100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat betekent de Brexit voor je internet en tv-abonnement?

Woensdag 30 december 2020 4 minuten en 4 seconden leestijd

Wat betekent de Brexit voor je internet en tv-abonnement?

Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar vrijdag 1 januari is het helemaal rond, de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk hoort dan niet langer bij de Europese Unie. Vorige week zijn er afspraken gemaakt die gaan gelden voor handel en geleverde diensten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dit heeft ook gevolgen voor Nederlandse internet en tv-klanten die afreizen naar het Verenigd Koninkrijk. Wat? Dat vertellen we je in dit blog.

Hoe zit het ook alweer met de Brexit?

Op 23 juni 2016 werd er een raadgevend referendum gehouden onder de Britse bevolking. Er werd in dit referendum gestemd voor het wel of niet blijven in de Europese Unie. 51.9% van de stemmers koos voor een vertrek. Op 29 maart 2017 liet de Britse regering de Europese Unie officieel weten dan zij wilden vertrekken. Volgens de regels kregen zij daarna twee jaar de tijd om dit te regelen.

De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie liepen stroef. Uittreden binnen twee jaar na hun aankondiging lukte dan ook niet. Na de premiers David Cameron en Theresa May, was het Boris Johnson die de koppen in het Britse Lagerhuis dezelfde kant op kreeg.

Het Verenigd Koninkrijk vertrok op 31 januari 2020 uit de Europese Unie. Zij gekregen de rest van het jaar wel de tijd om te onderhandelen over een handels- en samenwerkingsakkoord. Dit staat inmiddels op papier en daarmee is het Verenigd Koninkrijk het eerste land dat zelf uit de Europese Unie is gestapt sinds de oprichting.

Wat gaat er voor mij veranderen na de Brexit?

Op 1 april 2018 was Geoblocking niet langer toegestaan binnen de Europese Unie. Geoblocking zorgde voor een blokkade waardoor je betaalde online abonnementsdiensten niet buiten Nederland kon bekijken zoals je dat thuis doet. Maar door het verbod op Geoblocking kon dit binnen de Europese Unie nu wel.

Misschien vraag je je af waarom dit alleen in de Europese Unie is. Dit heeft te maken met rechten. Online diensten hebben in bijna alle gevallen niet de rechten om content wereldwijd aan te bieden.

Maar nu zit het Verenigd Koninkrijk niet langer in de Europese Unie wat dus ook betekent dat ze niet langer onder het verbod van Geoblocking vallen. Hieronder lees je wat dit voor jou betekent wanneer je afreist naar het Verenigd Koninkrijk.

Ziggo; Geen Ziggo Go app in het Verenigd Koninkrijk na Brexit

Door de Brexit kunnen Ziggo-klanten, na 1 januari 2021, geen gebruik meer maken van de Ziggo Go app in het Verenigd Koninkrijk. In alle andere landen binnen de Europese Unie kunnen klanten van Ziggo gewoon gebruik blijven maken van de Ziggo Go app.

Met de Ziggo Go app kun je via je smartphone, tablet of laptop onder andere live naar je favoriete programma’s kijken. Series terugkijken en gebruik maken het on-demand product van Ziggo. Internet en tv-klanten van Ziggo kunnen gratis gebruik maken van de Ziggo Go app.

KPN; Geen KPN iTV in het Verenigd Koninkrijk na Brexit

4 januari jl. maakte ook KPN bekend dat klanten niet langer gebruik kunnen maken van de KPN iTV-app als zij verblijven in het Verenigd Koninkrijk. Net als bij Ziggo heeft dit te maken met de rechten. 

Met de KPN iTV-app kijk je via je smartphone, tablet of laptop naar je favoriete programma's, waar je maar wilt. Of dit nu thuis op zolder is, of onderweg. Helaas kun je door de Brexit niet langer in het Verenigd Koninkrijk gebruik maken van KPN iTV.

T-Mobile; Voorlopig in het Verenigd Koninkrijk wel TV Anywhere

Ook T-Mobile heeft een eigen online dienst voor tv-klanten. Die dienst heet TV Anywhere en is net als die van Ziggo gratis voor eigen klanten.

Voorlopig kunnen T-Mobile-klanten nog gebruik maken van de TV Anywhere app wanneer zij in het Verenigd Koninkrijk zijn. Of dit zo blijft is de vraag, maar voorlopig veranderd T-Mobile niets aan haar diensten binnen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Of onze andere internetproviders wel of niet hun tv-app blijven aanbieden in het Verenigd Koninkrijk na 1 januari is nog niet bekend, maar natuurlijk houden we je op de hoogte wanneer er nieuws is.

Wat gebeurt er met je telefoonrekening na de Brexit?

Het is natuurlijk niet alleen je internet en tv-abonnement waarin dingen veranderen bij een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. Dit heeft ook invloed op je mobiele abonnement. Want ook hier zijn regels voor waardoor je in de hele Europese Unie gebruik kunt maken van je mobiele abonnement zoals je dat in Nederland doet. Er worden dus geen extra kosten gerekend voor bijvoorbeeld het bellen uit het buitenland of het gebruik van data, dit valt binnen je bundel.

Grote providers als VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile hebben aangegeven dat hun klanten voorlopig kunnen bellen en internetten met hun smartphone via het mobiele abonnement dat zij in Nederland hebben. Of dit altijd zo zal blijven is de vraag…

Internet en tv voor jou

Ben jij vaak in het Verenigd Koninkrijk en kijk je dan graag naar je favoriete programma’s via de tv-app van je provider. Dan zijn Ziggo en KPN misschien niet de providers voor jou. Maar via de TV Anywhere app van T-Mobile hoef je voorlopig niets te missen.

Ben je benieuwd welke internetproviders leverbaar zijn op jouw adres? Doe dan nu onze gratis postcodecheck, ontdek alle opties en vergelijk internet abonnementen.