100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is 4K Ultra HD?

Dinsdag 26 Juni 2018
Laatste update: Donderdag 4 Augustus 2022 3 minuten en 22 seconden leestijd

Wat is 4K Ultra HD?

Nieuwe televisies bieden een steeds mooier en scherper beeld. Je bent misschien de termen 4K, Ultra HD, UHD en 4K Ultra HD al eens tegen gekomen. Deze termen betekenen eigenlijk hetzelfde. 4K is de professionele bioscoopstandaard en Ultra HD (UHD) is de term voor televisieschermen en uitzendingen. Wanneer je een 4K Ultra HD televisie hebt, dan heeft deze 4 keer zoveel pixels (3840 x 2160) als een Full HD televisie (1920 x 1080). Doordat je meer pixels hebt kun je op een 4K Ultra HD televisie meer details zien. Ook biedt 4K een groter kleurbereik, meer kleurdiepte en meer detail in donker en feller wit. Je kunt met een 4K UHD televisie alleen nog niet alles in die hoge resolutie bekijken. Je hebt dan namelijk wel een 4K Ultra HD beeldsignaal nodig. 4K Ultra HD is simpel gezegd de opvolger van Full HD.

Wat kun je in 4K Ultra HD kwaliteit tv kijken?

Over het algemeen heeft het pas zin om een 4K Ultra HD scherm te hebben bij televisies groter dan 60 inch. Dit komt omdat de televisies anders te klein worden om het verschil te zien. Zoals eerder genoemd kun je nog niet alles in 4K Ultra HD kijken, maar wat dan wel? Je kunt onder andere bij Netflix (met het premium abonnement), Amazon Prime Video, Videoland en YouTube video's in 4K Ultra HD kwaliteit streamen. Houd er wel rekening mee dat vaak maar een paar series en films in 4K Ultra HD kwaliteit worden aangeboden. De verwachting is wel dat het aanbod snel zal groeien. Daarnaast worden veel bioscoopfilms ook al standaard opgenomen in 4K Ultra HD. Je kunt deze films ook kijken in 4K kwaliteit kijken via blue-ray-discs, via de Xbox One S en de Xbox One X standaard en Ultra HD Blue-ray-speler. Op een gewone blue-ray-speler werkt het niet.

Er zijn al een aantal internet providers die een 4K tv-ontvanger meeleveren als je tv afneemt. Dit kan bijvoorbeeld al bij KPN, Delta, Youfone en Ziggo. Je kunt helaas nog niet alle zenders in 4K kwaliteit bekijken. Het gaat waarschijnlijk nog wel een aantal jaar duren voordat televisiezenders als NPO, SBS en RTL programma’s in 4K Ultra HD kwaliteit gaan uitzenden. Dit komt omdat zij veel geld moeten investeren in hun televisiestudio’s om programma’s in 4K Ultra HD kwaliteit op te nemen. Zij moeten dan bijvoorbeeld investeren in nieuwe camera’s, maar ook in de techniek om de 4K Ultra HD beelden te verwerken en distribueren. Zenders zoals LoveNature en Xite bieden wel al 4K kwaliteit. 

Ben je benieuwd of een van de providers die 4K Ultra HD tv aanbiedt beschikbaar is op jouw adres? Doe dan bij ons de gratis postcodecheck.

4K Ultra HD voor jou?

Het klinkt natuurlijk heel mooi, 4 keer zoveel pixels, nog meer detail en scherpere kleuren. In de praktijk is het nog best lastig om het verschil tussen 4K Ultra HD en Full HD te zien. Zelfs als je heel dicht op het scherm zit is het verschil nihil. Aan de andere kant kan het je een nog intensere kijkervaring geven en wordt de beleving bij het kijken naar films in 4K Ultra HD kwaliteit nog groter.

Wanneer je kiest voor een groter beeldscherm, vanaf 48 inch, is het ook aan te raden om voor een 4K Ultra HD televisie te kiezen. Op die manier kun je genieten van televisie in de beste kwaliteit.

Op dit moment kun je nog steeds al je programma’s is een goede kwaliteit kijken op je Full HD televisie. Met een televisie in 4K Ultra HD loop je wel voorop met de nieuwste ontwikkelingen. Echte filmliefhebbers hebben met een 4K Ultra HD televisie de maximale kijkervaring.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking