 180 miljoen kijkers in tientallen landen gevolgd. Het is alweer het 65e Eurovisie songfestival en het is voor het eerst in ruim 40 jaar dat Nederland gastland is. De organisatie is in handen van NPO, NOS en AVROTROS. Dit doen ze in co-productie met de European Broadcasting Union en in nauwe samenwerking met Rotterdam.

In 2019 vond de 64e editie van het Eurovisie Songfestival plaats. De winnaar was Duncan Laurence uit Nederland met het liedje Arcade. Hij was hiermee de vijfde Nederlandse winnaar sinds 1975. Doordat Nederland had gewonnen vindt het festival nu plaats in Nederland in Ahoy Rotterdam. Ondanks Covid-19 worden er 3500 bezoekers per show binnengelaten.

Dit jaar wordt Nederland gerepresenteerd door Jeangu Macrooy. Zijn reis begon toen hij op zijn 13e verjaardag een gitaar kreeg. Op 20-jarige leeftijd verhuisde hij naar Nederland vanuit zijn geboorteland Suriname, omdat Suriname niet groot genoeg was voor zijn ambities. In Nederland is hij ingeschreven bij een muziekschool en begon hij samen te werken met de producer Perquisite. Hij is met zijn debuutalbum ‘High On You’ genomineerd voor een Edison Pop Award en is sindsdien aanwezig op bekende festivals zoals Lowlands, North Sea Jazz en Eurosonic Noorderslag. Hij vertegenwoordigt Nederland dit jaar met het nummer ‘Birth Of A New Age!’.

Welke programma’s hebben met het Songfestival te maken?

NPO telt af naar het songfestival. Er zijn de komende periode veel programma’s te zien die in het teken staan van het Songfestival, want het is bijna zover! Een aantal kijktips om helemaal warm te worden voor het songfestival zijn:

 • Zaterdag 8 mei ‘Beste zangers’
  Deze aflevering van Beste Zangers staat volledig in het teken van het Eurovisie Songfestival. Jan Smit ontvangt topartiesten die samen een unieke Songfestivalsfeer creëren. Ze zingen op eigen wijze verschillende nummers door de decennia van het Songfestival heen.
  NPO1, 21:25 uur
 • Zaterdag 8 mei ‘De weg naar de winst’
  Cornald Maas duikt in de archieven en gaat in gesprek met Duncan Laurence en The Common Linnits. Het is een documentaire over Nederland en het Songfestival.
  NPO1, 22:25 uur
 • Zaterdag 15 mei ‘Songfestival Top 50 Muziekcafé’
  Vanuit Rotterdam spelen artiesten onder leiding van pianisten een muzikaal spel rondom Songfestival-hits.
  NPO1, 21:30 uur
 • Maandag 17 mei: ‘Dit is Jeangu’
  Een documentaire over onze inzending. Jeangu Macrooy geeft een inkijk in de voorbereiding naar het Songfestival.
  NPO3, 20:25 uur
 • Dinsdag 18 mei: ‘De eerste halve finale’
  Zestien landen strijden voor een plaats in de finale. Het wordt gepresenteerd door Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager. Het commentaar wordt verzorgd door Cornald Maas en Sander Lantinga.
  NPO1, 21:00 uur
 • Donderdag 20 mei: ‘De tweede halve finale’
  De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival wordt live uitgezonden. Ook hierbij presenteren Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager. De intervalact wordt verzorgd door Eefje de Visser. Het commentaar wordt verzorgd door Cornald Maas en Sander Lantinga.
  NPO1, 21:00 uur
 • Vrijdag 21 mei: ‘Operatie songfestival’
  Hierbij krijgen we een kijkje achter de schermen over het organiseren van het songfestival.
  NPO2, 20:35 uur
 • Zaterdag 22 mei: ‘De finale!’
  Vandaag vindt de finale plaats! Welk land pakt de titel en mag de trofee ontvangen uit handen van Duncan?
  NPO1, 21:00 uur
   

Heb jij nog geen tv maar wil je wel graag het Eurovisie Songfestival kijken? Je kunt bij ons door middel van de gratis postcodecheck kijken welke internetproviders op jouw adres een internet (en tv) abonnement kunnen leveren.

Wij hebben voor jou op een rijtje gezet bij welke providers en op welk kanaal je deze maand extra kunt genieten van het Songfestival!

 • Caiway: OUTtv via kanaal 101 en NPO1 Extra via kanaal 134;
 • Delta: NPO1 Extra via kanaal 41 en OUTtv via kanaal 365;
 • KPN: OUTtv via kanaal 77 en Beleef KPN via kanaal 41;
 • T-Mobile: OUTtv via kanaal 18;
 • Youfone: OUTtv via kaanl 26;
 • Ziggo: OUTtv via kanaal 135.
   

Wat is het Stadsprogramma van het Eurovisie Songfestival?

Het Eurovisie Songfestival vindt plaats in Ahoy Rotterdam en de stad Rotterdam heeft hier ook op ingespeeld. Met het stadsprogramma kunnen er zoveel mogelijk Rotterdammers genieten van het multiculturele, kleurrijke en internationale evenement. Dit programma zet het talent van Rotterdam in de spotlights en laat zien wat de stad te bieden heeft. De wijken en winkelstraten zullen versierd zijn en je kunt in de stad genieten van een coronaproof festivalperiode.

Wat is het Eurovisie Songfestival?

Het Eurovisie Songfestival bestaat al sinds 24 mei 1956. Het is een jaarlijkse wedstrijd waarbij ieder actief lid van de EBU mee kan doen. Hierdoor kunnen ook enkele landen net buiten Europa meedoen. Het Eurovisie Songfestival wordt door heel Europa uitgezonden op televisie en het wordt sinds 1967 ook in landen buiten Europa uitgezonden. Sinds 2015 doet Australië ook mee, ondanks dat het geen lid is van de EBU.

Per land doet er één liedje mee en er mogen maar maximaal 6 uitvoerders op het podium staan. De deelnemers moeten uiterlijk op 31 december van het jaar van deelname minimaal 16 jaar zijn. Het is sinds 1999 toegestaan om in elke willekeurige taal te zingen. Het deelnemende liedje mag geen cover of remix zijn van het werk van een andere artiest en er is nog nooit een volledig instrumentaal liedje toegestaan.

De finale bestaat uit:

 • De landen van de ‘Big Five’ (De landen die de grootste financiële bijdrage leveren), dit zijn Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk;
 • Het land dat in het betreffende jaar het festival organiseert;
 • De 10 landen die gekwalificeerd zijn in de eerste halve finale;
 • De 10 landen die gekwalificeerd zijn in de tweede halve finale.
   

Wist je datjes over het Eurovisie Songfestival:

 • Er is maar één land dat maar één keer heeft deelgenomen; Dat was Marokko in 1980.
 • Ierland heeft het vaakst gewonnen, in totaal zeven keer. Luxemburg, Frankrijk, Zweden en Groot Brittannië hebben allemaal vijf keer gewonnen.
 • Sinds de invoering van de halve finale in 2004 kan ieder land elk jaar meedoen. Nederland wist van 2005 t/m 2012 en in 2015 de finale niet te bereiken.
 • Naast het organiserende land mogen ook Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk elk jaar al automatisch in de finale staan vanwege hun financiële steun aan het festival.


Kun jij ook niet wachten? Zet dan 18 mei, 20 mei en 22 mei in je agenda!

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking