100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is een decoder?

Woensdag 15 Augustus 2018
Laatste update: Vrijdag 15 Mei 2020 2 minuten en 50 seconden leestijd

Wat is een decoder?

Wanneer je digitale televisie, de opvolger van analoge televisie, wilt kijken heb je een decoder nodig, maar wat doet die decoder eigenlijk? Je kunt op verschillende manieren digitale televisie ontvangen, onder andere via de kabel, glasvezel, via de satellietschotel of een antenne. De decoder, ook wel digitale ontvanger genoemd, zorgt ervoor dat het signaal dat je ontvangt geschikt wordt gemaakt voor je televisie zodat deze het signaal begrijpt.

Er zijn dus verschillende manieren waarop het digitale televisiesignaal bij je kan binnenkomen. Al deze signalen zijn weer op een verschillende manier gecodeerd. Niet iedere decoder kan ieder signaal lezen. Voor welke decoder je kunt kiezen is dus ook afhankelijk van je aanbieder. Het signaal dat binnenkomt bestaat uit enen en nullen. Dankzij de decoder worden deze enen en nullen omgezet naar beeld.

Hoe kom ik aan een decoder?

Wanneer je overstapt naar een nieuwe aanbieder van televisie krijg je in veel gevallen gratis of tegen een vergoeding een decoder in bruikleen. Ook bieden zij nog weleens de decoder tegen een speciaal tarief te koop aan. Je kunt niet altijd zelf voor een merk kiezen. Bij KPN, Online.nl en Tele2 is dit bijvoorbeeld niet mogelijk. Ziggo, Delta en Caiway geven jou wel de keuze, je kunt daar namelijk ook kiezen voor alleen een smartcard.

Wil je zelf een decoder kopen? Dan lees je verderop in dit bericht waar je rekening mee moet houden.

Smartcard

Wanneer je een nieuw televisie abonnement afsluit krijg je van je aanbieder een smartcard. In iedere decoder zit namelijk een smartcardlezer. Met de smartcard weet jouw decoder welk televisieabonnement je hebt en welke tv-zenders daarbij horen. Wanneer je meerdere decoders hebt, heb je voor iedere decoder een eigen smartcard nodig. Die kun je via jouw televisie aanbieder regelen.

HD-decoders

Wat is HD ook alweer? HD staat voor High Definition en geeft door een hogere resolutie een nog scherper beeld. Je hebt dan wel een HD-, Full HD- of  4K Ultra HD televisie nodig en natuurlijk moet je decoder geschikt zijn om het HD-signaal te lezen.

De elektronische programma gids

Iedere decoder heeft tegenwoordig een elektronische programma gids, oftewel EPG. Heel handig want daarmee kun je op je televisiescherm zien welke programma’s er op welk tijdstip worden uitgezonden. Daarnaast kun je in veel gevallen meer informatie over het programma vinden in de EPG. Wanneer je decoder een harde schijf heeft kun je vanuit de EPG je favoriete programma’s opnemen.

Digitale televisiekijken zonder decoder

Wanneer je een nieuwere platte televisie hebt is het vaak ook mogelijk om digitale televisie zonder decoder te kijken. Dat komt omdat deze televisies vaak een ingebouwde decoder hebben. Je plaatst dan een kleine insteekkaart, de Conditional Access Module, waar je de smartcard die je van je provider krijgt in kunt steken. Voordeel is dat je geen decoder meer naast je televisie hoeft te zetten.

Zelf een decoder kopen

Wanneer je ervoor kiest om zelf een decoder te kopen moet je op een aantal dingen letten. Zoals gezegd kan niet iedere decoder ieder signaal vertalen naar je televisie. Hou hier rekening mee. En dan zijn er natuurlijk de eerder beschreven functies van een decoder. Wil je bijvoorbeeld kunnen opnemen via je decoder let daar dan op bij de aanschaf.

Coolblue.nl biedt een aantal decoders aan. Oriënteer je eerst goed en kies dan voor de decoder die het beste bij jouw wensen past.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking