100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Waar kijk je Prinsjesdag 2023?

Dinsdag 19 September 2023 2 minuten en 49 seconden leestijd

Waar kijk je Prinsjesdag 2023?

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Dit betekent dat het vandaag, dinsdag 19 september, Prinsjesdag is. Onze koning Willem-Alexander leest de plannen van het kabinet in de troonrede voor. De troonrede is live te volgen. Wil je weten waar en hoe? Lees dan snel verder

Vanwege de renovatie van het Binnenhof, is ook dit jaar Prinsjesdag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Prinsjesdag is live te volgen vanaf 12:25 op NPO1 en op NPO2 met gebarentolk. Aan het begin van de avond, 18:55, komen de hoogtepunten voorbij in een samenvattende uitzending op NPO2. Prinsjesdag is ook online te volgen. Via de NOS-app en op NOS.nl wordt er een liveblog bijgehouden met berichten en updates. Daarnaast is er een ook een livestream te bekijken via NOS.nl, de NOS-app, NOS Facebook, het YouTube-kanaal van de NOS en Gids.tv. Heb je geen tijd om Prinsjesdag op televisie te kijken, maar wil je het wel graag volgen? Op NPO Radio 1 is Prinsjesdag van 12:00 tot 16:00 live te volgen.

Heb je geen tijd om gedurende de dag alles in de gaten te houden? Geen zorgen, eind van de middag, 17:00, is in ‘Nieuws en Co’ een samenvatting te horen. In de avond kan je luisteren naar een uitgebreide nabeschouwing via NPO Radio 1 in het programma ‘NOS Met het Oog op Morgen’. Daarnaast kan je via de app belangrijke momenten terugkijken en worden er op Instagram belangrijke beeldmomenten gedeeld.

Programma Prinsjesdag op een rij

Ben je benieuwd naar het programma? Wij hebben dit voor jou uitgezocht:

  • 11:30: De Kamerleden vertrekken vanaf de Eerste en Tweede kamer naar de Koninklijke Schouwburg.
  • 12:00: Opstelling van de militaire erewacht bij de Koninklijke Schouwburg.
  • 12:45: De leden van de Eerste en Tweede kamer nemen plaats in de Koninklijke Schouwburg.
  • 13:00: De vergadering wordt door de Voorzitter geopend en de Koning en het Koninklijk gezelschap vertrekt met de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg.
  • 13:15: Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en het koninklijk gezelschap komen aan bij de Koninklijke Schouwburg. Hier spreekt de Koning de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de belangrijkste plannen voor het komende jaar zijn.
  • 14:00: De Koninklijke stoet komt aan bij Paleis Noordeinde. Aansluitend verschijnt het Koninklijke gezelschap op het balkon van het Paleis.
  • 15:30: De minister van Financiën biedt het koffertje met daarin de Miljoenennota en Rijksbegroting aan aan de Tweede Kamer.

Wat is Prinsjesdag?

Sinds 1814 wordt het werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer officieel geopend op Prinsjesdag. In het begin viel Prinsjesdag niet op de derde dinsdag van september. Vroeger viel Prinsjesdag namelijk eerst op de 1e maandag in november en later op de 3e maandag in oktober. Er bleek echter niet genoeg tijd over om de begrotingsplannen voor 1 januari af te handelen. Er werd daarom in 1848 gekozen om Prinsjesdag te vervroegen naar de 3e maandag in september. In 1887 werd Prinsjesdag verplaatst naar de 3e dinsdag van september. De reistijd naar Den Haag was voor veel Kamerleden lang, waardoor zij op zondag al moesten vertrekken. De leden van christelijke partijen vonden dat een bezwaar en daarom werd de dag weer verplaatst.

Op Prinsjesdag leest de koning de Troonrede voor vanaf de troon in een vergadering van de Staten-Generaal. In de Troonrede geeft de regering aan wat het regeringsbeleid voor het komende jaar zal zijn. Daarnaast worden ook de miljoenennota en de rijksbegroting gepresenteerd.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social mediakanalen. Wij zijn te vinden op Instagram, Twitter en Facebook. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg -en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking