100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Tv bestaat 70 jaar!

Vrijdag 1 Oktober 2021 5 minuten en 39 seconden leestijd

Tv bestaat 70 jaar!

2 oktober bestaat televisie alweer 70 jaar! Dat kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Veel zenders vieren deze mooie jaren door terug te blikken. Niet alleen televisiezenders vieren dit, maar ook het beeld en geluid museum heeft een mooi programma in elkaar gezet. Ben je benieuwd welke programma’s je kunt bekijken en welke zenders dit vieren? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet! Lees snel verder!

TV bestaat 70 jaar: Programma’s die je moet zien!

2 oktober is het precies 70 jaar geleden dat de eerste officiële televisie-uitzending werd uitgezonden. Veel zenders staan stil bij deze gebeurtenis met speciale programma’s rondom dit thema. Wij hebben een aantal kijktips voor jou op een rijtje gezet!

 • 70 jaar tv: Breaking news: Inmiddels zijn we er aan gewend dat we kunnen meekijken met groot nieuws, dit was niet altijd zo. NOS Nieuws houdt een uitzending over de ontwikkeling van breaking niews.
  vrijdag 1 oktober, 20:28 uur op NPO2
   
 • 70 jaar TV: Nieuws: Er wordt teruggekeken naar de geschiedenis van het nieuws.
  vrijdag 1 oktober, 20:30 uur
   
 • Het beste van muziek: We kijken naar de leukte en bekendste muziekfragmenten van de Nederlandse televisie.
  Vrijdag 1 oktober, 22:05 uur op NPO3
   
 • De nacht van muziek: Hier duiken we in de muziekgeschiedenis op televisie. Veel nationale en internationale sterren hebben opgetreden in televisieprogramma’s van Nederlandse bodem.
  Vrijdag 1 oktober, 23:10 op NPO3
   
 • Met het mes op tafel: Drie duo’s spelen een spel met vragen over programma’s presentatoren, muziek en ontwikkelingen uit de televisiegeschiedenis.
  zaterdag 2 oktober, 07:10 uur op BVN
   
 • Het beste van 70 jaar KinderTV: Een overzicht van de meest populaire kinderprogramma’s van de afgelopen 70 jaar.
  zaterdag 2 oktober, 15:40 uur op BVN
   
 • 70 jaar tv: Wat ging er door je heen?: Er wordt ingezoomd op de interviews bij sportprestaties en hoe dat in de loop der jaren ontwikkelt is.
  zaterdag 2 oktober, 17:20 uur op NPO1
   
 • De klant is nog altijd koning: Met de eerste uitzending van koning klant in 1965 is het genre consumenten-tv geboren.
  zaterdag 2 oktober, 17:35 uur op NPO2
   
 • Satire van A tot Z: Een terugblik op zeventig jaar satire op televisie.
  zaterdag 2 oktober, 22:00 uur op NPO2
   
 • Levensbeschouwing: We blikken terug op verschillende levensbeschouwelijke programma’s die afgelopen 70 jaar op tv zijn geweest.
  zondag 3 oktober, 10:45 uur NPO3
   
 • Spanning tussen politici en de media: tv geschiedenis: De ontwikkeling van de parlementaire journalistiek in de beginjaren wordend belicht.
  zondag 3 oktober, 20:35 op NPO2
   
 • Achtergronden bij het nieuws: Sven Kokkelman blikt terug op de rijke geschiedenis van de nieuwsrubrieken op de Nederlandse televisie.
  zondag 3 oktober, 22:05 uur op NPO2
   
 • Je zou het moeten weten: In dit spelprogramma wordt je meegenomen in onze televisiegeschiedenis.
  Zondag 3 oktober t/m zondag 24 oktober, 21:25 op NPO1
   
 • Het beste van drama: In vogelvlucht gaan we door de rijke geschiedenis van het Nederlandse drama.
  zondag 3 oktober, 23:15 uur
   
 • persoonlijke verhalen: Anita Witzier maakt een reis door het verleden van de Nederlandse televisie.
  maandag 4 oktober, 18:50 uur op NPO2
   
 • 70 jaar tv: LIVE! U was erbij… thuis: Je wordt als kijker meegenomen in de ontwikkeling van rechtstreekse programma’s op de Nederlandse televisie.
  Maandag 4 oktober, 21:30 uur op NPO1
   
 • Markant: Erik de Vries: Een portret van Erik de Vries, de grondlegger van de Nederlandse televisie.
  zondag 10 oktober, 19:10 uur op BVN

Ontwikkeling van tv

De eerste officiële televisie-uitzending in Nederland vond plaats op 2 oktober 1951. Deze uitzending werd geopend door Jeanne Roos met de worden “Goedenavond dames en heren. Vanavond is het een heel bijzondere avond.” In de daaropvolgende jaren is televisie uitgegroeid tot een populair massamedium.

