100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Olympische Zomerspelen 2020!

Woensdag 21 Juli 2021 3 minuten en 18 seconden leestijd

Olympische Zomerspelen 2020!

De olympische spelen van 2020 vinden dit jaar van 23 juli 2021 tot en met 8 augustus 2021 plaats in Tokio. Met het ontsteken van de Olympische Vlam worden de Olympische spelen geopend. De openingsceremonie is 23 juli om 12:35 te zien op NPO 1. Kun je de rest van de spelen ook volgen? En zo ja waar? Lees snel verder.

Omdat de Olympische spelen 2020 vorig jaar niet door konden gaan, zijn ze een jaar verplaatst. De spelen behouden wel de originele naam. Er worden dit jaar 33 verschillende sporten beoefend. Er staan op dit moment 11.091 sporters ingeschreven die zullen deelnemen in 339 wedstrijden en 50 verschillende disciplines. Er zullen in het totaal ongeveer 79.000 sporters, coaches, ondersteunend personeel en journalisten afreizen naar Japan. Het stadion waar de opening- en sluitingsceremonies gehouden zullen worden is geheel nieuw ontworpen en gebouwd, speciaal voor de zomerspelen van 2020. Het stadion is CO2 neutraal en gebruikt alleen natuurlijke energiebronnen.

Op welke zender kan ik naar de Olympische Spelen kijken?

In 2015 kwam het nieuws naar buiten dat het bedrijf Discovery Communications de uitzendrechten van de Olympische spelen voor een groot deel van Europa had gekocht, waaronder voor Nederland en België. Dit zijn de rechten voor de zomerspelen en winterspelen van 2018 tot en met 2024. Dit was voor het eerst dat de rechten niet in handen waren van een publieke oproep. Hierdoor was er angst dat de spelen alleen nog maar te zien waren op zenders en websites van Discovery, zoals Eurosport, maar dit is uiteindelijk gelukkig niet het geval. Discovery heeft grote sublicenties doorverkocht aan publieke omroepen zoals NOS.

Het is nog niet bekend of alle wedstrijden op tv te zien zullen zijn. Je kunt in ieder geval wel alle wedstrijden bekijken via de Eurosport Player. De meest aansprekende onderdelen, met Nederlanders en belangrijke finales, zijn ook te zien op NPO1. Zo kijk je op 23 juli om 12:35 naar de openingsceremonie op NPO1 met het commentaar van Jan Roelf en Léon Haan.  Naast deze opening wordt er iedere avond op NPO1 live vanuit Scheveningen met verschillende gasten terug en vooruit geblikt op de Olympische spelen, van 20:30 – 21:30.

Eurosport heeft automatisch de live-uitzendrechten en de programmeringen van Eurosport 1 en Eurosport 2. Deze zenders staan dus grotendeels in het teken van de Olympische spelen. Je kunt dit alleen kijken met een abonnement op Eurosport, wanneer jij bijvoorbeeld tv afneemt bij een provider. Heb je nog geen tv? Je kunt bij ons de gratis postcodecheck doen om te kijken welk internetabonnement het beste bij je past.

Naast Eurosport zendt NOS ook veel over de olympische spelen uit. Ze heeft sublicenties gekocht waardoor ze het overgrote deel van de prestaties van de Nederlandse atleten live op tv kunnen uitzenden. Bij slechts een beperkt aantal sporten beschikt de NOS niet over de live-uitzendrechten. Daarentegen kan de NOS achteraf wel een samenvatting van de wedstrijden uitzetten. Bij de NOS zijn de meeste prestaties van de Nederlandse atleten ook online via een livestream te volgen. De livestream van de NOS is gratis. Je kunt kijken naar de livestreams op de site van de NOS in de rubriek ‘sport’.

Wat is de Eurosport Player?

Eurosport Player is de abonnementsdienst van de sportzender Eurosport. Je kunt naar deze dienst kijken via de app of via de website van Eurosport. Op dit platform is alle sport live en on demand te zien. Je kunt kijken naar zowel de live sportevenementen als de tv-uitzendingen. Wanneer je ingelogd bent is het aantal livestreams direct zichtbaar. Je kunt hier kiezen tussen de live uitzendingen van Eurosport 1 en 2 en alle overige beschikbare livestreams.

Welke sporten worden beoefend?

Er worden 33 verschillende sporten beoefend, namelijk; Gymnastiek (turnen), Boogschieten, Atletiek, Badminton, Basketbal, Boksen, Kayaking, Fietsen, Paardrijden (schoonspringen), Schermen, Voetbal, Golf, Zwemsporten schoonspringen, synchroon zwemmen, zwemmen, waterpolo, open water zwemmen, Handbal, Hockey, Judo, Moderne vijfkamp (Pentalon), Roeien, Rugby, Zeilen, Schieten, Tafeltennis, Taekwondo, Tennis, Triatlon, Volleybal, Gewichtheffen, worstelen, honkbal/softbal, karate, skateboarding, klimmen en surfen.

Dit is het eerste jaar dat de sporten honkbal/softbal, karate, skateboarding, klimmen en surfen mee doen met de spelen.

Wist je dat?

  • De nieuwe sporten van dit jaar door Japan voorgedragen zijn en unaniem goedgekeurd zijn in 2016.
  • Er een record aantal van sporten beoefend worden tijdens de Olympische zomerspelen van 2020.
  • Er 339 medailles wedstrijden zijn verspreid over 42 locaties.
  • Er door de 5 nieuwe sporten 18 nieuwe wedstrijden zijn.
Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking