100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is Full HD?

Woensdag 27 Juni 2018
Laatste update: Vrijdag 15 Mei 2020 2 minuten en 16 seconden leestijd

Wat is Full HD?

De betekenis van HD is High Definition. Je bent deze term misschien al eens tegengekomen. Er zijn inmiddels al veel televisiezenders die hun programma’s in HD kwaliteit uitzenden. Om deze kwaliteit te ontvangen heb je wel een televisie nodig waarop dat kan. In dit geval vertel ik je meer over televisies met een Full HD scherm.

Zoals je misschien al uit de naam ‘High Definition’ kunt afleiden heeft dit alles te maken met de kwaliteit van je beeldscherm. Door nieuwe technologieën hebben Full HD televisies naast een hogere resolutie ook een snellere beeldverversing.
Bij programma’s in HD kwaliteit worden meer pixels gebruikt in vergelijking met het standaard televisiesignaal. Hierdoor heb je een zeer scherp beeld.

Op dit moment is Full HD de resolutie die je het meeste tegenkomt bij televisies, maar ook bij Blu-ray spelers en videocontent.
Full HD televisies hebben een beeldresolutie van 1920 (breed) x 1080 (hoog) pixels. Daarnaast wordt Full HD ook aangeduid met 1080i en 1080p, maar wat betekent dat nu precies? Het getal 1080 staat voor het aantal horizontale beeldlijnen bij Full HD. De i staat voor interlace, daarbij bouwt de tv een beeld op door de even en oneven lijnen om en om te laten knipperen. De p staat voor progressive, waarbij je televisie een beeld van alle 1080 beeldlijnen van boven naar beneden maakt door deze één voor één te verversen. Je ziet het verschil tussen beide het duidelijkste bij snel bewegende beelden.

In Full HD-kwaliteit kijken

Het is tegenwoordig niet moeilijk om televisie in Full HD-kwaliteit te kijken. Alle series en films die je op een Blu-ray schijf koopt zijn in Full HD kwaliteit. Daarnaast zijn er in Nederland zo’n 25 televisiezenders die uitzenden in Full HD kwaliteit. Je kijkt naar deze televisiezenders via je digitale decoder. Ook Netflix en YouTube bieden hun films, series en filmpjes in Full HD kwaliteit aan.

Full HD in de toekomst

Op dit moment is een Full HD televisie een goede keuze. Je kijkt je favoriete series en films in een goede kwaliteit met een scherp beeld en mooie kleuren.
Zoals met alles staan de ontwikkelingen ook op dit vlak niet stil. Er zijn inmiddels ook televisies in 4K Ultra HD kwaliteit te koop. In principe is een Full HD televisie voldoende, maar ben je een echte film fan en heb je een UHD Blue-ray speler of een Netflix abonnement waarbij je films en series in 4K Ultra HD kunt bekijken dan is een 4K Ultra HD televisie voor jou een goed idee. Daarnaast geldt, hoe groter je tv en hoe dichter je op het scherm zit, hoe meer je aan een 4K Ultra HD televisie hebt.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking