Vrijdag 1 Oktober 2021 5 minuten en 39 seconden leestijd
2 oktober bestaat televisie alweer 70 jaar! Dat kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Veel zenders vieren deze mooie jaren door terug te blikken. Niet alleen televisiezenders vieren dit, maar ook het beeld en geluid museum heeft een mooi programma in elkaar gezet. Ben je benieuwd welke programma’s je kunt bekijken en welke zenders dit vieren? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet! Lees snel verder!
2 oktober is het precies 70 jaar geleden dat de eerste officiële televisie-uitzending werd uitgezonden. Veel zenders staan stil bij deze gebeurtenis met speciale programma’s rondom dit thema. Wij hebben een aantal kijktips voor jou op een rijtje gezet!
De eerste officiële televisie-uitzending in Nederland vond plaats op 2 oktober 1951. Deze uitzending werd geopend door Jeanne Roos met de worden “Goedenavond dames en heren. Vanavond is het een heel bijzondere avond.” In de daaropvolgende jaren is televisie uitgegroeid tot een populair massamedium.
De allereerste wortels van televisie liggen veel verder terug. In 1883 ontwikkelt de Duitse ingenieur Paul Nipkow de Nipkowschijf. Dit is een mechanisme waarbij via een ronddraaiende schijf licht kan worden omgezet in een elektrisch signaal. Deze uitvinding vormt een belangrijke stap in de ontwikkeling van televisie. Het duurt tot de jaren twintig voordat de Schot John Baird de voorloper van de televisie ontwikkelt. Hij maakt hierbij gebruik van een kartonnen Nipkowschijf. Vanaf dan is er veel interesse om een werkende televisie en uitzendingen te maken.
Philips experimenteert hier veel mee. Erik de Vries is de belangrijkste figuur. Hij is intensief betrokken bij de experimentele televisie. Tijdens de tweede wereldoorlog worden de experimenten gestaakt, maar daarna worden ze weer opgepakt. De eerste uitzending vindt plaats op 18 maart 1948 en dit wordt gezien als de eerste onofficiële Nederlandse televisie uitzending. Na enkele jaren experimenteren stemt de overheid in met de invoering van televisie uitzendingen. In 1951 wordt de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) opgericht. Deze stichting bestaat uit AVRO, KRO, VARA en NCRV.
In de eerste jaren van televisie worden er tweemaal per week avondprogramma’s uitgezonden, op de enigste zender Nederland 1. In 1958 zijn er 240.000 tv-toestellen in Nederland. Op 1 januari 1956 werd besloten dat de grote omroepen hun eigen zendtijd krijgen. Pas vanaf de jaren zestig loopt het storm met de televisie. De televisie is echt ingeburgerd en hele groepen mensen kijken samen naar een klein schermpje.
Sindsdien heeft tv hele ontwikkelingen gemaakt. Zo kijk je nu op elk gewenst moment van de dag naar tv en kun je zelfs programma’s opnemen en later terugkijken. Ook kun je door middel van de streamingdiensten kijken waar en wanneer je maar wilt. De tv zelf heeft ook veel veranderingen doorgemaakt. Van beeldbuistelevisie, naar lcd televisie, naar Oled televisie, naar plasmatelevisie.
Heb jij al tv? Je kunt bij ons de gratis postcodecheck doen om te kijken welke internetproviders er internet & tv op jouw adres levert.
Samen met verschillende partners staat het Beeld en Geluid museum in oktober stil bij het verleden, heden en de toekomst van televisie in Nederland. Door televisie leerden we zowel verre buitenlanden als elkaar beter kennen. De televisie is van groot belang in onze dagelijkse informatievoorziening, maar vooral ook voor ons vermaak. Het beeld en geluid is trots op Nederland als vernieuwer op het gebied van amusement en de realisatie van geweldige shows en formats die miljoenen mensen over de hele wereld inspireren. Daarom biedt beeld en geluid een gevarieerd programma aan. Wij hebben een aantal hoogtepunten voor jou op een rijtje gezet:
Erg leuk om in de maand oktober een kijkje te nemen om ook het 70 jarig bestaan van tv te vieren!
Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.