100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wat is er op tv?

Tuesday 23 July 2019
Laatste update: Friday 15 May 2020 4 minuten en 26 seconden leestijd

Wat is er op tv?

Televisie kijken begon in Nederland in de jaren vijftig van de 19e eeuw. Waar het begon met zwartwitbeelden, groeide dit verder door naar kleurentelevisies. In 1989 was de eerste commerciële zender een feit: RTL-Véronique. Sindsdien bepaalden de zenders wat er op tv te zien was. Met weliswaar een keuze aan verschillende zenders, maar als je een bepaald programma wilde zien, moest je zorgen dat je op tijd achter de televisie zat.

De mogelijkheid om programma’s op te nemen bracht daar verandering in, maar natuurlijk is die optie alsnog beperkt. In het begin moest je precies op tijd het opnemen starten en na het programma de opname weer stoppen. Daarnaast had je de mogelijkheid om films te huren. De videotheek was jarenlang een goedlopende onderneming, maar de laatste jaren zijn de meeste videotheken verdwenen. Dat is met name te danken aan de opkomst van interactieve tv, die de analoge tv verdringt.

De opkomst van interactieve tv

Tegenwoordig is de interactieve tv steeds populairder. Het grote voordeel van interactieve tv is dat je programma’s op een later moment ook kan terugkijken. Vrijwel alle internet providers bieden tegenwoordig interactieve tv aan, hoewel de manier waarop wel iets kan verschillen. Interactieve tv is een manier van televisie kijken die via het Internet loopt. Dit kan een Internetverbinding via kabel, glasvezel of DSL zijn.

Het soort toestel maakt niet uit, ook met een oudere tv kan je interactief tv kijken. Je hebt dan wel een decoder (klein kastje) nodig wat je aansluit op je tv. De nieuwere smart tv’s kunnen zelf Internet ontvangen en daarom is daarvoor geen extra decoder nodig. De interactieve tv wordt steeds populairder en dat betekent ook steeds dat analoge tv steeds minder gebruikt wordt.

Kijk waar en wanneer je wilt

Interactieve tv heeft veel voordelen, met name dat je kunt kijken wat je wil en wanneer je dat wil. De vraag “Wat is er op tv?” hoef je jezelf eigenlijk niet meer te stellen. Via het menu kan je vrijwel alle programma’s die zijn geweest terugkijken. Heb je een programma gemist dat je graag wilde zien? Kijk dan terug op een moment dat het jou uitkomt. Je kan daarnaast het programma dat je aan het kijken bent op pauze zetten. Makkelijk als je wat wilt eten, drinken of naar de wc moet. Daarna kijk je rustig weer verder. De hele maatschappij is steeds meer ingericht op elk moment kunnen doen wat je wilt en ook tv kijken volgt deze trend. Zo kan je volop profiteren van alle leuke programma’s die worden uitgezonden.

Extra diensten als het huren van video’s

Interactieve tv brengt nog meer voordelen met zich mee. Zo is het bij verschillende providers mogelijk om online video’s en series te huren. In de online videotheek heb je een groot aanbod aan films. Voor de mooiste films hoef je met een interactieve tv dus niet meer de deur uit, maar hoef je alleen maar je tv aan te zetten.

Hoe gaan providers om met interactieve tv?

Per provider verschilt de precieze inhoud van interactieve tv. Zo kan je bij sommige internet providers de reclameblokken doorspoelen als je een programma achteraf terugkijkt, maar is dat bij andere providers weer niet mogelijk. Ook tot wanneer je programma’s kunt terugzien verschilt per provider.

Als je een nieuw abonnement gaat afsluiten, is het vaak het voordeligst om verschillende diensten bij één provider af te nemen. Je kan dan gebruik maken van combinatiekortingen. Zo kan je voor een voordelige prijs je internet, telefonie en tv bij dezelfde provider afnemen. Vergelijk vooraf de verschillende opties. Sommige providers hebben bijvoorbeeld meer zenders of meer mogelijkheden.

Heb je ook nog eens je mobiele abonnement bij dezelfde internet provider? Dan bieden veel providers jouw combivoordeel. Wat dit voordeel inhoudt verschilt per provider. Je krijgt bijvoorbeeld korting op je abonnement of een gratis zender-pakket. Je kunt de mogelijkheden voor combivoordeel op jouw adres makkelijk vergelijken met onze combivoordeel vergelijker.

De toekomst van tv kijken

Interactieve tv raakt steeds meer ingeburgerd en waarschijnlijk zal over enkele jaren het tv kijken via een analoge tv geeneens meer mogelijk zijn. De ontwikkelingen bij de interactieve tv volgen elkaar in razend tempo op. Internetverbindingen worden steeds sneller, waardoor er steeds gemakkelijker meer data kan worden doorgegeven. Daardoor neemt het aanbod aan zenders en programma’s ook toe. Ook komen er steeds meer diensten waarbij je onbeperkt je favoriete series kan kijken, zoals Netflix of Videoland. Ook zijn er nieuwe streamingdiensten onderweg, zoals Disney+. Deze dienst zal voornamelijk gericht zijn op het uitzenden van de mooiste Disney-, Marvel- en Pixar-series en films.

Hoewel het tijdperk van de analoge tv nog helemaal niet zo lang geleden is, zal de volgende generatie zich deze manier van tv kijken nauwelijks meer kunnen voorstellen. Elk programma is tegenwoordig op verzoek te bekijken. De vlucht van interactieve tv is voorlopig dan ook zeker nog niet op zijn hoogtepunt.

Om van alle voordelen van interactieve tv gebruik te kunnen maken is een goede internetverbinding van belang. Je wilt tenslotte zonder haperingen naar je favoriete serie kunnen kijken.
Door te internet vergelijken ontdek je makkelijk en snel alle mogelijkheden op jouw adres. Onze postcode check helpt je daarbij.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking