Wat is een Chromecast?

Dinsdag 31 December 2019
Laatste update: Woensdag 5 Mei 2021 4 minuten en 7 seconden leestijd

Wat is een Chromecast?

De Chromecast is een compacte mediaspeler die ontwikkeld is door Google. Een Chromecast gebruik je om muziek, films en webpagina’s van je smartphone, tablet en laptop naar je tv te streamen. Handig voor als je geen, of een oude smart tv hebt. In dit artikel vertellen we je graag meer over wat een Google Chromecast is en wat de voordelen ervan zijn.

Je gebruikt je telefoon of tablet als het waren als een afstandsbediening om de Chromecast te bedienen. Er staat in de apps die je kan gebruiken een logo. Aan dit logo kan je herkennen of je de video of audio kan streamen naar je Chromecast.

Google Chromecast voordelen

De Chromecast van Google is een ontzettend populair apparaatje en dat heeft een goede redenen. Het kent namelijk veel voordelen voor een relatief lage prijs. Wat zijn dan die voordelen?

• De Chromecast is een goedkope oplossing als je geen smart tv hebt om tóch een aantal smart televisie-functies te kunnen gebruiken.
  • Je kan met veel verschillende apps, gebruikmaken van de Chromecast om beeld- of audiomateriaal naar je televisie te streamen. Wil je bijvoorbeeld graag je favoriete Netflix of Disney+ serie bekijken op je televisie
  • Met een Chromecast heb je geen losse afstandsbediening meer die rondslingeren, je bestuurt hem eenvoudig met je smartphone of zelfs met je stem dankzij Google Assistant.
  • Dankzij Chromecast speel je je favoriete mobiele games nu op de tv op groot scherm.

Soorten Chromecast

In 2013 kwam de eerste Google Chromecast op de markt. Inmiddels zijn er een aantal verschillende varianten beschikbaar, elk voor een eigen doelgroep. Welke versies zijn dat?

1. Google Chromecast V3 – Prijs: Ongeveer €40

Dit is de meest recente ‘standaard’ versie van de Chromecast. De standaard Chromecast streamt beelden tot Full HD (1920p) beeldkwaliteit. Je hebt hiervoor geen UTP-kabel meer nodig, maar koppelt hem simpelweg aan je wifi-netwerk (2.4GHz of 5GHz).

1. Google Chromecast Ultra – Prijs: Ongeveer €80

De Chromecast Ultra werkt in feite hetzelfde als de V3, maar met deze Chromecast kan je in Ultra HD streamen naar je televisie. Programma’s moeten dan wel beschikbaar zijn in hoge resolutie. Ook is het belangrijk dat je een televisie hebt die 4K-beeldmateriaal kan afspelen.

1. Google Chromecast met Google TV – Prijs: Ongeveer €95

Dit is de allernieuwste versie van de Chromecast en bestaat pas sinds september 2020. Deze versie lijkt een beetje op de Apple TV, omdat je hierbij een afstandsbediening ontvangt. Zo schakel je eenvoudig tussen je favoriete streamingdiensten. Met deze versie van de Chromecast stream je ook in 4K en zelfs in extra heldere kleuren met HDR. Ook kun je hierbij je stem gebruiken via een microfoon in de afstandsbediening om de Chromecast te bedienen.

Let op: Waar je voorheen ook nog de Google Chromecast Audio had voor enkel het streamen van geluid naar je speakers, is dit niet meer mogelijk. De Chromecast Audio wordt namelijk niet meer gemaakt.

Ik wil een Chromecast bestellen.

Installatie

De installatie van een Chromecast is heel eenvoudig en heeft eigenlijk maar twee vereisten: je televisie moet beschikken over een HDMI-ingang en er moet internet beschikbaar zijn. De installatie mag met recht “plug & play” genoemd worden en bestaat uit enkele simpele stappen waarmee het in ongeveer vijf minuten gepiept is:

• Plug de Chromecast in een vrij HDMI-ingang van je televisie.
  • In het doosje van de Chromecast vind je ook een USB-kabeltje. Steek deze aan de ene kant in de Chromecast en plug de andere kant met een netstroomadapter in het stopcontact. Het is ook mogelijk de Chromecast van stroom te voorzien door hem in een USB-poort van je televisie te pluggen. Lang niet alle televisies beschikken hier echter over. Bovendien werkt de Chromecast in dit geval niet als de televisie niet aan staat.
  • Installeer de Google Home app op je smartphone of tablet en druk op “Nieuwe apparaten instellen” om de Chromecast te configureren. De app leidt je vervolgens vanzelf door de installatie heen.

Kom je er toch niet helemaal uit? Lees dan ons volledig artikel over een Google Chromecast installeren.

Beschikbare apps Chromecast

De Google Chromecast werkt samen met vrijwel al je favoriete streamingdiensten en apps. Om er een aantal te benoemen:

Stabiel en snel internet nodig

Om optimaal gebruik te maken van je Google Chromecast is het belangrijk dat je beschikt over een stabiele internetverbinding, om haperingen te voorkomen. Niet is immers zo frustrerend als een serie die constant vastloopt terwijl je een avondje probeert te ontspannen op de bank. Zeker wanneer je in 4K streamt is een snelle internetverbinding belangrijk. Wil je graag weten hoe snel jouw internet is vergeleken met anderen bij jou in de buurt? Doe dan onze speedtest en ontdek of je wellicht over kan stappen naar een goedkoper en sneller internetabonnement of ontdek de mogelijkheden via onderstaande postcodecheck.