De allereerste wortels van televisie liggen veel verder terug. In 1883 ontwikkelt de Duitse ingenieur Paul Nipkow de Nipkowschijf. Dit is een mechanisme waarbij via een ronddraaiende schijf  licht kan worden omgezet in een elektrisch signaal. Deze uitvinding vormt een belangrijke stap in de ontwikkeling van televisie. Het duurt tot de jaren twintig voordat de Schot John Baird de voorloper van de televisie ontwikkelt. Hij maakt hierbij gebruik van een kartonnen Nipkowschijf. Vanaf dan is er veel interesse om een werkende televisie en uitzendingen te maken.

Philips experimenteert hier veel mee. Erik de Vries is de belangrijkste figuur. Hij is intensief betrokken bij de experimentele televisie. Tijdens de tweede wereldoorlog worden de experimenten gestaakt, maar daarna worden ze weer opgepakt. De eerste uitzending vindt plaats op 18 maart 1948 en dit wordt gezien als de eerste onofficiële Nederlandse televisie uitzending. Na enkele jaren experimenteren stemt de overheid in met de invoering van televisie uitzendingen. In 1951 wordt de Nederlandse Televisie Stichting (NTS)  opgericht. Deze stichting bestaat uit AVRO, KRO, VARA en NCRV.

In de eerste jaren van televisie worden er tweemaal per week avondprogramma’s uitgezonden, op de enigste zender Nederland 1. In 1958 zijn er 240.000 tv-toestellen in Nederland. Op 1 januari 1956 werd besloten dat de grote omroepen hun eigen zendtijd krijgen. Pas vanaf de jaren zestig loopt het storm met de televisie. De televisie is echt ingeburgerd en hele groepen mensen kijken samen naar een klein schermpje.

Sindsdien heeft tv hele ontwikkelingen gemaakt. Zo kijk je nu op elk gewenst moment van de dag naar tv en kun je zelfs programma’s opnemen en later terugkijken. Ook kun je door middel van de streamingdiensten kijken waar en wanneer je maar wilt. De tv zelf heeft ook veel veranderingen doorgemaakt. Van beeldbuistelevisie, naar lcd televisie, naar Oled televisie, naar plasmatelevisie.

Heb jij al tv? Je kunt bij ons de gratis postcodecheck doen om te kijken welke internetproviders er internet & tv op jouw adres levert.

Wat staat er bij het Beeld en Geluid museum op het programma?

Samen met verschillende partners staat het Beeld en Geluid museum in oktober stil bij het verleden, heden en de toekomst van televisie in Nederland. Door televisie leerden we zowel verre buitenlanden als elkaar beter kennen. De televisie is van groot belang in onze dagelijkse informatievoorziening, maar vooral ook voor ons vermaak. Het beeld en geluid is trots op Nederland als vernieuwer op het gebied van amusement en de realisatie van geweldige shows en formats die miljoenen mensen over de hele wereld inspireren. Daarom biedt beeld en geluid een gevarieerd programma aan. Wij hebben een aantal hoogtepunten voor jou op een rijtje gezet:

 • 30 september t/m 1 oktober vindt er een internationale conferentie plaats waarin wetenschappers bestaande debatten voortzetten en ingaan op de academische studie van televisiegeschiedenis.
 • 2 oktober: Kan niet bestaat niet! De regisseur Bob Rooyens heeft grensverleggende televisie gemaakt en Roland de Groot deed dat met zijn decorontwerpen. Je ziet hun passie voor hun werk. Wat hun visie op televisie maken in 2021 is kom je ook te weten!
 • Op 3 oktober presenteren Carlo en Irene een middag met 70 jaar tv-amusement.
 • 4 tot 8 oktober is er een podcast over Nederlandse televisieseries en programma’s.

Erg leuk om in de maand oktober een kijkje te nemen om ook het 70 jarig bestaan van tv te vieren!

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking