100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is 4K Ultra HD?

Tuesday 26 June 2018
Laatste update: Friday 15 May 2020 2 minuten en 15 seconden leestijd

Wat is 4K Ultra HD?

Nieuwe televisies bieden een steeds mooier en scherper beeld. Je bent misschien de termen 4K, Ultra HD, UHD en 4K Ultra HD al eens tegen gekomen. Deze termen betekenen eigenlijk hetzelfde. 4K is de professionele bioscoopstandaard en UHD is de term voor televisieschermen en uitzendingen. Wanneer je een 4K Ultra HD televisie hebt, dan heeft deze 4 keer zoveel pixels (3840 x 2160) als een Full HD televisie (1920 x 1080). Doordat je meer pixels hebt kan je 4K Ultra HD televisie meer detail laten zien. Je hebt dan wel een 4K Ultra HD beeldsignaal nodig. 4K Ultra HD is simpel gezegd de opvolger van Full HD.

Wat kun je in 4K Ultra HD kwaliteit tv kijken?

Je kunt onder andere bij Netflix, Amazon Prime Video, Videoland en YouTube video's in 4K Ultra HD kwaliteit streamen. Houd er wel rekening mee dat vaak maar een paar series en films in 4K Ultra HD kwaliteit worden aangeboden. De verwachting is wel dat het aanbod snel zal groeien.

Het gaat waarschijnlijk nog wel een aantal jaar duren voordat televisiezenders als NPO, SBS en RTL programma’s in 4K Ultra HD kwaliteit gaan uitzenden. Dit komt omdat zij veel geld moeten investeren in hun televisiestudio’s om programma’s in 4K Ultra HD kwaliteit op te nemen. Zij moeten dan bijvoorbeeld investeren in nieuwe camera’s, maar ook in de techniek om de 4K Ultra HD beelden te verwerken en distribueren.

Veel bioscoopfilms worden al wel standaard in 4K Ultra HD kwaliteit opgenomen. Daardoor kun je van veel films al Ultra HD Blue-ray-discs kopen. Let op! Je hebt daar wel een Ultra HD Blue-ray-speler voor nodig. Op een gewone Blue-ray-speler werkt dit niet.

4K Ultra HD voor jou?

Het klinkt natuurlijk heel mooi, 4 keer zoveel pixels, nog meer detail en scherpere kleuren. In de praktijk is het nog best lastig om het verschil tussen 4K Ultra HD en Full HD te zien. Zelfs als je heel dicht op het scherm zit is het verschil nihil. Aan de andere kant kan het je een nog intensere kijkervaring geven en wordt de beleving bij het kijken naar films in 4K Ultra HD kwaliteit nog groter.

Wanneer je kiest voor een groter beeldscherm, vanaf 48 inch, is het ook aan te raden om voor een 4K Ultra HD televisie te kiezen. Op die manier kun je genieten van televisie in de beste kwaliteit.

Op dit moment kun je nog steeds al je programma’s is een goede kwaliteit kijken op je Full HD televisie. Met een televisie in 4K Ultra HD loop je wel voorop met de nieuwste ontwikkelingen. Echte filmliefhebbers hebben met een 4K Ultra HD televisie de maximale kijkervaring.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking