100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is het verschil tussen DSL internet en glasvezel internet?

Dinsdag 27 September 2022 3 minuten en 43 seconden leestijd

Wat is het verschil tussen DSL internet en glasvezel internet?

Als je op zoek bent naar een nieuw internet abonnement heb je de termen DSL internet en glasvezel internet waarschijnlijk voorbij zien komen. Het zijn twee internet technieken. Maar wat is het verschil tussen deze twee internet technieken en hoe weet je welke techniek bij jou past? Wij leggen het uit!

Als je bij ons de gratis postcodecheck doet om internet te vergelijken zie je ook welk soort internet er op jouw adres aanwezig is. Er zijn drie soorten internet, namelijk DSL internet, glasvezel internet en kabel internet. Het zou zo kunnen zijn dat alle drie deze soorten internet aanwezig zijn op jouw adres, maar misschien is er maar één techniek aanwezig. Een keuze tussen meerdere technieken kan lastig zijn, daarom leggen wij jou in dit kennisbank bericht het verschil tussen DSL internet en glasvezel internet uit.

Wat is DSL internet?

DSL internet is internet via de traditionele telefoonlijn, ook wel de koperlijn. Er loopt een hoogfrequent signaal door de telefoonlijn. De mensen kunnen dit niet horen, maar door dit signaal kun je via je DSL kabel gebruik maken van het internet. Om van het internet gebruik te maken heb je wel een modem nodig. Het modem ontvangt namelijk het hoogfrequente signaal en zet dit om in een bruikbaar internet signaal. Dit signaal wordt door de router opgepikt en omgevormd tot een signaal waar je je apparaten mee kunt verbinden. Tegenwoordig ontvang je altijd een modem en router in een van je provider.

De download- en uploadsnelheid bij een DSL verbinding zijn niet gelijk aan elkaar. De downloadsnelheid ligt altijd hoger. De maximale snelheid die je op jouw adres kan halen is afhankelijk van de afstand van je woning tot de wijkcentrale. Hoe verder je van de centrale af woont hoe meer snelheidsverlies je zult hebben. Met een DSL abonnement kun je snelheden halen tot 200 Mbit/s en heb je een prima internet verbinding.

Wat is glasvezelinternet?

Glasvezel is super snel en betrouwbaar internet dat in steeds meer woningen aangelegd wordt. Providers zijn druk bezig om zo veel mogelijk mensen aangesloten te krijgen op deze internet techniek. Glasvezel is een kabel gemaakt van heel dun glas, zo dun als een haar. Informatie wordt door middel van een knipperend laserlicht door deze kabel gestuurd. Hoe sneller het licht knippert, hoe sneller de internet verbinding is. De signalen zoals telefoongesprekken worden omgezet in een digitaal signaal.

Een groot voordeel aan glasvezel internet zijn de hoge snelheden die je kunt halen. Je kunt namelijk tot wel 1000 Mbit/s halen met een glasvezel verbinding. Daarbij zijn de download- en uploadsnelheid gelijk aan elkaar. Bij glasvezel ben je niet afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale, je ontvangt daadwerkelijk de snelheid die je beloofd wordt.

Wil jij graag glasvezel internet maar is het nog niet beschikbaar op jouw adres? Dan kun je je aanmelden voor onze glasvezelcheck. Wij laten het jou dan direct weten als er glasvezel op jouw adres beschikbaar is.

Welk soort internet is beter?

Wij kunnen niet zeggen welk soort internet beter is omdat het om een persoonlijke smaak gaat. Wat wij wel kunnen zeggen is dat glasvezel internet stabieler dan DSL internet. Als jij een groot huishouden hebt waar iedereen veel aan het gamen is zul je baat hebben bij een glasvezelverbinding. Als jij in je een eenpersoonshuishouden hebt en je kijkt alleen tv en stuurt mailtjes dan zul je al tevreden zijn met een DSL verbinding van 50 Mbit/s.

Wij zetten de verschillen en overeenkomsten van deze twee internettechnieken voor jou op een rij:

  • DSL internet wordt geleverd via de koperlijn, de traditionele telefoonkabel. Glasvezel internet wordt geleverd via een glasvezel kabel;
  • Met DSL internet kun je snelheden halen tot 200 Mbit/s. Met glasvezel internet kun je snelheden halen tot 1000 Mbit/s (in de toekomst kan dit nog hoger worden);
  • Met DSL internet wordt de snelheid langzamer hoe verder je van de wijkcentrale woont, met glasvezel internet heb je hier geen last van;
  • De downloadsnelheid ligt bij DSL internet hoger dan de uploadsnelheid, bij glasvezelinternet zijn deze gelijk aan elkaar;
  • Beide technieken zijn niet op alle adressen beschikbaar. Is dit bij jou het geval dan kun je kijken naar kabel internet. Woon je in een buitengebied? Wellicht is 4G internet dan een oplossing voor jou;
  • Er zijn meerdere internet providers die beide technieken aanleveren.

Ben je benieuwd welke techniek er op jouw adres mogelijk is en welke internet providers hun diensten leveren? Doe dan onze gratis postcodecheck.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking