100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Kijk jij ook naar het Eurovisie Songfestival 2022?

Dinsdag 10 Mei 2022 4 minuten en 33 seconden leestijd

Kijk jij ook naar het Eurovisie Songfestival 2022?

Het is weer zo ver! Het Eurovisie Songfestival van 2022 staat voor de deur. Dit is al de 66e editie, die van start gaat op dinsdag 10 mei. Nederland mag zich op deze dag meteen gaan bewijzen in de eerste halve finale, met S10 en haar nummer De Diepte. De winnaar van vorig jaar was de Italiaanse band Maneskin. Daarom vindt het Songfestival dit jaar plaats in de Italiaanse stad Turijn.

Er reizen maar liefst 40 acts af naar Turijn om deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival 2022. Nederland wordt vertegenwoordigd door S10 met het nummer De Diepte. Dit lied is een liefdesbrief aan haar verdriet. Het gaat er over dat verdriet er ook mag zijn. Als we de bookmakers moeten geloven gaat Oekraïne dit jaar met de winst naar huis. Daarnaast denken de bookmakers dat Italië en Zweden ook een grote kans maken om te winnen.

Oekraïne wordt vertegenwoordigd door de leden van Kalush Orchestra met het nummer Stefania. Het nummer is inmiddels op social media uitgegroeid tot een strijdlied en op TikTok is een trend ontstaan om de beelden gepaard te laten gaan met de muziek.

Italië wordt dit jaar vertegenwoordigd door het duo Mahmood en Blanco met hun nummer Brividi. Dit is een gevoelig nummer dat gaat over het verlangen om in vrijheid lief te mogen hebben. Het nummer is wereldwijd al te vinden in verschillende hitlijsten.

Zweden maken volgens de bookmakers ook een grote kans om te winnen met het nummer Hold Me Closer, vertegenwoordigd door Cornelia Jakobs. Dit nummer gaat over de emotionele rollercoaster die komt kijken bij een moeilijke break-up.

Niet alle landen mogen mee doen dit jaar. Rusland is namelijk uitgesloten van deelname door de agressieve oorlogsaanval in Oekraïne. Oekraïne zal ondanks de oorlog wel aanwezig zijn in Turijn. Daarnaast zijn er ook twee terugkerende landen, namelijk Armenië en Montenegro. Armenië kon er in 2021 niet bij zijn vanwege de repercussies van de Oorlog in Nagorno-Karabach. Montenegro trok zich na de laatste deelname in 2019 terug vanwege financiële redenen.

Wat is het programma?

De eerste halve finale vindt plaats op dinsdag 10 mei. Hier zullen we 17 landen horen zingen, in de volgende volgorde: Albanië, Letland, Litouwen, Zwitserland, Slovenië, Oekraïne, Bulgarije, Nederland, Moldavië, Portugal, Kroatië, Denemarken, Oostenrijk, IJsland, Griekenland, Noorwegen, Armenië.

De tweede halve finale vindt plaats op donderdag 12 mei. Hier zullen we 18 landen horen zingen in deze volgorde: Finland, Israël, Servië, Azerbeidzjan, Georgië, Malta, San Marino, Australië, Cyprus, Ierland, Noord-Macedonië, Estland, Roemenië, Polen, Montenegro, België, Zweden, Tsjechië.

De finale bestaat sowieso al uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De winnaars van de halve finales zullen zich hierbij voegen.

Hoe kijk je naar het Eurovisie Songfestival?

Je kunt het Songfestival live volgen op tv. Er zijn meerdere programma’s toegewijd aan het songfestival. Wij zetten ze voor jou op een rij:

Dinsdag 10-05

 • Eurovisie Songfestival voorbeschouwing: Rik van de Westelaken blikt, live vanuit Hilversum, samen met zijn gast vooruit op het Eurovisie Songfestival.  
  Om 20:30 op NPO1
 • 1e halve finale Eurovisie songfestival 2022: Je kijkt naar een liveregistratie van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival.
  Om 21:00 op NPO1

Donderdag 12-05

 • Eurovisie Songfestival voorbeschouwing: Rik van de Westelaken blikt vooruit op het Eurovisie Songfestival.  
  Om 20:30 op NPO1
 • 2e halve finale Eurovisie songfestival 2022: Je kijkt naar een liveregistratie van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn.
  Om 21:00 op NPO1

Vrijdag 13-05

 • Het grote songfestival finalefeest: Edsilia Rombley ontving twee jaar geleden de beste artiesten uit vijftig jaar Songfestival in de Ziggo Dome als troost voor het afgelaste feest.
  Om 23:17 op NPO 3

Zaterdag 14-05

 • Eurovisie Songfestival voorbeschouwing: Rik van de Westelaken blikt vooruit op het Eurovisie Songfestival.  
  Om 20:30 op NPO1
 • Finale Eurovisie songfestival 2022: Je kijkt naar een liveregistratie van de Finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn. De 25 overgebleven landen strijden om de eerste plek.
  Om 21:00 op NPO1

Heb jij nog geen tv maar wil je dit wel graag? Je kunt bij ons de gratis postcodecheck doen om te kijken welke internet providers leverbaar zijn op jouw adres.

Je kunt het Eurovisie Songfestival ook online volgen, met de streamingdiensten NLZIET, en NPO Plus.

Wat is het Eurovisie Songfestival?

Het Eurovisie Songfestival is een competitie van liedjes die jaarlijks plaats vindt met landen door heel Europa. Dit festival bestaat al sinds 1967 en wordt ook in landen buiten Europa uitgezonden. De naam is te danken aan het Eurovision TV Distribution Network. Dit was een onderdeel van de Europese Radio Unie (EBU). Elk actief lid van de EBU kan meedoen aan het songfestival.

De winnaar van het festival wordt bepaald door het geven van punten door ieder deelnemend land aan hun favoriete liedjes. Daarnaast is er ook een vakjury die 10 punten kan geven. Beide stemmen tellen voor 50% mee. De eer van het organiseren van het Eurovisie Songfestival gaat naar de winnaar van het voorgaande jaar.

Voordat de finale plaats vindt zijn er eerst twee voorrondes, de halve finales. Uit beide halve finales zullen 10 landen zich kwalificeren voor de finale. In de finale van 2022 zullen 25 landen optreden.

Er zijn een aantal landen die automatisch in de finale staan. Deze landen hoeven dus niet op te treden tijdens de halve finales. Deze landen danken hun gegarandeerde finaleplaats aan hun financiële steun aan het festival. Dit was de grote vier, namelijk Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In 2011 werd dit de grote vijf en kwam Italië erbij.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking