100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is 3G en 4G?

Dinsdag 16 Oktober 2018
Laatste update: Donderdag 14 Mei 2020 3 minuten en 14 seconden leestijd

Wat is 3G en 4G?

Het begon ooit met 1G en 2G. Na 3G kwam in 2014 4G. De ontwikkelingen blijven niet stil staan. Er wordt momenteel namelijk al hard gewerkt aan 5G. Op dit moment wordt nog vooral gebruik gemaakt van 3G en 4G. In dit bericht vertellen we meer over deze vormen van mobiel internet.

De letter G in 3G en 4G staat voor Generatie. Dit is een generatie binnen de internettechnologie. Wanneer er genoeg technische verbeteringen kunnen worden doorgevoerd valt dit in veel gevallen onder een nieuwe generatie internettechnologie.

Zoals gezegd begon mobiel internet ooit met 1G en 2G. Inmiddels heeft bijna iedereen in Nederland een smartphone en wordt er steeds meer gebruik gemaakt van mobiel internet. Daarom volgde het 3G en 4G internet. Dit moet ook wel want we stellen met z’n allen steeds meer eisen aan ons mobiele internet. Je smartphone krijgt bijvoorbeeld steeds meer functionaliteiten, maar ook ons gebruik is veranderd. Zo streamen we nu bijvoorbeeld tv series via onze smartphone.

Wat is 3G mobiel internet?

Lange tijd is 3G een veel gebruikt netwerk geweest. Je kunt nog steeds gebruik maken van 3G, maar de meeste gebruikers zijn inmiddels overgestapt op 4G. Nadeel aan het 3G netwerk is dat deze niet in heel Nederland helemaal dekkend is. Wanneer dit het geval is word je teruggezet naar het veel langzamere 2G. Foto’s en video’s worden in een steeds hogere resolutie opgenomen en afgespeeld. 3G kan dit niet altijd aan waardoor bijvoorbeeld een video met haperingen wordt afgespeeld en foto’s heel langzaam laden.

Wat is 4G mobiel internet?

In tegenstelling tot 3G heb je met 4G wel een dekkende verbinding in Nederland. Dankzij 4G heb je snel en dekkend internet. Wanneer je een oudere telefoon hebt zou het kunnen dat deze 4G internet nog niet ondersteund, maar alle nieuwere modellen doen dit wel.

Het is tegenwoordig mogelijk om ook thuis 4G internet te ontvangen. Dit is een goede oplossing wanneer je in een gebied woont zonder goede alternatieven als ADSL, kabel of glasvezel internet. Ook kun je voor 4G thuis internet kiezen voor je vakantiehuisje of op je boot.

Wat is het verschil tussen 3G en 4G?

3G is inmiddels verouderd. Groot nadeel is dat je niet overal een goed bereik hebt met 3G. Met 4G daarentegen heb je overal snel en betrouwbaar internet. Dankzij 4G kun je genieten van mobiel internet zoals je thuis hebt.

Even op een rij:

  • Wil je muziek streamen dan duurt het met 3G zo’n 10 seconden voordat de muziek begint te spelen. Met 4G hoef je helemaal niet meer te wachten.
  • Ook bij het uploaden van bijvoorbeeld foto’s is er een flink verschil te zien. Duurt dit met 3G bijvoorbeeld zo’n 30 seconden, ook dit gaat met 4G direct.

Net zoals bij thuis internet beloven mobiele providers je een bepaalde internetsnelheid, maar in de praktijk zul je deze snelheid niet altijd halen. Dit is onder andere afhankelijk van de afstand tot de telefoonmast, hoeveel andere gebruikers actief zijn op het mobiele internetnetwerk en of het signaal door bijvoorbeeld hoge muren wordt geblokkeerd.

De toekomst met 5G internet

De ontwikkelingen staan niet stil en de nieuwste generatie komt eraan. Op dit moment zijn T-Mobile en Tele2 bezig met een fusie. Zij verwachten dat deze eind 2018 rond is. Zodra dit het geval is hebben zij een belofte aan jou. Zij gaan er namelijk voor zorgen dat iedereen in Nederland gebruik kan gaan maken van 5G internet! 

Met 4G internet en straks 5G zit je buiten de deur wel goed qua internetsnelheid en stabiliteit. Wil je thuis ook snel en stabiel internet? Ga dan nu internet vergelijken. Daarmee ontdek je welke internet providers en internetsnelheden beschikbaar zijn op jouw adres.
Ons kennisbank bericht Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig? helpt jou te ontdekken welke internetsnelheid het beste aansluit op jouw woonsituatie en internetgebruik.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking