100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Nieuw seizoen ‘De slimste mens’!

Dinsdag 27 December 2022 3 minuten en 55 seconden leestijd

Nieuw seizoen ‘De slimste mens’!

Er is weer een nieuw seizoen van de slimste mens begonnen. In deze kennisquiz strijden zowel bekende als minder bekende Nederlanders tegen elkaar. Er zijn verschillende soorten vragen en het werkt op tijd, erg zenuwslopend dus. Ben je benieuwd naar hoe je deze kennisquiz kunt volgen en wie er dit jaar allemaal mee doen? Wij zochten het uit!

Gisteren, op 26 december, is de 21e editie van De slimste Mens gestart. Onder leiding van Philip Freriks, met jurylid Maarten van Rossem, gaan elke maandag tot en met donderdag drie Nederlanders de strijd met elkaar aan. Afgelopen seizoen trok deze kennisquiz maar liefst 1,7 miljoen kijkers per aflevering. De winnaar van het vorige seizoen was de cabaretier Jasper van Kuijk.

Hoe volg je De Slimste Mens?

De Slimste Mens is elke maandag tot en met donderdag op tv te zien. Het programma is van NPO2 naar NPO1 verhuist. Dit betekent dat je 4 dagen in de week van deze kennisquiz kunt genieten op NPO1. De quiz start direct na het NOS journaal van 20:00 uur.

Heb jij een tv abonnement? Dan kun je naar De Slimste Mens kijken op NPO1 - kanaal 1. Als je alleen een internet abonnement hebt dan kun je De Slimste Mens ook volgen maar dan online. Er zijn namelijk meerdere streamingdiensten waar je programma’s van NPO2 op kunt kijken, dit zijn:

  • Canal Digitaal: Via Canal Digitaal kun je live tv kijken, ook NPO1 kun je live bekijken. Mocht je verhindert zijn dan kun je het programma tot 7 dagen terug kijken. Ook kun je De Slimste Mens opnemen, zo hoef je het niet binnen die 7 dagen te bekijken. Je kunt deze streamingdienst 1 week gratis uitproberen, daarna betaal je €14,95 per maand.
     
  • NLZIET: Je kunt via NLZIET live tv kijken. Zo kun je dus op het moment dat De Slimste Mens op tv is meekijken via de streamingdienst. Mocht je geen tijd hebben om te kijken kun je de aflevering later terugkijken. De afleveringen blijven staan dus je hoeft het niet binnen 7 dagen gekeken te hebben. Je hebt een account nodig voor NLZIET. Je kijkt de eerste 2 weken gratis, daarna kost het account €7,95 per maand.
     
  • NPO Start: NPO Start is de gratis streamingdienst van de publieke omroep. Je kunt hier gratis live tv kijken en je kunt programma’s tot 7 dagen terugkijken. Via NPO Start kun je dus ook de Slimste Mens volgen. Je kunt reclames niet doorspoelen.
     
  • NPO Plus: NPO Plus is de betaalde streamingdienst van de NPO. Je kunt hier De Slimste Mens via live tv kijken of je kunt het terugkijken. Je hebt voor het terugkijken vaak langer de tijd dan 7 dagen. Ook krijg je geen reclames te zien.

Heb jij nog geen goede internet (en tv) provider? Kijk dan met onze gratis postcodecheck welke internet providers leverbaar zijn op jouw adres.

Naast de tv uitzending is er dit seizoen ook een podcastserie rondom het programma. De afleveringen worden nabesproken door oud-finalist Bram Douwes met een of twee wisselende gasten. Je kunt elke donderdag luisteren naar een nieuwe aflevering via apps zoals Spotify.

Wat is De Slimste Mens?

De Slimste Mens is een kennisquiz waarbij elke aflevering gespeeld wort met drie kandidaten. Er zijn verschillende soorten vragen waar verbanden gezocht moeten worden, puzzels gemaakt moeten worden en antwoorden op vragen gegeven moeten worden. Door de vragen goed te beantwoorden kunnen kandidaten tijd winnen. De seconden gaan er weer af door na te denken.

Er worden vijf rondes gespeeld en de kandidaat die na deze rondes de meeste tijd over heeft is De Slimste Mens van de dag en mag door naar de volgende aflevering. Tussen de overige twee kandidaten wordt nog een dagfinale gespeeld. Degene die de dagfinale wint mag ook door naar de volgende aflevering. De verliezer gaat er uit, daar komt weer een nieuwe kandidaat voor in de plaats. In de laatste week van de uitzendingen komen de kandidaten met de meeste deelnames terug.

Elke kandidaat mag maximaal zeven afleveringen achter elkaar meedoen. In de periode dat het programma op tv is kun je zelf ook meespelen met de app. Ook krijg je dagelijks een vraag in de app waarmee je een prijs kunt winnen. Via de site van De Slimste Mens kun je een vraag stellen. Maarten van Rossem beantwoord aan het begin van elke aflevering een vraag.

Welke Nederlanders doen mee met De Slimste Mens?

De eerste kandidaten die tegen elkaar streden waren parlementair verslaggever Ron Fresen, Paralympisch kampioene Marlou van Rhijn en actrice Anniek Pheifer. Andere kandidaten die dit seizoen meedoen zijn zanger Camiel Meiresonne, zanger Abel van Gijlswijk, journalist Tim de Wit, bioloog Mátyás Bittenbinder, actrice Janneke Dekker, schrijfster Milou Deelen en presentatrice Paula Udondek.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen.   Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking