100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Een televisie kopen, waar let je op?

Donderdag 13 Mei 2021 3 minuten en 47 seconden leestijd

Een televisie kopen, waar let je op?

Wanneer jij een nieuwe televisie wilt kopen en je loopt een winkel in zie je heel veel tv’s. Elke tv heeft een ander uiterlijk, een ander formaat, andere ingebouwde technologieën en andere prijzen. Hoe kun je hier nou de perfecte tv tussen vinden? Wij gaan jou hierbij helpen. We leggen jou uit waar je op moet letten wanneer jij een nieuwe televisie gaat kopen.

Er zijn een aantal punten waar jij op moet letten wanneer je een nieuwe televisie gaat kopen. Dit zijn:

 • Het uiterlijk;
 • Beeldkwaliteit;
 • Het formaat;
 • Wil je een SmartTV?;
 • De prijs.
   

Wij gaan deze punten een voor een behandelen.

Waarom is het uiterlijk van een tv belangrijk?

Wanneer jij een televisie aanschaft, zal het de bedoeling zijn dat je deze voor langere tijd in de kamer hebt hangen of staan. Of dit nu in de slaapkamer, de woonkamer of de keuken is, je zult vaak naar deze tv moeten kijken. Als jij een tv aanschaft met een design dat je niet mooi vindt, zul je hier elke dag weer tegenop kijken. Het is dus ook handig om in de winkel naar tv’s te gaan kijken. Zo kom je erachter wat jij mooi vindt.

Wat is de beeldkwaliteit van een televisie?

Er zijn op dit moment twee beeldtechnieken in de markt, namelijk LED en OLED. Met LED wordt verwezen naar de verlichtingsbron van de tv. OLED tv’s maken geen gebruik van een losse verlichtingsbron, maar bij deze techniek geven de pixels zelf licht.

Tegenwoordig is een 4K televisie de standaard. Deze zijn 4x zo scherp als de Full HD tv’s die tot voorkort de standaard waren. Op dit moment wordt er nog geen televisie uitgezonden in 4K, al zijn er wel een aantal internetproviders die een beperkt aantal zenders aanbieden in 4K. Meerdere streamingsdiensten kunnen wel al in 4K bekeken worden. Met Full HD en 4K televisie wordt de resolutie van je tv bedoeld. Hoe meer pixels het beeldscherm heeft, hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld.

Voor welke schermafmeting moet ik kiezen?

De schermafmetingen worden weergegeven in inches. Je kijkt dan diagonaal van linksonder naar rechtsboven. De beeldschermen zijn over de jaren heen steeds groter geworden. Je hebt dus ook veel verschil in de schermafmetingen. Het grootste deel van de televisies die nu verkrijgbaar zijn zijn tussen de 32 inch en de 65 inch. De maat die de meeste kiezen is 55 inch, dit is 139 cm.

Staat jouw bank dicht bij de tv dan kun je een kleiner beeldscherm nemen. Staat jouw bank verder van de tv dan is een groter beeldscherm handiger omdat je ook nog de ondertiteling wilt kunnen blijven lezen. Wij zetten wat richtlijnen voor jou op een rijtje:

 • 32 inch wanneer je ongeveer 2,5 meter van het scherm af zit;
 • 40 inch wanneer je ruim 3 meter van het scherm af zit;
 • 46 inch wanneer je 3,5 meter van het scherm af zit;
 • 55 inch wanneer je ruim 4 meter van het scherm af zit.
   

Wat is een SmartTV?

Niet elke televisie is een SmartTV. Wil jij wel of geen SmartTV? Dit is ook iets om rekening mee te houden wanneer jij een tv aanschaft. Met een SmartTV kun jij op je televisie apps downloaden, zoals Netflix, Youtube of Disney+. Zo hoef je niet je telefoon of laptop met je televisie te verbinden om je favoriete films en series op groot scherm te zien. Heb jij al een Chromecast in huis? Dan is een SmartTV misschien wat overbodig. Dit is een afweging die je zelf moet maken.

Hoeveel kost een tv?

De laatste factor waar je op moet letten is de prijs. Het ene merk heeft duurdere tv’s dan het andere merk. Kies voor jezelf een budget en ga aan de hand daarvan naar een televisie kijken. De factoren zoals hierboven genoemd hebben ook allemaal invloed op de prijs. Wil jij een SmartTV van 55 Inch dan is de kan groot dat deze duurder is dan een gewone tv van 32 inch.

Heb je een nieuwe televisie en wil je graag ook tv afsluiten?

Wanneer jij een televisie hebt en ook graag een abonnement op tv wilt hebben kun je bij ons de gratis postcodecheck doen.

Door middel van deze postcodecheck kom jij er achter welke internetproviders er ook tv op jouw adres leveren.

Veel plezier met het kopen van jouw nieuwe televisie!

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste berichten?

Volg ons dan via Social media! Wij zijn te vinden op FacebookInstagram en Twitter.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking